Odla lök från frö – kallt så klart

Hur många är inte de växter som får underkasta sig våra experiment med att odlas kallt. Och det är den vägen vi vandrat med våra frön sedan länge. För några år sedan var det dags att testa att så lök från frö kallt. Sättlökar i all ära men när självhushållarhjärtat får önska är det från frö löken ska odlas.

Lök är inte en ”lätt” gröda som man alltid kan räkna med, vare sig man sår den från frö eller köper sättlökar och planterar. Blir den utsatt för kyla kan den få för sig att gå upp i blom istället för att bilda sin lök och lök kräver en hel del näring. Näring, gödsel, energi är något många av oss odlare slarvar med och slarvar man med näring till lök får man inte så stora skördar.

Att odla lök från frö är lite coolare än att odla dem från sättlök, lite som att jämföra med att fiska med spinnspö eller nät. Det kräver helt enkelt lite mer av dig som odlare för att lyckas med att fröså lök och få en bra skörd. Men spelar man alla kort rätt får man verkligen lön för mödan, både skörd och en skön tillfredsställelse när man klarat resan från frö till skörd, för att inte tala om alla stående ovationer från sociala medier.

Lök från frö är liksom en sådan där ball grej! Ni vet de där fågelskådarna som är med i 300 klubben och samlar fåglar och skryter för varandra med hur många de har sett. Vi odlare har en hel del grödor och tekniker som glänser lite mer än andra, att odla lök från frö hamnar i denna kategori tillsammans med rotselleri, kronärtsskocka, fänkål, världens starkaste chili, sockerrör och banan.

Kepalök Allium cepa

Lökarna i det här inlägget som finns i olika färger och former och som bildar knölar med ett frasigt ytterskal kallas även för kepalök och ingår i amaryllissläktet. Det är den vanligaste löken till matlagning och de flesta, även de som inte odlar, har kommit i kontakt med den. Det vanligaste sättet att odla dessa lökar nu för tiden är att köpa färdiga sättlökar och plantera. Det fungerar alldeles utmärkt men går man över till frö så kan man hitta betydligt flera sorter att odla, som tex den vackra och goda rosagula löken Keravel eller den delikata gourmélöken ”Long red florence”. Vi lyckas allra bäst när vi sår dessa lökar kallt i vårt kallväxthus och vi klipper inte i dem eller något sådant. Bara en omplantering och sedan plantera vi ut våra små lökgrupper.

Kallt ska det vara

Flera som jag sett på nätet som odlar lök från frö gör det inomhus, men jag tycker aldrig att det blivit riktigt bra för mig. Många har dött i resan från inne till utemiljön i växthuset. Troligtvis blir du inte förvånad att jag valt att odla lökarna kallt, nästan allt blir ju bättre på det viset. För att slippa risken med att extrem kyla programmerar om löken, som är en tvåårig växt, att tro att den är inne på år två och att det är dags att blomma, sår vi den oftast någongång i mitten av mars.

_________________________________________

Fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.

  Logga in Mer om prenumerationer

Hälsningar Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

__________________ _________________

 

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *