Din varukorg är för närvarande tom!
Sommarså – serieodla på friland och i kruka

För dig som vill ha mer att skörda och dessutom fräscha grönsaker under sensommar och höst, är metoden att sommarså vägen dit. Att ha ork och energi mitt i säsongen och ta vara på platser som kan härbärgera nya frön och plantor ger mer eller mindre riklig belöning. Det här är ett samarbete med fröföretaget Impecta fröhandel som har fri frakt på alla sina frön fram till den 1 augusti.
För varje år som går utvecklar vi vårt odlande. Vi har en förkärlek för att stretcha odlingssäsongen både framåt och bakåt och att upptäcka nya möjligheter. Under mina första år tänkte jag likt många andra, speciellt nya odlare, att vi bara hade en säsong här i Skandinavien. Det är verkligen en begränsning att tänka så. För har du likt vi, lediga platser efter skörd av sommarpotatis, dill, sallat, betor, vitlök mm är möjligheterna oändliga. Gör som vi och så nytt så att du kan njuta av krispiga och smakliga grönsaker även under sensommaren och höst.
Sommarså i korta ordalag
Med sommarsådd menas att man sår frön mitt i sommaren antingen direkt på odlingsplatsen eller genom förkultivering i odlingsbehållare eller kruka. Nya växter kan ta vid där man skördat en planta eller två, alltså ganska små utrymmen, eller på en större yta där man t ex tagit upp potatis, skördat sallat, spenat eller vitlök. Sommarsådd kan dubblera skördarna och ibland ge ännu mer än så. Man kan välja lite som man tycker om man vill sommarså genom att så frön i små byttor eller krukor för senare utplantering eller att direktså fröna.
Det här är ett samarbete med fröföretaget Impecta Fröhandel som vi under det gångna odlingsåret arbetat en hel del med och kommer så göra vid ett flertal tillfällen i framtiden. Impecta Fröhandel var ett av de fröföretag jag upptäckte tidigt i livet. Då var deras fröpåsar rödvita och deras katalog innehöll sparsamt med bilder, en del svartvita. Det var innan internet fanns! Kombinationen Impectas Fröhandels frön, medlemskapet i trädgårdsamatörerna och deras tidningar samt Nils Åkerstedts böcker blev en särdeles bra kombination när jag började skapa nya plantor i skogsträdgården. Resten är historia tex ”Mitt trädgårdsliv del 3 – odlandet startar”.
Mellan den 30 juni och 1 augusti är det fri frakt på alla frön hos Impecta Fröhandel. Kika gärna in på Impecta Fröhandels Tips på odlingsvärda växter mitt i sommaren.
Lästips: Grönsaker för direktsådd och Odla grönsaker på friland.

Tre växter att sommarså genom direktsådd
Dill: Beroende på hur man vill att sina växter ska växa och hur man vill skörda dem, kan olika växter sås på lite olika sätt. Dill odlar vi allra helst i tuvor, dvs i grupper om ca 20 – 40 frön i varje grupp i ca en gammaldags femkronas storlek. Dill är en sådan där växt som ganska många har problem med, framförallt att plantorna dör som små . Det är en god ide att direktså dill och se till att peta ner lite frön här och där, på ca 10 – 20 ställen. Då kan man oftast vara säker på att det kommer upp dill på någon plats och man slipper gå lottlös.
Spenat: Nu börjar ljuset bli bättre för spenaten. Maj och juni är en hopplös tid att så spenat. När fröna tittar upp och möts av våra ljusa skandinaviska dygn blir spenaten så stressad att den går upp i blom och satsar på fröproduktion, vilket resulterar i att man knappt får några blad att skörda. Därför är den här tiden och fram till i slutet av augusti, när mörka nätter kommer åter, en perfekt tid att så spenat. Spenatfröna sprider vi ut jämt över jorden, sk bredsådd, för att sedan kratta ner dem så att de hamnar på ett djup av 1 cm. Om du under hösten låter några plantor stå kvar där du sommarsått spenat, kan man ibland ha tur att de övervintrar och ger en jättetidigt skörd.
Rädisa: Rädisa och dess släkting rättika är tacksamma växter att direktså från tidig vår till höst. Båda växterna vill man skörda som unga så att de är spänstiga och knapriga med en angenäm och inte alltför stark beska. Både rädisor och rättikor sår vi i rader och täcker med ca 1 cm jord. Är man noga med vattningen och vattnar regelbundet får man ofta skörda dem ospruckna och milda.
Sommarså på två sätt
Det ena utesluter inte det andra och vi passar även på att förodla ett par krukor och behållare på våra odlingsbord i skuggan i vår trädgård. Basilikakonsumtionen är hög i vår familj sedan barnen börjat att rata köpt pesto och vill göra sin egen. Blommor och sallat är svårt att få för mycket av. Sallat sår vi kontinuerligt då vi älskar späda och unga salladsblad. Kika gärna in på in på vårt tidigare inlägg ”Så mitt i sommaren” om du vill ha mer inspiration om vad och hur du kan så mitt i sommaren.
Tips: För att sallatsfrö ska gro riktigt bra behöver temperaturen var under 18 grader. Visst kan det fungera skapligt att så dem ute i en byttor och krukor men vi tar ingenting för givet. Vi ställer alltid in våra vattnade sallatssådder i kylskåpet och där får de stå i en plastpåse i minst 5 dagar, sedan ställer vi ut dem i växthus eller utomhus.
Lästips: Vi ställer vår sallatsådd i kylskåpet, Våra bästa sallater, Sallad eller sallat – vad är skillnaden?
Det här är ett samarbete med fröföretaget Impecta Fröhandel som vi under det gångna odlingsåret arbetat en hel del med och kommer så göra vid ett flertal tillfällen i framtiden. Impecta Fröhandel var ett av de fröföretag jag upptäckte tidigt i livet. Då var deras fröpåsar rödvita och deras katalog innehöll sparsamt med bilder, en del svartvita. Det var innan internet fanns! Kombinationen Impectas Fröhandels frön, medlemskapet i trädgårdsamatörerna och deras tidningar samt Nils Åkerstedts böcker blev en särdeles bra kombination när jag började skapa nya plantor i skogsträdgården. Resten är historia tex ”Mitt trädgårdsliv del 3 – odlandet startar”.
Mellan den 30 juni och 1 augusti är det fri frakt på alla frön hos Impecta Fröhandel. Kika gärna in på Impecta Fröhandels Tips på odlingsvärda växter mitt i sommaren.
Lycka till med alla era sådder/ Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
- Skörda basilika hela sommarenBasilika är en av våra mest älskade örter – doftande, smakrik och oumbärlig i allt från pesto till pasta. Med rätt knep kan du skörda basilika i mängder hela sommaren. Här får du… Läs mer: Skörda basilika hela sommaren
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Sommarså – serieodla på friland och i kruka”
Tack för fina tips!
Lämna ett svar