Förbättra jorden med biokol – erbjudande 10 %

Vi tillsätter biokol i våra odlingsjordar för att jorden ska bli mer lättarbetad, behålla fukt och näring samt att ge en varaktig struktur. Det här inlägget görs i ett samarbete med Grillkol.se och deras biokol på säck. Fram till den sista augusti får du 10% när du köper biokol om du anger koden farbrorgron10 när du handlar.

Under ca 10 år har vi tillfört kol i våra odlingsjordar på alla ställen där vi odlar. Kolen gör både jorden lucker och fukthållande samt skapar en varaktig volym. Särdeles bra är den i lätta jordar, torv- eller sandjordar, och i pallkragar i synnerhet. Biokol har en väldigt lång hållbarhet, den bryts inte ner lika snabbt som organiskt material så som hästskit, kompost, ensilage mm, men ger samma slags jordförbättrande effekt. Tillsammans med organiskt material och en eller ett par givor gödsel inför varje odlingssäsong blir det som allra bäst.

Nu när vitlök, potatis, betor, sallat mm skördas hos oss och pallkragar blir lediga för nya växter att ta plats, sk serieodling, passar jag på att, förutom gödsel, även att tillsätta biokol innan jag planterar ut nästa gäng med grödor. Har jag löv, kompost, ogräsensilage, ensilage och fallfrukt tillför jag även dessa material. Till en pallkrage är en till två säckar lagom att tillföra.

Sedan några år har vi ett samarbete med Grillkol.se som förutom grillkol även tillverkar Skogens biokol Just nu får du 10% i rabatt i webbshoppen vid beställning av biokol. Skriv rabattkoden: farbrorgron10. Erbjudandet gäller till den 31 augusti 2021.

Skogens biokol
Det svarta guldet

Fakta

Biokol är rätt och slätt träkol i en finare fraktion än den kol man grillar med, dessutom har biokol ofta laddats med något slags gödsel. Gör man kolet själv i majbrasan är det enklaste sättet att ladda biokolet genom att tillföra guldvatten ( kissa i det) eller tillföra koncentrerat hönsgödselvatten. Att man behöver ladda kolet beror på att kol är ytterst poröst med miljontals små utrymmen. Laddar man inte kolet suger kolet åt sig både näring och fukt från den omkringliggande jorden. Genom att att ladda kolet ser man till att kolet redan är mättat och att det tillför fukt och näring till jorden redan från start.

Biokolet från Grillkol.se är redan laddat med hönsgödsel och har också ett tillskott av alger, stenmjöl och effektiva mikrober. Färdigt att använda närhelst du behöver det. Se bara till att vattna extra mycket när du tillför det till jorden.

Träkol i jorden skapar en lucker jord, det kompost och olika gödsel även skapar. Fast istället för att få en effekt på 2 – 3 år, kvarstår kolets effekt i jorden i hundratals år. En av de största fördelarna med biokol är att det lagrar fukt och gör att speciellt pallkragejord, som annars kan bli rätt torr, behåller vätan betydligt bättre.

Skogens biokol
Jag myllar ner kolet i de översta 10 centimetrarna av jorden

Historik

Biokol har en mycket lång historia. I Sydamerika vid Amazonas fann man för några decennier sedan, ett stort område med extremt bördig svartfärgad mark. Vid närmare efterforskning hittades höga halter av ”terra preta”(biokol), vilket man tror förklarar bördigheten. Utgrävningarna visade att terra preta-jorden i vissa områden är upp till flera tusen år gammal.

Upptäkten av denna svarta och gynnsamma odlingsjord medförde hel del forskning och försök kring användande av biokol i odlingar.  Odlingsmässigt har man sett att biokolet har mycket god förmåga att behålla struktur, fukt och näring.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *