Din varukorg är för närvarande tom!
Shungiku – en ätbar chrysantemum

Låt mig presentera en märklig växt som både väcker förundran, misstänksamhet och habegär efter asiatisk mat. Den heter Shungiku och är en ätlig chrysantemum. Växten har minst sagt en märklig smak av blommande krukväxter som tillsammans med andra asiatiska smaker, gör att du kastas in i en helt annan kulturs smakrepertoar vare sig du vill eller inte. Dessutom är den väldigt vacker där den står och blommar och passar även som snittblomma.
Jag är generellt sett alltid nyfiken på för mig nya växter och smaker. Varje gång jag hittar någon ny bladgrönsak eller för den delen en grönsak, så jublar jag. Det är lite som att hitta en helt ny färg eller brytning av en färg som ger det där lilla extra och jag vill verkligen ha det där lilla extra särskilt i vår matlagning. Jag vet inte hur många gånger jag önskat och drömt om nya slags grönsaker. Tänk er något som tomatsås men annorlunda och inte rött, men lika gott fast på annat sätt. Eller något med konsistensen som morot men som smakar som en blandning av mango och avokado. Ja, så där kan jag sitta och fantisera ibland och drömma mig bort bland oupptäckta grödor.
Vi har precis som alla andra svackor i vår kreativitet när det gäller matlagning. Ibland kan vi bli så trötta på oss själva för att vi är så fantasilösa. Då brukar jag och Theres prata ihop oss att skärpa till oss och laga nya maträtter eller sådana vi lagade för länge sedan. Vill man gå en snabbare väg är det nya smaker och grödor som gäller. Lite hackade shungiku i ett paket snabbnudelsoppa gör underverk. Det blir en helt annan rätt. Om denna rätt är mer autentisk eller icke har jag ingen aning om, men den ger ett sken av att vara det och det räcker gott och väl för mig.

Kan sås och skördas året om
Shungiku är inte bara spännande och intressant rent smakmässigt utan även odlingsmässigt. Den fungerar att vintersås, sås kallt på våren, sås på sommaren och sås inomhus. Du kan alltså skörda dess blad under alla årets månader beroende på hur du odlar den. Det gör att shungiku kvalar in bland de mest flexibla grönsakerna du kan serieodla, den fungerar som gröda1 – 3 och du kan samodla den med i princip vad som helst. Dessutom ger den ljuvligt vackra blommor och eget frö med fantastiskt bra grobarhet. Bra en sak till! Det är bladen du ska äta, inte blommorna, de smakar förfärligt starkt!
Våra senaste inlägg
- Indisk gul curry – mild
Häromdagen gjorde vi en mild, gul indisk curry. Det är för att vår dotter är lite känsligare än oss andra för chili och ofta tycker att färdigköpta currykryddor är för starka. Alla länder… Läs mer: Indisk gul curry – mild - Odla perenner från frö
Tidigt i mitt odlande, både genom de perenner som redan fanns i min trädgård och som överlevde mina behandlingar, insåg jag att det var de fleråriga växterna jag behövde lära mig mer om.… Läs mer: Odla perenner från frö - Jag hade en trädgård som väntade på mig
Föga visste jag som barn och ung att mitt framtida liv, mitt största intresse och hela min livsstil fanns bara en meter framför verandan. Det var där min skola, mitt universitet och min… Läs mer: Jag hade en trädgård som väntade på mig - 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor
Oktober 2025. Vi kan nu summera de senaste 13 månaderna: 125 gnagare tagna i slagfällor i stugan vid skogsträdgården. Det är ofantligt många – ett nytt personligt rekord. Aldrig tidigare har vi haft… Läs mer: 125 gnagare senare – ett år av tugg, tålamod och fällor - GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter
Det blir en ny bok i vinter, en bok som vi länge haft i våra tankar att vi måste göra. Den heter ”GRATISODLA – bli rik på frön, plantor, blommor och grönsaker” och… Läs mer: GRATISODLA – ny bok ser dagens ljus i vinter - Egen glögg på svagdricka
I många år har jag tänkt att vi borde göra vår egen glögg. Vi brygger ju öl, gör vin, vinäger och tar tillvara på det mesta vi kan odla och förädla – så… Läs mer: Egen glögg på svagdricka - Skörda kallt – så mycket kyla tål våra grönsaker
Att kunna skörda färska grönsaker under årets kalla tid är en lyx! Men vilka grönsaker kan man skörda kallt och hur mycket kyla tål dem? Här berättar vi om våra upptäckter gällande både… Läs mer: Skörda kallt – så mycket kyla tål våra grönsaker - Förvara potatis
Att förvara, i synnerhet vinterförvara potatis kan vara en utmaning. Har man ingen jordkällare eller en potatislår stående i något dragit uthus får man tänka till och finna andra platser. Genom årens lopp… Läs mer: Förvara potatis
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!











Lämna ett svar