Din varukorg är för närvarande tom!
Serieodla spenat och skörda i höst
Vi brukar serieodla spenat för att kunna skörda läckra blad under tidig och sen höst och förhoppningsvis under nästkommande vår, om den klarar övervintringen.
Nu är det dags, sa lilltjejen när hon beskådade sin pallkrage med överblommad vallmo. Nu klipper vi bort det här och odlar något annat. Jag vill odla något gott som går att äta! Vad har du i din frölåda pappa?
Jag la upp alla fröpåsar på trädgårdsbordet. Tillsammans resonerade vi oss fram till vad hon tycker är gott och vad som är rimligt att odla mitt i sommaren. Det stod mellan basilika, dill, rucola eller spenat, alla möjliga att serieodla under sommaren. Till slut blev det spenaten som segrade. Mycket på grund av att vi började tala om en fantastiskt underbar sallad som vi brukar göra med spenat.
Det absolut enklaste sättet att skörda dubbelt så mycket grönsaker under en odlingssäsong är inte att bryta ny mark för en gröda och odla under hela sommarhalvåret, utan att odla på samma plats där du tidigare skördat en gröda, där det finns plats. Vi kallar det för serieodling och delar upp den traditionella odlingssäsongen i flera kortare säsonger.
Allt sedan jag startade mitt odlande 1992 har jag använt mig av jord- och gödsel-produkter från Hasselfors Garden. Detta inlägg och flera gör jag i samarbete med Hasslfors Garden och visar på hur jag använder mig av deras jord och gödsel i mitt odlande.
Efter att vallmon togs bort var det dags att luckra jorden och plocka bort lite ogräs. Vi luckrade jorden ner till ca 10 centimeters djup och tog hjälp av en liten kultivator.
Efter att vi bearbetat jorden var det dags att tillföra någon form av näring. Vi gödslade jorden med pelleterad hönsgödsel och myllade ner gödslet en bit. Vi valde hönsgödsel som är ett kväverikt gödsel, vilket främjar bladens tillväxt. När det är spenat som odlas är det just frodiga blad vi vill ha.
Fröna skakades ut i en van odlares hand. Genom att ha fröna i ena handflatan är det lättare att strössla ut dem jämt över ytan med den andra handen .
När fröna ligger där de ska och vi med hjälp av fingertopparna myllat ner dem i jorden ett par centimeter, vattnar vi pallkragen så att livet strax kan börja.
Serieodling
Det vi kallar för serieodling är en teknik vi praktiserat under många år. Den har givit oss mer att äta utan att behöva ta ny odlingsyta i anspråk. Det man först behöver göra är att komma bort från tänket att vi bara har en säsong i Sverige. Visst kan det skilja sig en hel del i olika odlingszoner, men på väldigt många platser kan man faktiskt odla två olika grödor efter varandra. Och genom detta förfarande få ut betydligt mer mat per yta än man vanligtvis är van vid. Ibland ger den andra grödan minst lika stor skörd som den första och ibland, beroende på vad du väljer för grönsaker, blir grönsakerna lite mindre. För oss är det inte livsviktigt ifall en knölfänkål i oktober väger lite mindre än en knöl vi skördar i juli. Vi är glada och tacksamma att vi får skörda egna grönsaker över en lång tid.
Spenattips
Det är betydligt lättare att odla spenat i mitten och eller i slutet av sommaren än under sena våren och tidig sommar. Spenat blir ytterst stressad av våra ljusa dygn i maj och juni. Den väljer, även om man odlar trögblommande sorter, att gå upp i blom och satsa mer på frön än att ge stora blad. Vill du odla på vårkanten rekommenderar vi att du vintersår spenat för att få ett bra resultat. Kika gärna in på vårt inlägg om att odla i back.
Spenaten är skördeklar när bladen är så stora man önskar. Under flera år har vi låtit några spenatplantor stå kvar utomhus i odlingen över vintern. Varje gång när det vårats har plantorna visats sig överleva. Övervintrad spenat är lite extra god har vi märkt. Mycket smakrik.
Produkter: I det här inlägget har jag använt Hasselfors kravmärkta Hönsgödsel. Hönsgödslet samt de flesta av deras produkter går att köpa i välsorterade trädgårdsbutiker.
Lycka till med serieodlandet.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Eget örtsaltAtt göra eget örtsalt är kanske det självhushållartips vi rekommenderar de flesta odlare att verkligen testa om man ännu inte gjort det. Att göra eget örtsalt är som att fånga odlingssäsongens smaker och… Läs mer: Eget örtsalt
- Bli av med dina fruktflugor!Under sensommaren och hösten dyker det upp bananflugor, fruktflugor i stort antal hos oss. Bekämpar man dem inte systematiskt förökar de sig lavinartat och du får leva ditt liv bland mängder av flygande och… Läs mer: Bli av med dina fruktflugor!
- Ny version av vår första handbok i grönsaksodling2025 blir det en ny version av vår första handbok i grönskaodling. Boken Alla fingrar gröna kom ut 2015. Nästa år är det precis 10 år sedan och det vill vi fira genom en nyutgåva.… Läs mer: Ny version av vår första handbok i grönsaksodling
- Ta in paprika- och chiliplantorna och skörda fram till julHjälp, mina paprika- och chiliplantor har massor av omogna frukter och snart kommer frosten! Hur får jag dem att mogna? Visst kan det kännas surt att det är först nu när hösten nalkas… Läs mer: Ta in paprika- och chiliplantorna och skörda fram till jul
- Rensa bort gamla solrosorVi tycker det känns tråkigt att de flesta av våra solrosor har blommat över. Genom att ta bort överblommade blommor hoppas vi på mer solrosblomning. I våra odlingar har vi ofta solrosor i… Läs mer: Rensa bort gamla solrosor
- Enkel granola med blåbär och kokosI veckan var det dags att göra egen granola igen. Den här gången fick det bli blåbär och kokos som smaksättare förutom hasselnötter, mandel och äppelmust. Fyll i din mailadress och få en… Läs mer: Enkel granola med blåbär och kokos
- Farbror Grön medverkar på Världens musik och mat på StenhammarLördagen den 31 augusti finner ni oss i slottsparken vid Stenhammar slott i Flens kommun under evenemanget ”Världens musik och mat” där även Kungen och Drottningen medverkar. Vi kommer ha ett bord där… Läs mer: Farbror Grön medverkar på Världens musik och mat på Stenhammar
- Odla vitlök från egen vitlökOm man får en riklig skörd av vitlök kan det vara roligt att spara klyftor till eget utsäde. Att ta egna frön, lökar eller knölar till kommande odlingar är roligt, men också billigt… Läs mer: Odla vitlök från egen vitlök
Våra kommande evenemang 24/25
Augusti
- 24 Åmål (Glupsk på Dalsland)– föreläsning
- 25 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs
- 26 Rättvik (Stiftsgården) -föreläsning under en fortbildning
- 27 Ludvika (Cassels Grängesberg) – föreläsning
- 29 Surahammar (Folketshus) – föreläsning
September
- 3 Norberg (Teaterbiografen) – föreläsning
- 10 Smedjebacken (Folkets Hus) – föreläsning
- 12 Nora (Hagbyängars samlingssal) – föreläsning
- 26 Tumba (Bruksmuseet) – föreläsning
Oktober
- 1 Ryd (Biblioteket) – föreläsning
- 15 Kungsbacka -föreläsning
November
- 14 Jönköping – föreläsning (info kommer framöver)
- 17 Enköping (Blomsterlandet) – föreläsning
December
Våren 2025 (uppdateras löpande)
- 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
- 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.
Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:
Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar