Din varukorg är för närvarande tom!
Poddavsnitt om varmbänk

I det här poddavsnittet pratas det om varmbänk. Är du i startgroparna för att odla i varmbänk i år? Då är avsnittet som klippt och skuret för dig.
Sara Bäckmo från Skillnadens Trädgård har varje vinter anlagt en sk varmbänk. Det gör hon för att kunna odla fram bladgrönsaker och annat snabbväxande, tidigt på säsongen. Vill man ha färska grödor att skörda året om är varmbänk ett mycket fiffigt sätt så här års, då det annars inte finns så mycket att tillgå. Metoden går ut på att använda oförmultnat material, i det här fallet mestadels hästgödsel och ovanpå ett lager med odlingsbar jord. När gödselns nedbrytningsprocess påbörjas alstras värme och värmer upp jorden och skapar därmed ett fantastiskt odlingsklimat.
Denna metod är mycket gammal och anrik. Jag har funderat många gånger på att prova för det låter så spännande, särskilt att följa processen från att bädden börjar bli varm och fram tills att temperaturen sjunkit och blivit odlingsbar. Men man behöver en bra plats, tillgång på material och tid att kolla till varmbänken dagligen. Efter vårt långa samtal om varmbänkens alla fördelar, hur man kommer igång och hur mycket grönsaker man hinner få innan vårens vanliga sådder börjar ge skörd, blir jag än mer sugen på att testa.
Följ med oss på ett äventyr bland rykande odlingsbäddar i kalla mars och skörda bladgrönsaker tidigare än någonsin. Ett varningens ord, det här avsnittet kan innebära att du odlar mer än vad du någonsin har tänkt! Välkommen!
Det här är avsnitt 6 i vår podcast Två odlare emellan som är ett samarbete mellan Farbror Grön och Skillnadens Trädgård. Varje vecka publicerar vi ett nytt avsnitt där vi samtalar om våra vedermödor i våra respektive grönsaksodlingar. Avsnitten sponsras av två företag varje vecka och varmbänksavsnittet har Nelson Garden och bokashi.se som sponsorer. Är du som företagare intresserad av att sponsra några avsnitt går det bra att höra av sig till mig johannes@farbrorgron.se.
För mer information kring vår podcast besök gärna www.tvaodlareemellan.se och följ oss gärna på facebook.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Gör din egen fläderchampagneNär fläderbuskarna blommar för fullt är det dags att plocka blomklasarna. De är perfekta att göra saft av – men om du vill göra drycken lite mer vuxen kan du testa att göra… Läs mer: Gör din egen fläderchampagne
- Hjälp, jag har glömt att gödsla!Glömt att gödsla? Ingen fara – det är inte för sent att rädda skörden! Här får du tips på hur du kan tillföra näring i efterhand och ge dina växter ny kraft att… Läs mer: Hjälp, jag har glömt att gödsla!
- Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsongDet låter nästan för bra för att vara sant – men det fungerar. Genom att serieodla grönsaker kan du få två eller till och med tre skördar på samma plats under en och… Läs mer: Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsong
- Så får du stora rabarberplantorAtt kunna skörda mycket rabarber från maffiga plantor är något som många odlare hoppas på. Men inte sällan hör vi om människor som tagit över en trädgård med gamla rabarberplantor och blivit besvikna… Läs mer: Så får du stora rabarberplantor
- Fixa en köksträdgård till semesternFör många är den ultimata sommarkänslan att kunna njuta av egenodlade grönsaker. Men vad gör man om man inte kommit igång med odlingen än – är det för sent? Absolut inte! Här kommer… Läs mer: Fixa en köksträdgård till semestern
- Så får vi läckra och stora sallatsplantorVill du odla sallat som blir riktigt stor, frodig och smakrik? Det handlar inte bara om att så fröna – utan också om hur du planterar plantorna. Vi delar med oss av enkla… Läs mer: Så får vi läckra och stora sallatsplantor
- Spenatpaj med röd pesto-cremeDet här är en underbart god spenatpaj som hela vår familj älskar. Att servera den med pesto-creme och en god sallad gör pajen till en festmåltid man inte vill eller kan sluta att… Läs mer: Spenatpaj med röd pesto-creme
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar