Din varukorg är för närvarande tom!
Serieodla spenat och skörda i höst

Vi brukar serieodla spenat för att kunna skörda läckra blad under tidig och sen höst och förhoppningsvis under nästkommande vår, om den klarar övervintringen.
Nu är det dags, sa lilltjejen när hon beskådade sin pallkrage med överblommad vallmo. Nu klipper vi bort det här och odlar något annat. Jag vill odla något gott som går att äta! Vad har du i din frölåda pappa?
Jag la upp alla fröpåsar på trädgårdsbordet. Tillsammans resonerade vi oss fram till vad hon tycker är gott och vad som är rimligt att odla mitt i sommaren. Det stod mellan basilika, dill, rucola eller spenat, alla möjliga att serieodla under sommaren. Till slut blev det spenaten som segrade. Mycket på grund av att vi började tala om en fantastiskt underbar sallad som vi brukar göra med spenat.
Det absolut enklaste sättet att skörda dubbelt så mycket grönsaker under en odlingssäsong är inte att bryta ny mark för en gröda och odla under hela sommarhalvåret, utan att odla på samma plats där du tidigare skördat en gröda, där det finns plats. Vi kallar det för serieodling och delar upp den traditionella odlingssäsongen i flera kortare säsonger.
Allt sedan jag startade mitt odlande 1992 har jag använt mig av jord- och gödsel-produkter från Hasselfors Garden. Detta inlägg och flera gör jag i samarbete med Hasslfors Garden och visar på hur jag använder mig av deras jord och gödsel i mitt odlande.
Efter att vallmon togs bort var det dags att luckra jorden och plocka bort lite ogräs. Vi luckrade jorden ner till ca 10 centimeters djup och tog hjälp av en liten kultivator.
Efter att vi bearbetat jorden var det dags att tillföra någon form av näring. Vi gödslade jorden med pelleterad hönsgödsel och myllade ner gödslet en bit. Vi valde hönsgödsel som är ett kväverikt gödsel, vilket främjar bladens tillväxt. När det är spenat som odlas är det just frodiga blad vi vill ha.
Fröna skakades ut i en van odlares hand. Genom att ha fröna i ena handflatan är det lättare att strössla ut dem jämt över ytan med den andra handen .
När fröna ligger där de ska och vi med hjälp av fingertopparna myllat ner dem i jorden ett par centimeter, vattnar vi pallkragen så att livet strax kan börja.
Serieodling
Det vi kallar för serieodling är en teknik vi praktiserat under många år. Den har givit oss mer att äta utan att behöva ta ny odlingsyta i anspråk. Det man först behöver göra är att komma bort från tänket att vi bara har en säsong i Sverige. Visst kan det skilja sig en hel del i olika odlingszoner, men på väldigt många platser kan man faktiskt odla två olika grödor efter varandra. Och genom detta förfarande få ut betydligt mer mat per yta än man vanligtvis är van vid. Ibland ger den andra grödan minst lika stor skörd som den första och ibland, beroende på vad du väljer för grönsaker, blir grönsakerna lite mindre. För oss är det inte livsviktigt ifall en knölfänkål i oktober väger lite mindre än en knöl vi skördar i juli. Vi är glada och tacksamma att vi får skörda egna grönsaker över en lång tid.
Spenattips
Det är betydligt lättare att odla spenat i mitten och eller i slutet av sommaren än under sena våren och tidig sommar. Spenat blir ytterst stressad av våra ljusa dygn i maj och juni. Den väljer, även om man odlar trögblommande sorter, att gå upp i blom och satsa mer på frön än att ge stora blad. Vill du odla på vårkanten rekommenderar vi att du vintersår spenat för att få ett bra resultat. Kika gärna in på vårt inlägg om att odla i back.

Spenaten är skördeklar när bladen är så stora man önskar. Under flera år har vi låtit några spenatplantor stå kvar utomhus i odlingen över vintern. Varje gång när det vårats har plantorna visats sig överleva. Övervintrad spenat är lite extra god har vi märkt. Mycket smakrik.
Produkter: I det här inlägget har jag använt Hasselfors kravmärkta Hönsgödsel. Hönsgödslet samt de flesta av deras produkter går att köpa i välsorterade trädgårdsbutiker.
Lycka till med serieodlandet.
Johannes Wätterbäck

Våra senaste inlägg
- Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakesoVi älskar sallad och olika typer av sallader! Ibland har vi dem som sidorätter och ibland som hel maträtt. Här har vi blandat till en sallad med vintersallat, gurka, zucchini och tomater. Till… Läs mer: Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakeso
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar