Vinterodla i Back med U-jord

Nu har turen kommit till att vinterodla i våra backar. I backarna sår vi grönsaker som vi vill skörda under tidig vår och sommar. Det här enkla förfarandet, med att så i ca 8 – 10 backar i vårt växthus, gör oss självförsörjande på bladgrönsaker i nästan 2 månader.

Efter flera års experimenterande med att vinterså växter för utplantering fick jag en ny idé. Jag ville så växter i växthuset som jag kunde skörda av direkt, utan att plantera ut dem. Men jag hade ett problem! I alla våra växthus ( 3 st i olika odlingar) har vi stengolv vilket innebär att vi inte har några odlingsbäddar där man lätt kan slänga ner några frön. Men efter en stunds letande upptäckte jag för några år sedan att de backar jag brukar använda för att transportera växter i, även kunde lämpa sig som behållare för mina bladgrönsaker. Sedan den våren har det här blivit en kär vana för oss.

Allt sedan jag startade mitt odlande har jag använt mig av jord- och gödsel-produkter från Hasselfors Garden. Detta inlägg och flera under våren gör jag i samarbete med dem och visar på hur jag använder mig av deras jord och gödsel. 

U-jord

Till odlingsbackarna använder jag både P-jord, Eko-jord och Eko U-jord. I just det här inlägget använder jag Hasselfors Eko U- jord som är en ekologisk och kravmärkt torvbaserad jord med grövre struktur och berikad med naturgödsel. Den fungerar ypperligt till lite större odlingsbehållare utomhus och till mina backar.

Gödsel

Då tanken är att växterna ska växa i backarna under hela dess växtperiod och dessutom ge oss skörd under lång tid gödslar vi även jorden lite extra. Efter att vi fyllt backarna med jord till ungefär hälften sprider vi ut ett lager pelleterat gödsel ca en rejäl näve och fyller därefter på med Eko U-Jord upp till kanten. I år testar vi Hasselfors nya kravmärkta och veganska trädårdsgödsel ”Gödsel för trädgården”. Men det går lika bra med pelleterat hönsgödsel om det är det du har hemma just för tillfället. Jag tycker att det är behändigt med fast gödsel och att man bara behöver gödsla en gång i början av växternas säsong istället för att regelbundet gödsla med flytande gödselprodukter. Men det fungerar lika bra med flytande gödsel och är egentligen bara en fråga om tycke och smak och hur man vill disponera sitt arbete.

En av mina favorit spenatsorter ”Bloomsdale LS.

Så i tuvor eller bredså

När jag fyllt odlingsbackarna med Eko U-Jord och gödsel är det dags att placera ut fröna. Har du inte tillgång till liknande behållare som jag går det alldeles utmärkt med vanliga plastkrukor i större storlekar, balkonglådor, champinjonbackar mm. Jag använder både årets nya frön men brukar även finna ganska många överblivna frön i fjolårets fröpåsar. 

Jag placerar grönsaksfröna i huvudsak på två sätt i odlingsbackarna beroende på vad det är för växt och hur jag vill att de ska växa. Antingen sprider jag ut dem jämt över jordytan, sk bredsådd eller så placerar jag dem i tuvor/ grupper. Växter som rucola, dill, persilja, mangold, kailaan, vinterportlak och bladkål passar bäst att så i tuvor/grupper då det blir lättare att skörda en tuva eller två istället för att frisera en stor buske. Sallat, spenat, Sibirisk bladkål, kailaan och Nyzeeländsk spenat passar däremot bättre att bredså så att de bildar som härligt frodiga mattor. Sår du runda morötter, pak choi och rädisor är det en god idé om du försöker hålla ett större avstånd mellan fröna då det annars kan bli ganska trångt och till följd mindre storlek på plantorna / knölarna.

Det är vattnet som startar livet. Har du snö kan du lägga på en decimeter snö lite då och då så smälter det under de varma dagarna och väcker fröna. Man tar liksom det man har.

Vattnet startar livet

När jord, gödsel och frön är applicerade i backarna är det dags att starta livet med vatten eller snö. Man kan vattna sina vintersådder antingen med vatten eller genom att lägga på ett lager snö. Båda sätten är lika bra och det är mer en fråga om vad som närmast finns till hands som avgör hur jag vattnar! En viktig sak att veta är att det är vattnet/ den smälta snön som startar livet. Det är vattnet som är nyckeln som sätts i låset så att livet uppstår, vilket i sin tur gör att vi vinterodlare behöver vara ganska säkra på när, det i vår odlingszon/ klimat, är den bästa tiden för att starta sådderna. För oss i odlingszon 2 och 3 brukar tiden mellan mitten av februari till slutet av mars fungera alldeles utmärkt.

Det kan bli ganska kallt även i april men växter som börjat kallt klarar det förvånansvärt bra. Ser ni hur belamrat det är med backar! Det ska var trångt i ett växthus.

Att odla kallt , några tankar.

När man börjar vinterså är det inte ovanligt att man blir lite orolig till en början. Denna oro brukar skapa tankar som leder till frågor även för erfarna odlare. Två av de vanligaste frågorna jag stöter på är: Kan verkligen frön gro kallt? Vad händer om det kommer minusgrader när växterna tittat upp?

Ja, frön kan gro kallt eller det är ju kombinationen av att fröna blivit fuktiga och att det blir varmt under dagarna som startar livet. Tittar man på hur det ser ut i naturen så släpper många växter sina frön till marken på hösten. Där ligger de och sover tills fukten och varmare väder dyker upp. Ibland blir det riktigt kallt efter att de vintersådda fröna har grott och plantor tittat upp, speciellt på nätterna. Vi har observerat att mer eller mindre alla växter som tittat upp extra tidigt så som kål, sallat och asiatiska bladgrönsaker tål ner till -8 grader under några timmar under nätterna. Jag har tom varit uppe extremt tidigt på morgonen och kollat till växterna de riktigt kalla nätterna och de klarar några timmar i extremkyla. Ibland har de små plantorna varit stelfrusna för att sedan tina och leva vidare. Bor du i de riktigt höga zonerna och har extrema temeperaturväxlingar mellan dag och natt kan en lite kupévärmare eller en byggfläkt vara räddningen under de kallaste nätterna.

Lycka till med att odla i back Johannes Wätterbäck

Hasselfors Gardens eko U-jord som presenteras i detta inlägg finns att köpa i de flesta trädgårdsbutiker.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.

4 Comments

 1. Kallsådd är så himla intressant. Jag ska försöka mig på nytt system iår i mitt lilla tomathus jag byggde förra sommaren. Har testat både i pallkragar med lock och i plastbackar under typ 4 år eller nåt ditåt. Sen man en gång börjat går det inte att sluta, inte efter att man upptäcker alla fördelar! 🙂
  /Kitty

 2. Hejsan!
  Undrar om ni har någon typ duk i botten på dessa backar. Det brukar ju vara ganska stora håligheter i botten på backar.
  Har tillgång till ett antal brödbackar men det är ju ganska stora håligheter i botten.
  Glad nybörjare i odling.
  Mvh Madeleine norra Värmland

 3. Sådde i växthus för två helger sen och la på snö. Snön har sen dess smält och jag har inte haft på mer vatten av rädsla för att det ska frysa. Kände på jorden igår och då var ytan relativt hård. Ska jag vattna mer eller låta vara?

  Tusen tack!

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

5 + tjugo =