Omplantera chili och paprika

Är det dags att omplantera? Tidigare år när vi odlade kategorin chilisorter ”världelns starkaste” sådde vi fröna redan innan jul, då dess utvecklingstid är så lång. Men paprika och chili av släktet Capsicum. annum kan man så ända in i mars. Vanligast är dock att de flesta sår i januari och februari. Oavsett när man sår är det en lång omplanteringsresa.

När det blir för trångt och minst 4 blad kommit upp är dags att plantera om plantorna i enskilda krukor med planteringsjord . Efter omplanteringen ska de bo ytterligare en tid på skänken i köket, där det mesta står som barn. Där kommer de att bo i ungefär en vecka eller kanske två så att de känner sig hemma med temperaturen och ljuset innan de åker ner i odlingskällaren där det är lite svalare, ca 17-19 grader.

Lästips: Gift i gödsel och jord

I det här inlägget berättar jag i steg för steg hur jag planterar om chili från frö-sådder, omplantering 1 av totalt 4. Förfarandet fungerar för alla sorters chili och paprikor, den enda skillnaden är att man sår olika slags chili vid olika tidpunkter. Plantorna i det här inlägget tillhör det mest segdragna och starkaste släktet Capsicum. chinense  och fröna åker i såjorden redan den 8 december.

Kompakt chiliplanta Farbror Grön
Jag sår trångt i mina byttor

Visst ser det trångt ut och det är det också. Att så chili i sådana här återvunna odlingsbehållare är riktigt smidigt. Det går både snabbt att så fröna i dem och snabbt att få loss plantorna vid omplanteringen. Klicka här för att se hur man bygger miniväxthus av återvunna sålådor på 2 minuter.

Chili som ska omplanteras Farbror Grön
Urtagningen

När du ska ta ur dina plantor från odlingsbehållaren, stoppa in dina fingrar mellan plantornas stammar och vänd upp och ned på behållaren så att inga plantor går sönder. Det här är det enklaste och mest skonsamma sättet att ta loss dem på.

Omplantering av chili Farbror Grön
Av med locket

Ta sedan loss locket från jorden, nu har rötterna blivit så många och stora att jordklumpen är genomkorsad av rötter. Den håller ihop och är liksom armerad av rötterna.

Första omplanteringen av chili Farbror Grön
Dra loss

Dra loss plantorna varsamt från varandra och ifrån jorden. Det är ingen fara om några rötter går sönder men man ska inte slita och vara oaktsam. Har du svårt för att finna känslan och medvetenheten i detta moment? I så fall kan du försöka fokusera på hur du skulle vilja bli behandlad som liten planta. Råkar alla rötter gå sönder eller lossna från en planta så finns det inget hopp, släng den i så fall. men där behöver man inte hamna om man är någorlunda försiktig.

Två små chiliplantor på väg att omplanteras Farbror Grön
Separera dem från varandra

Nu är plantorna separerade och det fungerar bra att lite jord är kvar på rötterna. Ofta är det väldigt lätt at ta loss plantorna.

Plocka loss

Jag brukar vränga loss alla plantor från en odlingslåda och lägga dem försiktigt åt sidan. Gör så med alla och lägg dem nära dig och se till att du planterar dem inom 5 – 10 minuter.

I med jorden men tryck inte

Sedan ställer jag upp de antal krukor som behövs i det här fallet  9 cm krukor och fyller dem till 20 % med planteringsjord. Snälla packa inte jorden, vattnet stannar lättare i en kruka där jorden är fluffig och rötterna kan lättare ta sig fram.

I med plantorna

Sedan är det dags att stoppa ner chiliplantorna en och en i respektive kruka, så djupt du kan utan att de fullkomligt drunknar i krukan. Är det för mycket jord ta bort lite. Tanken är att de ska hamna lite djupare än hur de växte tidigare men chili och paprika är inte som tomaten som kan bilda rötter längs med hela stammen.

Fyll på runt om

Jag fyller på med planteringsjord runt plantan, ända upp till krukkanten och är noga med att alla rötter hamnar i krukan. Sedan puttar jag till jorden försiktigt utan att trycka och göra den för kompakt.

Vattna underifrån

När alla plantor är i krukor med jord är det dags att vattna dem. Så här första gången när de planteras om brukar jag vattna underifrån, ja faktiskt så ofta jag kan. Då hålls jorden fluffigare än om man vattnar ovanifrån och rötterna får mer luft. Det är bra om de inte konstant badar i vatten utan att de får torka ut lite då och då. Ska du åka bort en weekend kan du givetvis låta dem stå i extra mycket vatten för att de inte ska torka ut och dö

Hur får man så här snygga plantor?

Så här snygga plantor får man om man använder vanliga kallvita lysrör. Vi bryr oss inte om lumen, kelvin eller lux. Det ända som är viktigt är watten och ca 60 – 100 W är lagom ovanför en odlingsbänk. Det finns en till komponent för att få så här vackra plantor ( plantan på bilden är en CGN 21500) och det är att man från och med första omplanteringen vattnar med en svag koncentration av blomstra. 1 – 4 mått per 10 liter vatten. Fortsätt vattna med detta fram till slutplanteringen i juni. Då kan du välja att höja till 8 – 10 mått per 10 liter vatten eller gödsla med något fast gödsel.

Här kan du läsa Lottas inlägg som tar död på alla myter om växtljus: Enkelt att välja växtljus

Här kan du läsa mer om  vad vi använder växtbelysning:Växtbelysning, det här använder vi

Vårt stora inlägg om att odla paprika och chili:Chili och paprika, dags att komma igång

Lycka till / Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

2 svar till ”Omplantera chili och paprika”

 1. Profilbild för Inger Sahlen
  Inger Sahlen

  När kan man skörda chili

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Oj, det är en stor fråga med många svar. Från juni till december lite beroende på hur man odlar dem. Den huvudsakliga skörden kommer i augusti- oktober.

   / Johannes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *