Din varukorg är för närvarande tom!
Poddavsnitt om kompostering
Jag minns än i dag när jag upprättade min kompost. Än i dag finns den kvar, på samma ställe och med ungefär samma innehåll.
När jag i unga år började intressera mig för trädgården blev jag tvungen att anlägga en kompost. Med knaper ekonomi och en stark vilja att åstadkomma underverk i en förfallen trädgård, behövdes en jordfabrik. De var också så att allt ogräs som rensades bort behövde läggas någonstans. Sedan dess har jag komposterat matavfall, trädgårdsrens och skit från skithuset. Det är häftigt med en kompost. Ens liv blir på ett märkbart sätt en del av ett kretslopp. Det jag rensat bort i trädgården, blir till jord som jag sedan odlar nya växter i. Det jag äter upp från trädgården hamnar i toan och därefter i komposten som blir till jord där jag odla ny mat i. Sen går det bara runt, runt, runt.
Jag minns hur jag en gång berättade för Theres att jag flera år tidigare hade hittat en av mina tidigare flickvänners ob fleur- tampong-hölje i kompostjorden som alltså antingen legat i komposthögen i en herrans massa år eller kanske till och med varit och vänt i någon rabatt. Plötsligt tar Theres upp något tygliknande från jorden i ett stenparti och säger: Är det den här du menar?” och skrattar. Nu i skrivandets stund minns jag hur jag faktiskt skrev en låt, där en rad i texten handlade om att tjejens tamponger inte brutits ned. Men min bandkompis Mats som var vår gemensamma bekant, sa bestämt ifrån och hävdade att låtens innehåll var opassande på flera plan.
För mig har det känts viktigt och mycket värdefullt att ha en kompost i närheten av mina odlingar för att dels ha någonstans att göra av trädgårdavfall och dels för att kunna vittja ny jord. Min vän Sara från Skillnadens Trädgård berättar i veckans avsnitt att hon gjorde sig av med sina komposthögar för några år sedan, men nu är sugen på att återupprätta en kompost, men i annan tappning. Mer om våra tankar kring kompostering hör du i spelaren nedan.
Sponsorer i detta avsnitt är Gardenize och Nelson garden. Vill du som företagare vara med och höras i vår podcast Två odlare emellan, är du välkommen att skicka mail till mig johannes@farbrorgron.se.
/ Johannes
Våra senaste inlägg
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Poddavsnitt om kompostering”
Ett Tips. Brukar måla pallkragarna med överbliven färg och klä dem invändigt med platonmatta som finns att köpa på löpmeter i byggvaruhandeln. detta spar livslängden på pallkragarna.
Lämna ett svar