Din varukorg är för närvarande tom!
Så skördar du broccoli

Hur ska man göra för att skörda broccoli? När är huvudena skördeklara och vad gör man om plantorna börjar blomma?
Frågar man oss om vilka grönsaker som är särskilt odlingsvärda, kommer svaret innehålla broccoli. Det beror på att plantan ger mer skörd om man konsekvent skördar. Och sånt gillar vi. Växter är skapade för att föröka sig och tar man bort blivande blommor, behöver växten producera nya blommor för att så småningom bilda frön. Så genom att skörda de broccolibuketter man ser kommer nya att bildas inom kort.
När man har kommit in i skördandet inser man ganska snart att man måste vara oerhört snabb. Att vänta ut skördandet i hopp om att det ska bli större buketter funkar inte. Poff så har den fantastiskt fina buketten förvandlats till en spretig blomma. Dessa blommor måste klippas av för att växten ska satsa på att bilda fler buketter. Blommorna är också jättegoda att fräsa eller koka lätt, men som sagt är man på jakt efter traditionell broccoli ska man klippa bort dem när man ser dem.
Ett år hade vi i vår tillsammansodling med grannarna en aning för många broccoliplantor, vilket ledde till en jäkla stress vad gäller skördandet. Det var då vi kom på vårt allra bästatips. Vi plockade av buketterna med ganska långa skaft. Dessa satte vi sedan i ett högt glas med vatten och ställde i kylen. Varannan dag bytte vi vatten. På så sätt höll sig broccolin fin och färsk upp till en vecka. Ställer man broccolin enbart i vas och ej i kylskåpet kommer den blomma i vasen…

När man ätit och njutit av färsk broccoli så det står härliga till kan man även förvälla och frysa in buketterna för att kunna njuta vid senare tillfälle. Vi brukar koka upp saltat vatten, lägga ner ett gäng broccoli och ta upp efter en minut och lägga i durkslag. Därefter lägges en ny omgång broccoli i det kokande vattnet. Väl i durkslaget sköljer vi broccolin i kallt vatten innan de får torka på en kökshandduk. När all broccoli torkat styckfryser vi den för att sedan paketera i påsar.
Lästips: Frysa broccoli

Med mycket broccoli kan man låta fantasin flöda och skapa varierande rätter. Det vi äter mest är nog en traditionell ostsås med lättkokt broccoli till pasta. Men en paj med ost och broccoli är heller aldrig fel. Eller varför inte prova en broccolisallad istället för att bara koka den som vanligt?
Vill man unna sig så kan man låta några blommor gå upp i blom och bilda frö till eget utsäde. Man kan man även äta fröbaljorna färska när de är späda. Helt otroligt gott.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller kryddaNär koriandern blommar tror många att odlingssäsongen är över, men det är snarare då det roliga börjar. Vi brukar ta tillvara både blommor och frön till krydda eller till nästa års sådd. Här… Läs mer: När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller krydda
- Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igångNu blommar vallmon – och med det drar vår årliga ”vallmoteater” igång. Nya blommor gör entré varje dag, medan tidigare favoriter lämnar efter sig sina dekorativa fröställningar. Att njuta av vallmo som snittblommor… Läs mer: Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igång
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar