Din varukorg är för närvarande tom!
Shungiku – en ätbar chrysantemum
Låt mig presentera en märklig växt som både väcker förundran, misstänksamhet och habegär efter asiatisk mat. Den heter Shungiku och är en ätlig chrysantemum. Växten har minst sagt en märklig smak av blommande krukväxter som tillsammans med andra asiatiska smaker, gör att du kastas in i en helt annan kulturs smakrepertoar vare sig du vill eller inte. Dessutom är den väldigt vacker där den står och blommar och passar även som snittblomma.
Jag är generellt sett alltid nyfiken på för mig nya växter och smaker. Varje gång jag hittar någon ny bladgrönsak eller för den delen en grönsak, så jublar jag. Det är lite som att hitta en helt ny färg eller brytning av en färg som ger det där lilla extra och jag vill verkligen ha det där lilla extra särskilt i vår matlagning. Jag vet inte hur många gånger jag önskat och drömt om nya slags grönsaker. Tänk er något som tomatsås men annorlunda och inte rött, men lika gott fast på annat sätt. Eller något med konsistensen som morot men som smakar som en blandning av mango och avokado. Ja, så där kan jag sitta och fantisera ibland och drömma mig bort bland oupptäckta grödor.
Vi har precis som alla andra svackor i vår kreativitet när det gäller matlagning. Ibland kan vi bli så trötta på oss själva för att vi är så fantasilösa. Då brukar jag och Theres prata ihop oss att skärpa till oss och laga nya maträtter eller sådana vi lagade för länge sedan. Vill man gå en snabbare väg är det nya smaker och grödor som gäller. Lite hackade shungiku i ett paket snabbnudelsoppa gör underverk. Det blir en helt annan rätt. Om denna rätt är mer autentisk eller icke har jag ingen aning om, men den ger ett sken av att vara det och det räcker gott och väl för mig.

Kan sås och skördas året om
Shungiku är inte bara spännande och intressant rent smakmässigt utan även odlingsmässigt. Den fungerar att vintersås, sås kallt på våren, sås på sommaren och sås inomhus. Du kan alltså skörda dess blad under alla årets månader beroende på hur du odlar den. Det gör att shungiku kvalar in bland de mest flexibla grönsakerna du kan serieodla, den fungerar som gröda1 – 3 och du kan samodla den med i princip vad som helst. Dessutom ger den ljuvligt vackra blommor och eget frö med fantastiskt bra grobarhet. Bra en sak till! Det är bladen du ska äta, inte blommorna, de smakar förfärligt starkt!
Våra senaste inlägg
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar