Din varukorg är för närvarande tom!
Poddavsnitt om varmbänk

I det här poddavsnittet pratas det om varmbänk. Är du i startgroparna för att odla i varmbänk i år? Då är avsnittet som klippt och skuret för dig.
Sara Bäckmo från Skillnadens Trädgård har varje vinter anlagt en sk varmbänk. Det gör hon för att kunna odla fram bladgrönsaker och annat snabbväxande, tidigt på säsongen. Vill man ha färska grödor att skörda året om är varmbänk ett mycket fiffigt sätt så här års, då det annars inte finns så mycket att tillgå. Metoden går ut på att använda oförmultnat material, i det här fallet mestadels hästgödsel och ovanpå ett lager med odlingsbar jord. När gödselns nedbrytningsprocess påbörjas alstras värme och värmer upp jorden och skapar därmed ett fantastiskt odlingsklimat.
Denna metod är mycket gammal och anrik. Jag har funderat många gånger på att prova för det låter så spännande, särskilt att följa processen från att bädden börjar bli varm och fram tills att temperaturen sjunkit och blivit odlingsbar. Men man behöver en bra plats, tillgång på material och tid att kolla till varmbänken dagligen. Efter vårt långa samtal om varmbänkens alla fördelar, hur man kommer igång och hur mycket grönsaker man hinner få innan vårens vanliga sådder börjar ge skörd, blir jag än mer sugen på att testa.
Följ med oss på ett äventyr bland rykande odlingsbäddar i kalla mars och skörda bladgrönsaker tidigare än någonsin. Ett varningens ord, det här avsnittet kan innebära att du odlar mer än vad du någonsin har tänkt! Välkommen!
Det här är avsnitt 6 i vår podcast Två odlare emellan som är ett samarbete mellan Farbror Grön och Skillnadens Trädgård. Varje vecka publicerar vi ett nytt avsnitt där vi samtalar om våra vedermödor i våra respektive grönsaksodlingar. Avsnitten sponsras av två företag varje vecka och varmbänksavsnittet har Nelson Garden och bokashi.se som sponsorer. Är du som företagare intresserad av att sponsra några avsnitt går det bra att höra av sig till mig johannes@farbrorgron.se.
För mer information kring vår podcast besök gärna www.tvaodlareemellan.se och följ oss gärna på facebook.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar