Din varukorg är för närvarande tom!
Poddavsnitt om kompostering
Jag minns än i dag när jag upprättade min kompost. Än i dag finns den kvar, på samma ställe och med ungefär samma innehåll.
När jag i unga år började intressera mig för trädgården blev jag tvungen att anlägga en kompost. Med knaper ekonomi och en stark vilja att åstadkomma underverk i en förfallen trädgård, behövdes en jordfabrik. De var också så att allt ogräs som rensades bort behövde läggas någonstans. Sedan dess har jag komposterat matavfall, trädgårdsrens och skit från skithuset. Det är häftigt med en kompost. Ens liv blir på ett märkbart sätt en del av ett kretslopp. Det jag rensat bort i trädgården, blir till jord som jag sedan odlar nya växter i. Det jag äter upp från trädgården hamnar i toan och därefter i komposten som blir till jord där jag odla ny mat i. Sen går det bara runt, runt, runt.
Jag minns hur jag en gång berättade för Theres att jag flera år tidigare hade hittat en av mina tidigare flickvänners ob fleur- tampong-hölje i kompostjorden som alltså antingen legat i komposthögen i en herrans massa år eller kanske till och med varit och vänt i någon rabatt. Plötsligt tar Theres upp något tygliknande från jorden i ett stenparti och säger: Är det den här du menar?” och skrattar. Nu i skrivandets stund minns jag hur jag faktiskt skrev en låt, där en rad i texten handlade om att tjejens tamponger inte brutits ned. Men min bandkompis Mats som var vår gemensamma bekant, sa bestämt ifrån och hävdade att låtens innehåll var opassande på flera plan.
För mig har det känts viktigt och mycket värdefullt att ha en kompost i närheten av mina odlingar för att dels ha någonstans att göra av trädgårdavfall och dels för att kunna vittja ny jord. Min vän Sara från Skillnadens Trädgård berättar i veckans avsnitt att hon gjorde sig av med sina komposthögar för några år sedan, men nu är sugen på att återupprätta en kompost, men i annan tappning. Mer om våra tankar kring kompostering hör du i spelaren nedan.
Sponsorer i detta avsnitt är Gardenize och Nelson garden. Vill du som företagare vara med och höras i vår podcast Två odlare emellan, är du välkommen att skicka mail till mig johannes@farbrorgron.se.
/ Johannes
Våra senaste inlägg
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Poddavsnitt om kompostering”
Ett Tips. Brukar måla pallkragarna med överbliven färg och klä dem invändigt med platonmatta som finns att köpa på löpmeter i byggvaruhandeln. detta spar livslängden på pallkragarna.
Lämna ett svar