Vår dotter fann ett recept på sockriga saffransbullar med vaniljsmörkräm av Hanna Freed på tiktok som i sin tur hittade det hos Frida Skattberg, och tog några skärmdumpar och skickade till mig. Dessa ska vi baka i år skrev Tora! Sagt och gjort! Kärnvetemjöl och saffran införskaffades, allt annat hade vi hemma och så satt vi igång och bakade och gjorde det till vårt recept.
Det här blev verkligen gott, vi älskade dessa bullar! Men tänk på att om man vill ha en fluffig bulle ( vi gillar oftast inte det) så kanske receptet inte passar just dig eller så behöver de byggas om, vi har några tips längre ner i artikeln på ombyggnadsförslag. Det som är lite annorlunda i det här receptet( för mig i alla fall) är att man inte jäser degen två gånger, en gång innan man snurrar ihop bullarna och en gång efter att de är ihopsnurrade, utan bara efter att man flätat ihop bullarna och på plåten.
Så när jag påtalade det för min dotter så snäste hon till och undrade om jag inte läst receptet ordentligt. En annan detalj är att mjölken är kall och inte fingervarm vid starten. Alla som har bakat några gånger vet att slutresultatet blir ganska annorlunda av att ändra lite grand i ett recept.
Ingredienser deg
- 500 g kall mjölk
- 50 g färsk jäst
- 1 g saffran ( 2 påsar)
- 2 dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 17 dl vetemjöl ( 1100g)
- 0,5-1 tsk salt
Ingredienser fyllning
- 150 g smör
- 1dl strösocker
- 1 dl vaniljsocker ( jo det är sant!)
- 0,5 tsk salt ( minst)
Ingredienser pensling
- 100 g smör
- 2 dl socker
Gör så här: Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen och låt den stå i rumstemperatur. Blanda därefter ihop degen genom att först smula och vispa ut jästen i mjölken. Tillsätt sedan saffran, socker, vaniljsocker, salt och mjölet. Arbeta antingen degen med en degmaskin eller för hand i ca 20 min. Kavla sedan ut degen till en stor rektangel och bred på fyllningen. Vik sedan degen i ett treslag och kavla den lite tunnare.
Skär därefter degen i cm tjocka remsor och forma dem till lussebullar, åttor, genom att lägga dem som ett s och vika in ändarna i motstående ögla. Vänd sedan lussebullarna och placera dem på antingen en smord plåt eller bakplåtspapper, låt dem jäsa med en bakhanduk ovanpå sig i 2 h. Grädda dem i mitten av ugnen på 225 grader mellan 8 – 10 minuter. De nygräddade bullarna får svalna på ett galler för att sedan penslas med smält smör och därefter doppas i strösocker.
Vi tyckte att det var på gränsen för lite tid med 9,5 minuter när vi åt dem relativt nybakta men efter ett dygn tyckte vi att de blev bättre. Våra saffransbullar blev också större, tjockare än vad vi trott och tänkt oss.
Här kan ni titta på filmen
Ombyggnadstips
Som vi skrev i början av receptet, degen blir mer kompakt än traditionella saffransbullar. Vi brukar alltid tänka att ett recept behöver tillagas tre gånger under kanske ett par månader för att man ska få en ärlig chans att lära sig receptet och att kunna styra det. Nästa gång vi experimenterar skulle vi vilja testa att göra tunnare remsor så att vi får mindre och därmed fler saffransbullar. Vi skulle också vilja dela upp jäsningen i två steg, att tex låta degen jäsa upp emot en timme efter att den knådats i 20 minuter och därmed halvera jäsningstiden när de ligger på plåten, till bara en timme på plåten.
Frysa? De sockriga saffransbullarna går alldeles utmärkt att frysa för att sedan tina på låg effekt i mikron. Jag skulle nästan säga att de vinner på detta ifall man har många över. Man får en härlig känsla av nybakat och doft av saffran.
Som med allt vi skriver här är du fri att bygga om och trixa med våra recept, men det finns en sak vi inte gillar. Det är när man missar att ha i salt i söta recept. Glöm aldrig det! Det behövs salt i det söta för att det ska bli riktigt bra!
Johannes Wätterbäck & Tora Wätterbäck
Lämna ett svar