Din varukorg är för närvarande tom!
Så dill på sensommaren

Dill vill vi ha färsk så länge det bara är möjligt, därför sår vi den vid flera tillfällen och på flera sätt under året och odlar den före, efter eller tillsammans med andra grödor. Det vi kallar för att serieodla. För oss är dill en måste grönsak vi alltid vill ha någonstans i våran odling.
Den här artikeln gör vi i samarbete med Impecta Fröhandel, ett fröföretag vars frön vi odlat sedan vår odlarbegynnelse i början av 1990-talet. Just nu och fram till den 1 september 2024 kan du via deras hemsida köpa ett gäng utvalda frön (bla dill) för sen sommarsådd. När du köper 3 fröpåsar betalar du bara för 2. Klicka HÄR för att komma till erbjudandet.



Dill är inte helt enkel
Dill är en växt en hel del odlare har problem med, även vi. Antingen tittar dillen inte upp överhuvudtaget eller så tittar den upp en stund för att sedan vissna och dö. Vad det beror på vet vi inte helt säkert, det finns en hel del teorier och förklaringar, en del riktigt fascinerande som att myror stjäl fröna, men troligtvis är det flera faktorer inblandade. Det vi dock noterat är att det skulle kunna vara något i jorden som de små dillplantorna inte gillar i början av dess liv samt att dill är ganska känslig om man stör dess rotsystem genom omplanteringar, förflyttningar eller genom brutal vattning.
Där man sår dill ska man alltså låta den få vara ifred, den behöver lugn och när den växer, speciellt under dess första 20 cm. Därför är dillen inte helt enkel att förkultivera med påföljande omplanteringar, om man inte är ytterst varsam när man hanterar den. Vid vattning, synnerhet när den är under 15 – 20 cm hög, behöver man vara försiktig så att inte vattenstrålen är för hård och ruckar på plantorna. Det bästa är att vattna försiktigt med ett strilmunstycke eller vid sidan om dem med en svag stråle så att vattnet letar sig varsamt in i dillknippet.



Direktsådd på flera platser
Vi brukar ständigt tipsa på våra föreläsningar, kurser och odlingsgrupper om att så dill direkt på flera olika växtplatser för att lyckas. Vi har för länge sedan slutat att så dill i raka rader. Inte heller bredsår vi dillen, utan sätter den i grupper, tuvor lite här och där, gärna ihop med andra växter. Vi tar en nypa dillfrön ( räknar inte så noga, 20 – 100 frön) och trycker ner frögrupperna i jorden på 20 ställen och puttar över lite jord, förhoppningsvis tittar dillen upp på 10 ställen. Ibland vattnar vi efter sådden och andra gånger, speciellt när vi vinter eller vårsår dillen, låter vi naturen sköta vattningen på egen hand.


Skörd
Dill ingår likt koriander, fänkål, gräslök, piplök och luftlök i kategorin tvåsmaksväxter. Det betyder att de ger två olika slags skördar beroende på när i deras utveckling man skördar dem, oftast båda smakerna om man skördar skonsamt. I början av dillens liv skördar vi de späda mjälla dillkvistarna och använder direkt i matlagningen, till örtsaltet eller finhackar och fryser in. På höstkanten skördar vi dess blomsterställningar, omogna eller mogna frön. Båda varianterna av dill är smaklig och på dill som gått upp i blom och frö kan man oftast även skörda mjälla fina blad längs stammen.
När det gäller dillsorter så odlar vi de flesta vi får tag på, vi har inte någon direkt favorit. Men vi tenderar oftare välja dill som lägger mer krut på bladen än att gå upp i blom. Klicka HÄR för att se vilka dillsorter vi oftast odlar.

Tips: Dillsmak och doft kan ganska lätt sprida sig till andra matvaror i frysen. För att slippa få alla livsmedel i frysen att smaka dill kan man frysa finhackad dill i glasburkar med lock. Bara att ta ut och rafsa med en gaffel i burken när man behöver.
Läs mer här: Fryst dill – så lagrar vi dill på ett enkelt sätt



Serieodla
Begreppet serieodla handlar om att se möjligheter och testa sig fram och därmed upptäcka att varje säsong har flera säsonger i sig. Inte nog med att man får mer att skörda man får också flera möjligheter till färska grönsaker under en större del av året. För klåfingriga odlare som sår frön lite då och då är det möjligt att få upp 2- 4 skördar under samma år. Dill är en perfekt gröda att serieodla men alla fröer ni kan finna på Impecta Fröhandels sida för sen sommarsådd passar ypperligt att odla som gröda ett ett, två eller tre.
Läs mer om att få flera skördar under samma säsong: Serieodla och om Fröerna på Impectas sida
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Stekta lila morötter med persilja och jordnötterVi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
- Rotselleri – skörda, lagra, lagaNär är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga
- Möt oss på Nordiska Trädgårdar HöstNu är hösten på intåg och snart är det dags för höstens trädgårdsmässa Nordiska Trädgårdar Höst på Stockholmsmässan i Älvsjö. Vi kommer som vanligt hålla föredrag, prata odling i vår monter och sälja… Läs mer: Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
- Potatisbladmögel – hur man räddar knölarnaPotatisbladmögel eller brunröta som det också kallas är ett gissel som kan drabba både potatis och tomater. Under alla år vi odlat har vi knappt haft några angrepp som verkligen skadat potatisarna –… Läs mer: Potatisbladmögel – hur man räddar knölarna
- Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakesoVi älskar sallad och olika typer av sallader! Ibland har vi dem som sidorätter och ibland som hel maträtt. Här har vi blandat till en sallad med vintersallat, gurka, zucchini och tomater. Till… Läs mer: Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakeso
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Så dill på sensommaren”
Jag har läst att dill trivs i kompostjord. Stämmer hos mej. Jag sprider dillfrö över hela landet på hösten och sprider ett tunt lager kompostjord på våren. Dillen kommer lite som den vill o trivs spritt här o där! Höga, kraftiga,välmående plantor med stora blommor blir det (av det jag inte skördar o äter) Vattnar inget extra. Så fint bland annat som växer!
Instämmer med att dill är svårt att odla på konventionellt sätt; i rader på specifika platser…När jag hade trädgård så försökte jag förstås att odla dill. Det blev aldrig något lysande resultat förrän jag tröttnade och lät de ynkliga små plantorna stå kvar i landet över vintern.
Året därpå dök det upp fantastiskt fin dill lite här och där, särskilt bland rosorna!
De ville helt enkelt själva välja sin plats i livet.Hälsningar Anna Birgitta Waker
Lämna ett svar