Din varukorg är för närvarande tom!
Poddavsnitt om varmbänk

I det här poddavsnittet pratas det om varmbänk. Är du i startgroparna för att odla i varmbänk i år? Då är avsnittet som klippt och skuret för dig.
Sara Bäckmo från Skillnadens Trädgård har varje vinter anlagt en sk varmbänk. Det gör hon för att kunna odla fram bladgrönsaker och annat snabbväxande, tidigt på säsongen. Vill man ha färska grödor att skörda året om är varmbänk ett mycket fiffigt sätt så här års, då det annars inte finns så mycket att tillgå. Metoden går ut på att använda oförmultnat material, i det här fallet mestadels hästgödsel och ovanpå ett lager med odlingsbar jord. När gödselns nedbrytningsprocess påbörjas alstras värme och värmer upp jorden och skapar därmed ett fantastiskt odlingsklimat.
Denna metod är mycket gammal och anrik. Jag har funderat många gånger på att prova för det låter så spännande, särskilt att följa processen från att bädden börjar bli varm och fram tills att temperaturen sjunkit och blivit odlingsbar. Men man behöver en bra plats, tillgång på material och tid att kolla till varmbänken dagligen. Efter vårt långa samtal om varmbänkens alla fördelar, hur man kommer igång och hur mycket grönsaker man hinner få innan vårens vanliga sådder börjar ge skörd, blir jag än mer sugen på att testa.
Följ med oss på ett äventyr bland rykande odlingsbäddar i kalla mars och skörda bladgrönsaker tidigare än någonsin. Ett varningens ord, det här avsnittet kan innebära att du odlar mer än vad du någonsin har tänkt! Välkommen!
Det här är avsnitt 6 i vår podcast Två odlare emellan som är ett samarbete mellan Farbror Grön och Skillnadens Trädgård. Varje vecka publicerar vi ett nytt avsnitt där vi samtalar om våra vedermödor i våra respektive grönsaksodlingar. Avsnitten sponsras av två företag varje vecka och varmbänksavsnittet har Nelson Garden och bokashi.se som sponsorer. Är du som företagare intresserad av att sponsra några avsnitt går det bra att höra av sig till mig johannes@farbrorgron.se.
För mer information kring vår podcast besök gärna www.tvaodlareemellan.se och följ oss gärna på facebook.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
- Pak choi – skörda, lagra och lagaPak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak. Vi odlar allra helst… Läs mer: Pak choi – skörda, lagra och laga
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar