Din varukorg är för närvarande tom!
Förbättra jorden med biokol – erbjudande 10 %
Vi tillsätter biokol i våra odlingsjordar för att jorden ska bli mer lättarbetad, behålla fukt och näring samt att ge en varaktig struktur. Det här inlägget görs i ett samarbete med Grillkol.se och deras biokol på säck. Fram till den sista augusti får du 10% när du köper biokol om du anger koden farbrorgron10 när du handlar.
Under ca 10 år har vi tillfört kol i våra odlingsjordar på alla ställen där vi odlar. Kolen gör både jorden lucker och fukthållande samt skapar en varaktig volym. Särdeles bra är den i lätta jordar, torv- eller sandjordar, och i pallkragar i synnerhet. Biokol har en väldigt lång hållbarhet, den bryts inte ner lika snabbt som organiskt material så som hästskit, kompost, ensilage mm, men ger samma slags jordförbättrande effekt. Tillsammans med organiskt material och en eller ett par givor gödsel inför varje odlingssäsong blir det som allra bäst.
Nu när vitlök, potatis, betor, sallat mm skördas hos oss och pallkragar blir lediga för nya växter att ta plats, sk serieodling, passar jag på att, förutom gödsel, även att tillsätta biokol innan jag planterar ut nästa gäng med grödor. Har jag löv, kompost, ogräsensilage, ensilage och fallfrukt tillför jag även dessa material. Till en pallkrage är en till två säckar lagom att tillföra.
Sedan några år har vi ett samarbete med Grillkol.se som förutom grillkol även tillverkar Skogens biokol Just nu får du 10% i rabatt i webbshoppen vid beställning av biokol. Skriv rabattkoden: farbrorgron10. Erbjudandet gäller till den 31 augusti 2021.
Fakta
Biokol är rätt och slätt träkol i en finare fraktion än den kol man grillar med, dessutom har biokol ofta laddats med något slags gödsel. Gör man kolet själv i majbrasan är det enklaste sättet att ladda biokolet genom att tillföra guldvatten ( kissa i det) eller tillföra koncentrerat hönsgödselvatten. Att man behöver ladda kolet beror på att kol är ytterst poröst med miljontals små utrymmen. Laddar man inte kolet suger kolet åt sig både näring och fukt från den omkringliggande jorden. Genom att att ladda kolet ser man till att kolet redan är mättat och att det tillför fukt och näring till jorden redan från start.
Biokolet från Grillkol.se är redan laddat med hönsgödsel och har också ett tillskott av alger, stenmjöl och effektiva mikrober. Färdigt att använda närhelst du behöver det. Se bara till att vattna extra mycket när du tillför det till jorden.
Träkol i jorden skapar en lucker jord, det kompost och olika gödsel även skapar. Fast istället för att få en effekt på 2 – 3 år, kvarstår kolets effekt i jorden i hundratals år. En av de största fördelarna med biokol är att det lagrar fukt och gör att speciellt pallkragejord, som annars kan bli rätt torr, behåller vätan betydligt bättre.
Historik
Biokol har en mycket lång historia. I Sydamerika vid Amazonas fann man för några decennier sedan, ett stort område med extremt bördig svartfärgad mark. Vid närmare efterforskning hittades höga halter av ”terra preta”(biokol), vilket man tror förklarar bördigheten. Utgrävningarna visade att terra preta-jorden i vissa områden är upp till flera tusen år gammal.
Upptäkten av denna svarta och gynnsamma odlingsjord medförde hel del forskning och försök kring användande av biokol i odlingar. Odlingsmässigt har man sett att biokolet har mycket god förmåga att behålla struktur, fukt och näring.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Tacosås – vi gör vår egna2012 testade vi att göra egen tacosås (salsa) för första gången. Resultatet blev bättre än vad vi hade kunnat ana och den köpta såsen bleknade vid första skeden i munnen. Vi har förstått… Läs mer: Tacosås – vi gör vår egna
- Vårblommande lökar – dags att beställaJösses, är det redan dags att beställa vårblommande lökar till vårens blomsterfägring? Absolut, nu är tiden inne! Är man ute i god tid hinner man få ner lökarna i tid, så att de… Läs mer: Vårblommande lökar – dags att beställa
- Är ni helt självhushållande grönsaker?”Är ni självhushållande på det mesta året om?” är en fråga vi ofta får, speciellt när någon tidning ska göra ett reportage om oss. Svaret blir både ja och nej. Man behöver inte… Läs mer: Är ni helt självhushållande grönsaker?
- Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chiliDet är så roligt att odla kålrabbi, men ibland är det lite svårt att veta hur man ska använda grönsaken. Här kommer ett fantastiskt recept på en kålrabbisallad med asiatisk touch som Johannes… Läs mer: Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chili
- Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.Gratis föreläsning i Bergslagen! Snart har, jag Johannes, besökt samtliga kommuner i bergslagen (10 st) och pratat odling och inspirerat till självhushåll. Fantastiskt härligt att träffa er alla som har dykt upp. Tisdagen… Läs mer: Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.
- Gör som vi om du gillar detGör som vi om du gillar det! Så här ser tomatsorten Sart roloise ut efter 2-3 veckor på fat i köket i rumstemperatur och normalt ljus. Bild 2, så här såg de ut… Läs mer: Gör som vi om du gillar det
- Stenhammar slottI slutet av augusti dök vi upp på Stenhammar slott utanför Flen och var med på evenemanget Världens musik och mat. Väl där dök både Hans majestät Konungen och Drottning Silvia upp. Det… Läs mer: Stenhammar slott
- Eget örtsaltAtt göra eget örtsalt är kanske det självhushållartips vi rekommenderar de flesta odlare att verkligen testa om man ännu inte gjort det. Att göra eget örtsalt är som att fånga odlingssäsongens smaker och… Läs mer: Eget örtsalt
Våra kommande evenemang 24/25
Augusti
- 24 Åmål (Glupsk på Dalsland)– föreläsning
- 25 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs
- 26 Rättvik (Stiftsgården) -föreläsning under en fortbildning
- 27 Ludvika (Cassels Grängesberg) – föreläsning
- 29 Surahammar (Folketshus) – föreläsning
September
- 3 Norberg (Teaterbiografen) – föreläsning
- 10 Smedjebacken (Folkets Hus) – föreläsning
- 12 Nora (Hagbyängars samlingssal) – föreläsning
- 26 Tumba (Bruksmuseet) – föreläsning
Oktober
- 1 Ryd (Biblioteket) – föreläsning
- 15 Kungsbacka -föreläsning
November
- 14 Jönköping – föreläsning (info kommer framöver)
- 17 Enköping (Blomsterlandet) – föreläsning
December
Våren 2025 (uppdateras löpande)
- 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
- 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.
Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:
Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar