Plommonsylt

Det är roligt att göra burkarna lite extra fina när man ska ge bort dem.
Viktoriaplommon ger en härlig bärnstensorange sylt.

Det blev knappt några plommon på vårt plommonträd vid stugan i år. Men tack o lov så blev det sylt pga en grannes välvilja. Vi begav oss till grannen och fick plocka av 6,9 kg plommon som blev till 4 kg rensade och skållade plommon. Plommonsylt är underbart gott till havregrynsgröt men är också en sylt man gärna kan använda i matlagningen. Till en plommonvinägrette, till osten, till vårrullar eller för att söta till någon maträtt.

Ingredienser
4 kg rensade och skållade plommon
2,2- 2,5 kg socker
5-6 tsk citronsyra
Skal och saft från 2,5 citroner (det var allt vi hade hemma just då, jag hade tänkt ha 4 citroner)
Röd melatin, geleringsmedel

 

Skållade plommon som spricker upp.

Gör så här: Skålla plommonen och låt dem ligga i en kastrull med lock ett tag så att skalen krusar sig och färgen från skalen hinner gå in i fruktköttet (blir mycket vackrare så). Skär därefter plommonen i lagom stora bitar eller låt bli, det funkar att ha dem hela och sedan på slutet klippa i grytan med en stor sax. Häll i plommonen i en gryta tillsammans med sockret, citronen och citronsyran. Koka upp och låt sylten koka i 10 min. Häll i röd melatin på slutet när du tar av kastrullen från värmen och överdosera gärna melatinen då plommonsylt har en tendens att bli ganska rinnig. Tillsätt atamon och fyll sylten på atamonsköjda burkar och lock.

Tips!

Om du inte vill ha väldigt smutsiga händer i en vecka så använd ett par gummihandskar när du hanterar plommonen efter att de är skållade.

Johannes Wätterbäck

Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *