Din varukorg är för närvarande tom!
Poddavsnitt om varmbänk

I det här poddavsnittet pratas det om varmbänk. Är du i startgroparna för att odla i varmbänk i år? Då är avsnittet som klippt och skuret för dig.
Sara Bäckmo från Skillnadens Trädgård har varje vinter anlagt en sk varmbänk. Det gör hon för att kunna odla fram bladgrönsaker och annat snabbväxande, tidigt på säsongen. Vill man ha färska grödor att skörda året om är varmbänk ett mycket fiffigt sätt så här års, då det annars inte finns så mycket att tillgå. Metoden går ut på att använda oförmultnat material, i det här fallet mestadels hästgödsel och ovanpå ett lager med odlingsbar jord. När gödselns nedbrytningsprocess påbörjas alstras värme och värmer upp jorden och skapar därmed ett fantastiskt odlingsklimat.
Denna metod är mycket gammal och anrik. Jag har funderat många gånger på att prova för det låter så spännande, särskilt att följa processen från att bädden börjar bli varm och fram tills att temperaturen sjunkit och blivit odlingsbar. Men man behöver en bra plats, tillgång på material och tid att kolla till varmbänken dagligen. Efter vårt långa samtal om varmbänkens alla fördelar, hur man kommer igång och hur mycket grönsaker man hinner få innan vårens vanliga sådder börjar ge skörd, blir jag än mer sugen på att testa.
Följ med oss på ett äventyr bland rykande odlingsbäddar i kalla mars och skörda bladgrönsaker tidigare än någonsin. Ett varningens ord, det här avsnittet kan innebära att du odlar mer än vad du någonsin har tänkt! Välkommen!
Det här är avsnitt 6 i vår podcast Två odlare emellan som är ett samarbete mellan Farbror Grön och Skillnadens Trädgård. Varje vecka publicerar vi ett nytt avsnitt där vi samtalar om våra vedermödor i våra respektive grönsaksodlingar. Avsnitten sponsras av två företag varje vecka och varmbänksavsnittet har Nelson Garden och bokashi.se som sponsorer. Är du som företagare intresserad av att sponsra några avsnitt går det bra att höra av sig till mig johannes@farbrorgron.se.
För mer information kring vår podcast besök gärna www.tvaodlareemellan.se och följ oss gärna på facebook.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar