Din varukorg är för närvarande tom!
Serieodla och skörda minst dubbelt så mycket

Har man begränsat med yta och eller vill vara självförsörjande en så stor del av året det är möjligt är serieodling en metod värd att pröva. Första gången vi testade att serieodla var det mest på kul och ett spontant försök att odla en ny gröda där det blev en ledig plats i trädgården mitt i säsongen.
Här kommer du till vår bok: Serieodla
Vi hade planterat tidig potatis i vår stadsodling ett år och en granne frågade om vi inte kunde odla någon mer gröda på samma plats efter att vi skördat potatisen. Min nyfikenhet blev direkt triggad av hennes fråga och fyra veckor innan potatisen skulle upp försådde jag grönkål i en odlingsbehållare som jag ställde på balkongen. Ett par dagar efter att potatisen var skördad grundgödslade vi jorden. Därefter planterade vi ut ca 20 st 10 cm höga grönkålsplantor. Först såg det lite malplacerat och ynkligt ut med så små plantor i trädgården i juli, men med tiden växte de sig stora och under sen höst och vinter knackade på dörren kunde vi skörda flera kilo grönkål tillsammans med våra grannar.
Ett nytt förfarande hade upptäckts
Ett nytt odlingsförfarande och möjlighet till att skörda mer och fler grönsaker hade upptäckts. Efter det här året expanderade min inställning och vetskap om hur man kan odla i vårt klimat och sedan dess har vi serieodlat varje år. Vi testar hela tiden olika grödor och idag skördar vi både mer och fler grödor än tidigare. Genom att serieodla får vi också färska grönsaker under flera tidpunkter under odlingssäsongen.

Vad gör vi exakt
Att serieodla betyder att vi odlar en serie av grödor, oftast två olika grödor, på samma plats men under olika tidpunkter under samma odlingssäsong. Vi har delat in serieodlandet i två grupper, serieodlingsgröda1 och serieodlingsgröda 2. För oss består grupp 1 av till exempel tidig potatis, sallat, vitlök, kailan, kålrabbi, betor tidiga morötter, rucola, spenat och gräslök. Grupp 2 kan bestå av grönkål, svartkål, majrova, dill, sallat, tidiga morötter, timjan, vinterkyndel, betor, gräslök, spenat, svedjerova och rucola. Listan kan bli längre beroende på vilka grödor just du vill odla. Gillar du bladgrönsaker så finns det mängder med sorter som du kan experimentera med både som serieodlingsgröda 1 och 2 och eventuellt som gröda 3.
Här kan du läsa mer om processen med boken: Serieodla

Hur lyckas man med att serieodla?
Även om man kan hoppa in i serieodlandet spontant ( blir du triggad nu så gör det), är det en god idé att man planerar sitt serieodlande redan innan odlingssäsongen börjar, vad ska växa var och vid vilken period? När man väljer lökar eller knölar bör man välja sorter som har den snabbaste utvecklingstiden t ex tidig potatis. När det gäller frön kan man med fördel tänka på samma sätt. På vissa fröpåsar och på vissa fröfirmors hemsidor kan man få information om hur många dagar det tar för olika grödor från sådd till skörd. Att välja de som har kortast utvecklingstid från sådd till skörd kan underlätta dina möjligheter för att lyckas.
Serieodlingsgrödor grupp1
Grundtanken med grödorna i grupp 1 är att det ska vara grödor man skördar relativt tidigt under säsongen, senast under juli eller tidigt i augusti, och som genom skörden lämnar en plats ledig i odlingen. Efter skörden grundgödslar vi jorden och därefter planterar vi ut redan förkultiverade plantor.
Läs gärna om hur vi sår spenaten vid nyår: Vinterså spenat på friland och i pallkrage och skörda i vår, Så spenat kallt mellan januari och april
Serieodlingsgrödor grupp 2
För att ge serieodlingsgrödorna 2 ett försprång tidsmässigt förkultiverar vi dem ( men man kan oxå direkt så en del som dill och koriander). Antingen förkultiverar vi växterna i vårt kallväxthus, i odlingstråg ute i trädgården eller på balkongen redan innan vi skördat serieodlingsgrödorna 1. Oftast sker utplanteringen av dessa grödor under juli och augusti. Majrovor och sallat kan man plantera ut som relativt små plantor direkt på platsen. Olika slags grönkål och svartkål blir större och kraftigare om de blir planterade en gång innan utplantering. Oftast blir det bäst för de flesta grödor om man omplanterar dem minst en gång innan utplantering.
Läs gärna: Reservplantor – gåvan när de första försvinner
Värt att tänka på kring serieodling
- Det kan vara svårt att få tag på frön mitt i odlingssäsongen, köp på dig frön tidigt under säsongen innan fröställen tas bort eller webbshopparna stänger.
3 snabba om serieodling
- En och samma odlingsyta kan ge fler skördar under samma odlingssäsong.
- Genom att odla grödor med snabb utvecklingstid hinner minst två grödor att ge skörd på samma yta vid två olika tidpunkter.
- Se till att grundgödsla mellan varje ny utplantering så att det finns näring till den nya växten.

3 detaljer som borgar för lyckade skördar
- Välj alltid tidig potatis om du ska odla potatis som serieodlingsgröda 1. Våra favortiera är Amandine, Cherie, Cecile och Juliette.
- Att förkultivera serieodlingsgröda 2 och ha färdiga plantor att plantera ut efter skörden av gröda 1 gör att det är lättare att lyckas, plantorna får en så lång växtsäsong som möjligt.
- Får du upp tankar om växelbruk, hur man gör då? Ja visst är det klurigt!Vi har i och med serieodlandet mer och mer gått ifrån det där med växelbruk. Läs mer: Växelbruk

Några vitlökstips!
- När vitlökarna på vårkanten är ca 10 cm höga behöver de en giva gödsel. 100 g pelleterad giftfri hönsgödsel myllas ner i jordytan som därefter vattnas.
- Testa att skörda några vitlökar under april-juni och använd som dem vårprimörer, underbart gott!
- Vitlökarna skördas under juli innan blasten försvunnit. Skörda dem en solig dag och låt dem ligga i solen och torka ett tag. Förvara dem sedan torrt i rumstemperatur så kan du lagra dem under ca ett år.
Glöm inte bort att för att komma framåt i vårt odlande är misslyckandena många gånger vår främsta källa till kunskap. Det är inte när allt går som på räls som vi utvecklas som mest. Våga testa nya vägar, grödor och tekniker, det värsta som kan hända är att det inte fungerar. Lycka till!
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
- Skörda basilika hela sommarenBasilika är en av våra mest älskade örter – doftande, smakrik och oumbärlig i allt från pesto till pasta. Med rätt knep kan du skörda basilika i mängder hela sommaren. Här får du… Läs mer: Skörda basilika hela sommaren
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Serieodla och skörda minst dubbelt så mycket”
Var får ni tag i pelletrerat giftfritt hönsgödsel? Jag avstår helt från kogödsel och hönsgödsel sedan vi lärde oss om vinass etc som vi får med på köpet när vi köpte det vi trodde var ekologiskt gödsel.
Det får vi inte tag på, inget företag har gått ut med några garantier om att det skulle vara pyralidfritt, tyvärr!
Lämna ett svar