Din varukorg är för närvarande tom!
Poddavsnitt om kompostering

Jag minns än i dag när jag upprättade min kompost. Än i dag finns den kvar, på samma ställe och med ungefär samma innehåll.
När jag i unga år började intressera mig för trädgården blev jag tvungen att anlägga en kompost. Med knaper ekonomi och en stark vilja att åstadkomma underverk i en förfallen trädgård, behövdes en jordfabrik. De var också så att allt ogräs som rensades bort behövde läggas någonstans. Sedan dess har jag komposterat matavfall, trädgårdsrens och skit från skithuset. Det är häftigt med en kompost. Ens liv blir på ett märkbart sätt en del av ett kretslopp. Det jag rensat bort i trädgården, blir till jord som jag sedan odlar nya växter i. Det jag äter upp från trädgården hamnar i toan och därefter i komposten som blir till jord där jag odla ny mat i. Sen går det bara runt, runt, runt.
Jag minns hur jag en gång berättade för Theres att jag flera år tidigare hade hittat en av mina tidigare flickvänners ob fleur- tampong-hölje i kompostjorden som alltså antingen legat i komposthögen i en herrans massa år eller kanske till och med varit och vänt i någon rabatt. Plötsligt tar Theres upp något tygliknande från jorden i ett stenparti och säger: Är det den här du menar?” och skrattar. Nu i skrivandets stund minns jag hur jag faktiskt skrev en låt, där en rad i texten handlade om att tjejens tamponger inte brutits ned. Men min bandkompis Mats som var vår gemensamma bekant, sa bestämt ifrån och hävdade att låtens innehåll var opassande på flera plan.
För mig har det känts viktigt och mycket värdefullt att ha en kompost i närheten av mina odlingar för att dels ha någonstans att göra av trädgårdavfall och dels för att kunna vittja ny jord. Min vän Sara från Skillnadens Trädgård berättar i veckans avsnitt att hon gjorde sig av med sina komposthögar för några år sedan, men nu är sugen på att återupprätta en kompost, men i annan tappning. Mer om våra tankar kring kompostering hör du i spelaren nedan.
Sponsorer i detta avsnitt är Gardenize och Nelson garden. Vill du som företagare vara med och höras i vår podcast Två odlare emellan, är du välkommen att skicka mail till mig johannes@farbrorgron.se.
/ Johannes
Våra senaste inlägg
- Förvara potatis
Att förvara, i synnerhet vinterförvara potatis kan vara en utmaning. Har man ingen jordkällare eller en potatislår stående i något dragit uthus får man tänka till och finna andra platser. Genom årens lopp… Läs mer: Förvara potatis - Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januari
Vinterns Odlingskurs på Hälsans hus i Stockholm den 14/12 är fullbokad men vi har en ny i januari. Välkommen på Endagskurs & Odlingsdag på Hälsans Hus, Stockholm – 25 januari 2026 Januari är… Läs mer: Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januari - Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026
Välkommen till 2026 års odlarhelg på Färna Herrgård i Bergslagen där vi går på djupet i odlandets konst. Under odlingskursen på Färna Herrgård med Farbror Grön går vi på djupet i odlandet under… Läs mer: Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026 - Gör egen buljong på dina rester
Många gånger kan man faktiskt sno ihop en grönsaksbuljong av bara farten, av lite skal, fula blad, några ledsamma rotfrukter och en och annan torkad lök. Gratismat utan någon större ansträngning och otroligt… Läs mer: Gör egen buljong på dina rester - Farbror Grön – Norrbottenturné
Under V 45 gör jag Johannes en Norrbottenturné och föreläser på 4 olika ställen i de riktigt höga zonerna. Den 3 november besöker jag biblioteket i Gällivare, den 4 november Folkets hus i… Läs mer: Farbror Grön – Norrbottenturné - Vi dukar upp för höstens fåglar
Vid den här tiden på året brukar vi börja tänka på våra flygande vänner, fåglarna. I ett samarbete med pippifoder.se berättar vi mer om årets fågelmat hos oss. Dessutom får du som läsare… Läs mer: Vi dukar upp för höstens fåglar - Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
Vi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter - Rotselleri – skörda, lagra, laga
När är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Poddavsnitt om kompostering”
Ett Tips. Brukar måla pallkragarna med överbliven färg och klä dem invändigt med platonmatta som finns att köpa på löpmeter i byggvaruhandeln. detta spar livslängden på pallkragarna.










Lämna ett svar