Serieodla spenat och skörda i höst

Vi brukar serieodla spenat för att kunna skörda läckra blad under tidig och sen höst och förhoppningsvis under nästkommande vår, om den klarar övervintringen.

Nu är det dags, sa lilltjejen när hon beskådade sin pallkrage med överblommad vallmo. Nu klipper vi bort det här och odlar något annat. Jag vill odla något gott som går att äta! Vad har du i din frölåda pappa?

Jag la upp alla fröpåsar på trädgårdsbordet. Tillsammans resonerade vi oss fram till vad hon tycker är gott och vad som är rimligt att odla mitt i sommaren. Det stod mellan basilika, dill, rucola eller spenat, alla möjliga att serieodla under sommaren. Till slut blev det spenaten som segrade. Mycket på grund av att vi började tala om en fantastiskt underbar sallad som vi brukar göra med spenat.

Det absolut enklaste sättet att skörda dubbelt så mycket grönsaker under en odlingssäsong är inte att bryta ny mark för en gröda och odla under hela sommarhalvåret, utan att odla på samma plats där du tidigare skördat en gröda, där det finns plats. Vi kallar det för serieodling och delar upp den traditionella odlingssäsongen i flera kortare säsonger.

Allt sedan jag startade mitt odlande 1992 har jag använt mig av jord- och gödsel-produkter från Hasselfors Garden. Detta inlägg och flera gör jag i samarbete med Hasslfors Garden och visar på hur jag använder mig av deras jord och gödsel i mitt odlande. 

Efter att vallmon togs bort var det dags att luckra jorden och plocka bort lite ogräs. Vi luckrade jorden ner till ca 10 centimeters djup och tog hjälp av en liten kultivator.

Efter att vi bearbetat jorden var det dags att tillföra någon form av näring. Vi gödslade jorden med pelleterad hönsgödsel och myllade ner gödslet en bit. Vi valde hönsgödsel som är ett kväverikt gödsel, vilket främjar bladens tillväxt. När det är spenat som odlas är det just frodiga blad vi vill ha.

Fröna skakades ut i en van odlares hand. Genom att ha fröna i ena handflatan är det lättare att strössla ut dem jämt över ytan med den andra handen .

När fröna ligger där de ska och vi med hjälp av fingertopparna myllat ner dem i jorden ett par centimeter, vattnar vi pallkragen så att livet strax kan börja.

Serieodling

Det vi kallar för serieodling är en teknik vi praktiserat under många år. Den har givit oss mer att äta utan att behöva ta ny odlingsyta i anspråk. Det man först behöver göra är att komma bort från tänket att vi bara har en säsong i Sverige. Visst kan det skilja sig en hel del i olika odlingszoner, men på väldigt många platser kan man faktiskt odla två olika grödor efter varandra. Och genom detta förfarande få ut betydligt mer mat per yta än man vanligtvis är van vid. Ibland ger den andra grödan minst lika stor skörd som den första och ibland, beroende på vad du väljer för grönsaker, blir grönsakerna lite mindre. För oss är det inte livsviktigt ifall en knölfänkål i oktober väger lite mindre än en knöl vi skördar i juli. Vi är glada och tacksamma att vi får skörda egna grönsaker över en lång tid. 

Spenattips

Det är betydligt lättare att odla spenat i mitten och eller i slutet av sommaren än under sena våren och tidig sommar. Spenat blir ytterst stressad av våra ljusa dygn i maj och juni. Den väljer, även om man odlar trögblommande sorter, att gå upp i blom och satsa mer på frön än att ge stora blad. Vill du odla på vårkanten rekommenderar vi att du vintersår spenat för att få ett bra resultat. Kika gärna in på vårt inlägg om att odla i back.

Plockad spenat

Spenaten är skördeklar när bladen är så stora man önskar. Under flera år har vi låtit några spenatplantor stå kvar utomhus i odlingen över vintern. Varje gång när det vårats har plantorna visats sig överleva. Övervintrad spenat är lite extra god har vi märkt. Mycket smakrik.

Produkter: I det här inlägget har jag använt Hasselfors kravmärkta Hönsgödsel. Hönsgödslet samt de flesta av deras produkter går att köpa i välsorterade trädgårdsbutiker.

Lycka till med serieodlandet. 

Johannes Wätterbäck

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Hasselfors_logo-PNG-kopia-700x423.jpg

Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *