I juli – augusti brukar det finns gott om blåbär både på vår tomt i skogsträdgården, men även i närliggande skogar. Med våra blåbärsplockare brukar vi ta oss några blåbärpromenader för att kunna baka några pajer och kakor. Resten av blåbären fryses in till vintrarnas kakor och blåbärssmoothies. Denna kaka är superenkel att slänga ihop och passar bra som den är eller kan serveras med vaniljsås.
Ingredienser
100 g smör
2 dl socker
2 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 ägg
ca 2 dl blåbär + 1 tsk potatismjöl
florsocker
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en mellanstor kastrull. Ta den sedan från värmen. Blanda vetemjöl och bakpulver i en bytta. Rör ner mjölblandningen, socker och ägg i kastrullen. Bred ut smeten i en smord och sockrad form. Blanda blåbär med potatismjölet och fördela sedan blåbären ovanpå smeten. Grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Låt kakan svalna och pudra med florsocker innan servering.
Johannes & Theres
Lämna ett svar