Så mitt i sommaren

Att så mitt i sommaren är både roligt och givande. Blomning kan förlängas på så vis och grönsaksskörden kan ge mer och spridas ut över längre tid. I ett samarbete med Impecta Fröhandel berättar jag om sommarsådd hur det går till och vad man kan tänka på.

Det tog ungefär 10 års odlande för mig innan jag blev så odlingsbenägen att alla årstider blev odlingsbara, det sitter nämligen i huvudet. När man kliver över den tröskeln, att det inte bara är våren och försommaren som hör sådd och utplantering till, finns det ingen återvändo. Att stretcha ut odlandet både tidigt och sent har blivit mitt sätt att maximera skördarna trots skandinaviskt subarktiskt klimat. Klyschan att ”fantasin sätter gränserna” stämmer således även här.

Kombinationen av vintersådd och tidig vårsådd och sedan sommarsådd är verkligen gynnsam. Tidigt sådda plantor ger skörd tidigare och lämnar då plats till nysådda växter. Även där det skett missöden och angrepp och det blir ett utrymme är de sommarsådda plantorna en gåva. För mig ger också de sommarsådderna en känsla av att sommaren och odligssäsongen inte tar slut när sommaren tar slut, men som sagt, det tog några år innan jag blev så uthållig och konsekvent. Att så frön får mig att känna mig levande!

Sommarsådd i korta ordalag

Med sommarsådd menas att man sår frön mitt i sommaren för att sedan plantera ut plantorna där plats finnes. Det kan vara där man skördat en planta eller två, alltså ganska små utrymmen, eller en större yta där man t ex tagit upp potatis, skördat sallat, spenat eller vitlök. Sommarsådd kan dubblera våra skördar och ibland ge ännu mer än så.

Det här är ett samarbete med fröföretaget Impecta Fröhandel som vi under det gångna odlingsåret arbetat en hel del med och kommer så göra vid ett flertal tillfällen i framtiden. Impecta Fröhandel var ett av de fröföretag jag upptäckte tidigt i livet. Då var deras fröpåsar rödvita och deras katalog innehöll sparsamt med bilder, en del svartvita. Det var innan internet fanns! Kombinationen Impectas Fröhandels frön, medlemskapet i trädgårdsamatörerna och deras tidningar samt Nils Åkerstedts böcker blev en särdeles bra kombination när jag började skapa nya plantor i skogsträdgården. Resten är historia tex ”Mitt trädgårdsliv del 3 – odlandet startar”.

Lästips : Grönsaker för direktsådd och Odla grönsaker på friland. Mellan den 30 juni och 1 augusti är det fri frakt på alla frön hos Impecta Fröhandel. Kika gärna in på Impecta Fröhandels Tips på odlingsvärda växter mitt i sommaren.

Så många frön och så lite plats, känner du igen detta scenario.

Se till att du har frön

Den som sår får skörda men för att så behöver man frön. Antingen har du frön kvar från i våras eller tidigare år eller så behöver du köpa nya. Det fina med att så på sommaren är att man inte behöver ett växthus, slipper växtbelysning och belamrade fönster. Det räcker med en plats, gärna i halvskugga någonstans i eller i anslutning till din trädgård. Mellan den 30 juni till den 1 augusti är det fri frakt på alla frön från Impecta Fröhandel och det finns så många växter som förtjänar att sås nu mitt i sommar. Bli en året-runt-odlare du med, det är inte så energikrävande utan tvärtom, det ger mer än vad det tar.

Tre olika sådder

Första bilden:

Att så ytterligare en omgång basilika är en riktigt god idé. Tänk att kunna göra en stor sats egen pesto i höst och frysa ner som iskuber och använda under vintern. Att så basilika i lite högre odlingsbehållare och krukor med ett lager sand ovanpå tycker jag fungerar riktigt bra. Jag brukar, även om det inte syns så tydligt på bilden så i tuvor, dvs 10 – 15 frön i små grupper. Det är ju så jag vill ha basilikaplantorna, som små grupperingar. Sandens funktion är både att tynga ner fröna som blir geléiga och då gärna poppar upp på ytan och att stabilisera plantorna när de är små och stjälkarna är svaga. När tuvorna kommit upp ca 5 – 7 cm är det dags att försiktigt lirka ur dem ur behållaren och plantera dem i dess finala odlingskrukor i storleken 1 – 5 liter. Basilika kan man också odla på friland eller i pallkragar, men om du har många sniglar är kruka det bästa alternativet.

Andra bilden:

Jag sår kål, sallat och i år även flera sorters ettåriga blommor mitt i sommaren. Jag tycker att det är så tråkigt när allt blommat ut under tidig höst. Kanske kan dessa ettåriga blomsterplantor stå längre och ge lite mer fräsch fägring ända in tills frosten tar dem. Det finns även ett gäng luckor i pallkragarna efter olika former av sniglars framfart. Längst fram i stora tuvor på den mittersta bilden är en jätteskum vallmo som jag längtat efter att odla, den ser så sjukt annorlunda ut. I byttan till vänster är det stor timjan som tittat upp. Timjan är verkligen en flerårig investering. Under 10 år har vi haft våra plantor i Tillsammansodlingen men i Skogsträdgården har jag en planta som stått sedan mitten av 1990 – talet.

Tredje bilden:

Man behöver inte vänta med att plantera ut plantor, i detta fall grönkålen, när de är så här stora. Det går även att plantera ut mindre plantor. Men det kan vara bra att veta att större plantor står lättare emot skadedjursangrepp än små och det är lättare att se var man har planterat dem så att vattningen kan skötas exemplariskt.

Sallat vill vi alltid ha mycket av.

Tips för bra grobarhet vid sådd av sallat

För att sallatsfrö ska gro riktigt bra behöver temperaturen var under 18 grader. Visst kan det fungera skapligt att så dem ute i en bytta men vi tar ingenting för givet. Vi ställer alltid in våra vattnade sallatssådder i kylskåpet och där får de stå i en plastpåse i minst 5 dagar, sedan ställer vi ut dem i växthus eller utomhus.

Lästips: Vi ställer vår sallatsådd i kylskåpet, Våra bästa sallater, Sallad eller sallat – vad är skillnaden?

Det här är ett samarbete med fröföretaget Impecta Fröhandel som vi under det gångna odlingsåret arbetat en hel del med och kommer så göra vid ett flertal tillfällen i framtiden. Impecta Fröhandel var ett av de fröföretag jag upptäckte tidigt i livet. Då var deras fröpåsar rödvita och deras katalog innehöll sparsamt med bilder, en del svartvita. Det var innan internet fanns! Kombinationen Impectas Fröhandels frön, medlemskapet i trädgårdsamatörerna och deras tidningar samt Nils Åkerstedts böcker blev en särdeles bra kombination när jag började skapa nya plantor i skogsträdgården. Resten är historia tex ”Mitt trädgårdsliv del 3 – odlandet startar”.

Lästips: Grönsaker för direktsådd och Odla grönsaker på friland. Mellan den 30 juni och 1 augusti är det fri frakt på alla frön hos Impecta Fröhandel. Kika gärna in på Impecta Fröhandels Tips på odlingsvärda växter mitt i sommaren.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *