Shungiku – en ätbar chrysantemum

Shungiku

Låt mig presentera en märklig växt som både väcker förundran, misstänksamhet och habegär efter asiatisk mat.  Den heter Shungiku och är en ätlig chrysantemum. Växten har minst sagt en märklig smak av blommande krukväxter som tillsammans med andra asiatiska smaker, gör att du kastas in i en helt annan kulturs smakrepertoar vare sig du vill eller inte. Dessutom är den väldigt vacker där den står och blommar och passar även som snittblomma.

Jag är generellt sett alltid nyfiken på för mig nya växter och smaker. Varje gång jag hittar någon ny bladgrönsak eller för den delen en grönsak, så jublar jag. Det är lite som att hitta en helt ny färg eller brytning av en färg som ger det där lilla extra och jag vill verkligen ha det där lilla extra särskilt i vår matlagning. Jag vet inte hur många gånger jag önskat och drömt om nya slags grönsaker. Tänk er något som tomatsås men annorlunda och inte rött, men lika gott fast på annat sätt. Eller något med konsistensen som morot men som smakar som en blandning av mango och avokado. Ja, så där kan jag sitta och fantisera ibland och drömma mig bort bland oupptäckta grödor.

Vi har precis som alla andra svackor i vår kreativitet när det gäller matlagning. Ibland kan vi bli så trötta på oss själva för att vi är så fantasilösa. Då brukar jag och Theres prata ihop oss att skärpa till oss och laga nya maträtter eller sådana vi lagade för länge sedan. Vill man gå en snabbare väg är det nya smaker och grödor som gäller. Lite hackade shungiku i ett paket snabbnudelsoppa gör underverk. Det blir en helt annan rätt. Om denna rätt är mer autentisk eller icke har jag ingen aning om, men den ger ett sken av att vara det och det räcker gott och väl för mig.

Farbror Gröns växthus i maj
Vårt prunkande växthus i tillsammnsodlingen någon gång i mars.
Kan sås och skördas året om

Shungiku är inte bara spännande och intressant rent smakmässigt utan även odlingsmässigt. Den fungerar att vintersås, sås kallt på våren, sås på sommaren och sås inomhus. Du kan alltså skörda dess blad under alla årets månader beroende på hur du odlar den.  Det gör att shungiku kvalar in bland de mest flexibla grönsakerna du kan serieodla, den fungerar som gröda1 – 3 och du kan samodla den med i princip vad som helst. Dessutom ger den ljuvligt vackra blommor och eget frö med fantastiskt bra grobarhet. Bra en sak till! Det är bladen du ska äta, inte blommorna, de smakar förfärligt starkt!

Johannes Wätterbäck

Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *