Din varukorg är för närvarande tom!
Tomatsallad – panzanella

När trädgården är full av tomater är det så gott att göra en härlig tomatsallad. Denna tomatsallad, som är vår version av Panzanella, är ganska mättande och kan ätas som ensamrätt.
Ingredienser till 3-4 personer
Panzanella
- 20-30 Gula och röda körsbärstomater
- 1 slanggurka
- 1 liten fast zucchini (eventuellt)
- 1 liten rödlök
- 2-4 skivor surdegsbröd, helst lite torrt
- Olja till stekning
- en vitlöksklyfta
- salt
Vinägrett
- 1 msk balsamico
- 2 msk olivolja
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 1 näve finhackad basilika
- Salt
- Peppar

Gör så här: Blanda ingredienserna till vinägretten och låt stå i tumstemperatur en stund, ca 15-30 minuter.
Skär brödet i kuber. (Om brödet är väldigt färskt och saftigt, brukar vi låta brödskivorna få vara i brödrosten en vända innan vi skär kuberna) Värm upp oljan i en stekpanna och lägg ner en pressad vitlöksklyfta och brödet. Fräs kuberna knapriga och salta. Låt svalna. Om brödet är väldigt färskt och saftigt, brukar vi låta brödskivorna få vara i brödrosten
Skär tomater, gurka och ev zucchini i lika stora klyftor/bitar. Skiva rödlöken. Lägg grönsakerna i en skål och häll över vinägretten, blanda väl. Låt gärna salladen stå ett tag innan servering och blanda runt allt då och då så att vinägretten kommer överallt. Blanda på slutet ner brödkuberna och servera salladen som en ensamrätt eller som ett tillbehör.
Tips!
I en panzanella passar det också bra med kapris, kaprisbär och oliver. För att få salladen ännu lite mer matig kan vanlig mozzarella eller burrata också läggas till.
Fler tomatartiklar och recept: Odla egna tomater inomhus – steg för steg, Enkel tomatsoppa på färska tomater, 5 tomatprodukter du kan göra av dina tomater, 7 röda tomatrecept
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
- Vad gör du med dina tomater?Vet du inte vad du ska göra med dina tomater? Här kommer en artikel med recept på tomatprodukter för dig som gillar att leka länge och väl med dina grödor i köket. Sätt… Läs mer: Vad gör du med dina tomater?
- Vinterns kurser med Farbror GrönNu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Vinterns kurser med Farbror Grön
- Smart skördetips för morötter som växer tättVäxer dina morötter väldigt tätt? Här berättar vi om ett smart tips för tätväxande morötter som både ger mer plats och fin skörd. Morotsfrön är otroligt små, och alla som har sått egna… Läs mer: Smart skördetips för morötter som växer tätt
- Frys in persilja – enkelt och gottVi odlar gärna mycket persilja så att vi kan frysa in och ha tillgång till under resten av året. Det är både roligt och gott att odla sina egna kryddväxter, och persilja är… Läs mer: Frys in persilja – enkelt och gott
- Läcker smörgåstårta med medelhavssmakerGillar du medelhavssmaker och smörgåstårta? Då kan kanske denna matiga tårta passa? I vår enkla smörgåstårta har vi feta, soltorkade tomater, oliver, gurka och kapris. Fyll i din mailadress och få en mailnotis… Läs mer: Läcker smörgåstårta med medelhavssmaker
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar