Din varukorg är för närvarande tom!
Pankopanerade grönsaker – lök, zucchini, paprika, tomat och trädgårdsbönor

Det är fasligt gott med friterade och pankopanerade grönsaker, särskilt om man har ett gäng med egenodlade. Här berättar vi om vad vi tycker blir bäst!
Det finns många typer av friterade grönsaker. Vi ville göra pankopanerade och inhandlade panko som är ungefär som ströbröd men med lite annan struktur. Grönsakerna vid denna middag var tomat, zucchini, lök, paprika och trädgårdsbönor.
Läs mer: Pankopanerade grönsaker – lök, zucchini, paprika, tomat och trädgårdsbönorIngredienser
- grönsaker
- 1 påse panko
- 1-2 dl vetemjöl
- 1-2 ägg
- salt och peppar
- någon liter olja till fritering eller så kan man steka grönsakerna i mindre mängd olja
Vi gjorde så här: Tomaten, zucchinin och löken skar vi i skivor och bönorna och paprikan lät vi vara hela. I en djup tallrik la vi vetemjöl, samt salt och peppar. I en djup tallrik fick ett lättvispat ägg vara och i den tredje djupa tallriken I en djuptallrik öste vi ner panko. Därefter såg vi till att alla grönsaker först rullades i mjölet så att det fastnade överallt på grönsakerna. Efter mjölet la vi grönskerna i det lättvispade ägger och försökte få ägget att fastna runt om, på grönskaerna. Sist rillade vi grönsakerna i panko.

Det går säkert lika bra att steka som att fritera, men vi friterade. När man ska fritera i kastrull, som vi oftast gör, är det 180 grader som brukar bli bäst. Så först värmer man upp oljan innan man lägger ner några grönsaker i taget. När paneringen har fått en gyllengul färg är de klara. Vi brukar lägga hushållspapper på en tallrik och så får det som vi friterat ligga där ett tag. På så sätt tar papperet hand om den överflödiga oljan. Man kan lägga ner friterade grönsaker en gång till om man vill värma upp dem eller få till en lite bättre yta.
Under panerandet gick allt bra, mjöl, ägg och panko fastnade fint på alla våra grönsaker. Men under friteringen ville paneringen nästa glida av helt på bönor och paprika. Gott blev det hursomhelst, men lite av en besvikelse för just dessa grönsaker. Nästa gång ska vi testa broccoli, blomkål och aubergine. Bryssel- och rosettkål som vi tror kan bli jättebra. Vi har inte givit upp helt när det gäller bönor och paprika. Vi tror att om man förkokar bönorna så kanske paneringen fastnar bättre och gällande paprika anar vi att om man först ugnsbakar dem lite lätt så att man kan skala dem så kan paneringen även fastna på dem.
Serveringsförslag:
Allra bäst är det att njuta dessa läckerheter allteftersom de blir klara. Men vill man äta allt samtidigt kan man ha ugnen på på tex 150 grader och lägga grönsakerna i en form vart efter de är friterade och klara. Man kan exempelvis ha en god dipp eller varför inte flera dipper att doppa grönsakerna i. På så sätt blir det mer som snacks. Ett annat förslag är att ha dessa friterade läckerheter på en buffé. Man kan också koka ris och gör någon varm gryta eller sås att äta grönsakerna ihop med.

Flera smarriga grönsaksrecept finns i vårt receptgalleri.
Odla egna ingredienser:
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Frys in persilja – enkelt och gottVi odlar gärna mycket persilja så att vi kan frysa in och ha tillgång till under resten av året. Det är både roligt och gott att odla sina egna kryddväxter, och persilja är… Läs mer: Frys in persilja – enkelt och gott
- Läcker smörgåstårta med medelhavssmakerGillar du medelhavssmaker och smörgåstårta? Då kan kanske denna matiga tårta passa? I vår enkla smörgåstårta har vi feta, soltorkade tomater, oliver, gurka och kapris. Fyll i din mailadress och få en mailnotis… Läs mer: Läcker smörgåstårta med medelhavssmaker
- Lagringstips – frys in bondbönorHar du skördeklara bondbönor och funderar på ett bra sätt att lagra dem? Vi brukar både torka och frysa in bondbönor – här berättar vi hur! Att odla egna bondbönor känns som en… Läs mer: Lagringstips – frys in bondbönor
- När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller kryddaNär koriandern blommar tror många att odlingssäsongen är över, men det är snarare då det roliga börjar. Vi brukar ta tillvara både blommor och frön till krydda eller till nästa års sådd. Här… Läs mer: När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller krydda
- Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igångNu blommar vallmon – och med det drar vår årliga ”vallmoteater” igång. Nya blommor gör entré varje dag, medan tidigare favoriter lämnar efter sig sina dekorativa fröställningar. Att njuta av vallmo som snittblommor… Läs mer: Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igång
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar