Din varukorg är för närvarande tom!
Poddavsnitt om varmbänk

I det här poddavsnittet pratas det om varmbänk. Är du i startgroparna för att odla i varmbänk i år? Då är avsnittet som klippt och skuret för dig.
Sara Bäckmo från Skillnadens Trädgård har varje vinter anlagt en sk varmbänk. Det gör hon för att kunna odla fram bladgrönsaker och annat snabbväxande, tidigt på säsongen. Vill man ha färska grödor att skörda året om är varmbänk ett mycket fiffigt sätt så här års, då det annars inte finns så mycket att tillgå. Metoden går ut på att använda oförmultnat material, i det här fallet mestadels hästgödsel och ovanpå ett lager med odlingsbar jord. När gödselns nedbrytningsprocess påbörjas alstras värme och värmer upp jorden och skapar därmed ett fantastiskt odlingsklimat.
Denna metod är mycket gammal och anrik. Jag har funderat många gånger på att prova för det låter så spännande, särskilt att följa processen från att bädden börjar bli varm och fram tills att temperaturen sjunkit och blivit odlingsbar. Men man behöver en bra plats, tillgång på material och tid att kolla till varmbänken dagligen. Efter vårt långa samtal om varmbänkens alla fördelar, hur man kommer igång och hur mycket grönsaker man hinner få innan vårens vanliga sådder börjar ge skörd, blir jag än mer sugen på att testa.
Följ med oss på ett äventyr bland rykande odlingsbäddar i kalla mars och skörda bladgrönsaker tidigare än någonsin. Ett varningens ord, det här avsnittet kan innebära att du odlar mer än vad du någonsin har tänkt! Välkommen!
Det här är avsnitt 6 i vår podcast Två odlare emellan som är ett samarbete mellan Farbror Grön och Skillnadens Trädgård. Varje vecka publicerar vi ett nytt avsnitt där vi samtalar om våra vedermödor i våra respektive grönsaksodlingar. Avsnitten sponsras av två företag varje vecka och varmbänksavsnittet har Nelson Garden och bokashi.se som sponsorer. Är du som företagare intresserad av att sponsra några avsnitt går det bra att höra av sig till mig johannes@farbrorgron.se.
För mer information kring vår podcast besök gärna www.tvaodlareemellan.se och följ oss gärna på facebook.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Förvara potatis
Att förvara, i synnerhet vinterförvara potatis kan vara en utmaning. Har man ingen jordkällare eller en potatislår stående i något dragit uthus får man tänka till och finna andra platser. Genom årens lopp… Läs mer: Förvara potatis - Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januari
Vinterns Odlingskurs på Hälsans hus i Stockholm den 14/12 är fullbokad men vi har en ny i januari. Välkommen på Endagskurs & Odlingsdag på Hälsans Hus, Stockholm – 25 januari 2026 Januari är… Läs mer: Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januari - Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026
Välkommen till 2026 års odlarhelg på Färna Herrgård i Bergslagen där vi går på djupet i odlandets konst. Under odlingskursen på Färna Herrgård med Farbror Grön går vi på djupet i odlandet under… Läs mer: Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026 - Gör egen buljong på dina rester
Många gånger kan man faktiskt sno ihop en grönsaksbuljong av bara farten, av lite skal, fula blad, några ledsamma rotfrukter och en och annan torkad lök. Gratismat utan någon större ansträngning och otroligt… Läs mer: Gör egen buljong på dina rester - Farbror Grön – Norrbottenturné
Under V 45 gör jag Johannes en Norrbottenturné och föreläser på 4 olika ställen i de riktigt höga zonerna. Den 3 november besöker jag biblioteket i Gällivare, den 4 november Folkets hus i… Läs mer: Farbror Grön – Norrbottenturné - Vi dukar upp för höstens fåglar
Vid den här tiden på året brukar vi börja tänka på våra flygande vänner, fåglarna. I ett samarbete med pippifoder.se berättar vi mer om årets fågelmat hos oss. Dessutom får du som läsare… Läs mer: Vi dukar upp för höstens fåglar - Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
Vi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter - Rotselleri – skörda, lagra, laga
När är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!










Lämna ett svar