Poddavsnitt om kompostering

Jag minns än i dag när jag upprättade min kompost. Än i dag finns den kvar, på samma ställe och med ungefär samma innehåll.

När jag i unga år började intressera mig för trädgården blev jag tvungen att anlägga en kompost. Med knaper ekonomi och en stark vilja att åstadkomma underverk i en förfallen trädgård, behövdes en jordfabrik. De var också så att allt ogräs som rensades bort behövde läggas någonstans. Sedan dess har jag komposterat matavfall, trädgårdsrens och skit från skithuset. Det är häftigt med en kompost. Ens liv blir på ett märkbart sätt en del av ett kretslopp. Det jag rensat bort i trädgården, blir till jord som jag sedan odlar nya växter i. Det jag äter upp från trädgården hamnar i toan och därefter i komposten som blir till jord där jag odla ny mat i. Sen går det bara runt, runt, runt.

Jag minns hur jag en gång berättade för Theres att jag flera år tidigare hade hittat en av mina tidigare flickvänners ob fleur- tampong-hölje i kompostjorden som alltså antingen legat i komposthögen i en herrans massa år eller kanske till och med varit och vänt i någon rabatt. Plötsligt tar Theres upp något tygliknande från jorden i ett stenparti och säger: Är det den här du menar?” och skrattar. Nu i skrivandets stund minns jag hur jag faktiskt skrev en låt, där en rad i texten handlade om att tjejens tamponger inte brutits ned. Men min bandkompis Mats som var vår gemensamma bekant, sa bestämt ifrån och hävdade att låtens innehåll var opassande på flera plan.

För mig har det känts viktigt och mycket värdefullt att ha en kompost i närheten av mina odlingar för att dels ha någonstans att göra av trädgårdavfall och dels för att kunna vittja ny jord. Min vän Sara från Skillnadens Trädgård berättar i veckans avsnitt att hon gjorde sig av med sina komposthögar för några år sedan, men nu är sugen på att återupprätta en kompost, men i annan tappning. Mer om våra tankar kring kompostering hör du i spelaren nedan.

Sponsorer i detta avsnitt är Gardenize och Nelson garden. Vill du som företagare vara med och höras i vår podcast Två odlare emellan, är du välkommen att skicka mail till mig johannes@farbrorgron.se.

/ Johannes

 


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Ett svar till ”Poddavsnitt om kompostering”

  1. Ett Tips. Brukar måla pallkragarna med överbliven färg och klä dem invändigt med platonmatta som finns att köpa på löpmeter i byggvaruhandeln. detta spar livslängden på pallkragarna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *