Syrad potatis till egna pommes frites

Äntligen testade vi att syra potatis för att göra pommes frites och gud så bra det blev! Efter att en av våra självhushållarvänner Lillian Maria Svensk gång på gång pratat om hur underbart gott det blir, att först syra potatisen och sedan fritera den, tog vi oss i kragen och satte igång, inte en dag för tidigt.

Vi älskar att syra och fermentera olika grönsaker och har så gjort ända från att vi startade att odla. Både struktur och smak förändras till det positiva men också lagringsmöjligheterna i många fall. Genom att syra potatis tas en intressantare smak och struktur fram. Tänk dig mer stuns i varje tugga och en anstrykning av salt och vinäger i smaken! Vi tyckte att det var så gott så att vi var tvugna att göra detta tre gånger på en månad. Syrning av potatis förädlar råvaran på ett mycket läckert sätt.

Förhand eller i maskin

Visst kan man göra pommes frites eller strips för hand med en vass kniv och är det bara för den här gången du ska testa så gör så, köp inte på dig något onödigt redskap som blir liggande. Men får du smak för att göra detta lite då och då så är det himla behändigt att ha en pommes frites-maskin-, järn eller -mackapär. När det gäller knivar har vi sedan flera år tillbaka använt en kniv från smeden Robin Dalmans.

Knivarna från Robin är i en helt annan klass än något annat vi kommit i kontakt med och det är en fröjd att arbeta med dem i köket. Alla inkl barnen är beroende av vår kniv som är döpt till Dalman och den får ofta åka med oss mellan stugan och lägenheten i stan. Vår kniv, den på bilden ovanför är en 240 WA-GYUTO HSS1 och är bla underbar att skära potatis med.

Läs mer om Robins knivar: Dalman knives

Pommes fritesjärn

Tidigare har vi gjort vanlig pommes med min pappas gamla pommes frites-järn från tidigt 1960-tal, men den är synnerligen tung att arbeta med. Vi köpte på oss en ny pommes frites-görare i plast med flera utbytbara skär så att man kan köra tjocka, mittemellan eller stora pommes frites. Den var jättebra även om den då och då, pga plasten, kändes lite klen om man inte la in potatisarna på rätt sätt. Någon gång trodde jag att jag skulle ha sönder den då den bågnade en aning. I framtiden ska jag använda båda maskinerna samtidigt och komma med ett mer korrekt uttalande, om vilken som faktiskt är bäst.

Cherie

Det var potatisen Cherie som fick bli den första sorten som underkastade sig denna syrliga förvandling. Cheriknölarna kan vara vara ganska stora och de riktigt stora potäterna fick vi sortera bort, vi fick inte ens in dem i maskinen. Vi tog de mellansmå knölarna och det var noga att sätta dem så rakt det bara gick i maskinen för att motståndet skulle bli så litet som möjligt. Vi använde mellanjärnet och när vi väl fann vilken storlek på potatisarna som fungerade bäst gick det av bara farten.

Läs om min pappas gamla järn: Pommes frites och farfars potatismaskin

Att syra potatis

_________________________________________

Fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.

  Logga in Mer om prenumerationer

Hälsningar Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

__________________ _________________

 

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

2 svar till ”Syrad potatis till egna pommes frites”

 1. Profilbild för Elina Skarin
  Elina Skarin

  Går det att lagra den syrade potatisen längre än 4 dagar eller måste det avbrytas då för att få en bra produkt?

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Vi låter den ligga i 10 dagar, har uppdaterat inlägget nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *