Odlingsnätverket Seved

Trots Martinas utförliga vägbeskrivning till Seveds urbana odlingar mellan lägenhetshusen, åker vi fel och får lov att bli guidade per telefon till rätt ställe. Men vi kommer tillslut fram. Ett vitt staket som inhägnar upphöjda odlingbäddar vittnar om att vi är på rätt ställe. Och där mellan husen ser vi Martina Palm som hälsar oss välkomna. 

Martina visar oss årets nyhet – en växtvägg. Det annars så traditionella och kanske lite trista hyreshuset har fått en prunkande svart vägg, med frodiga gröna inslag. Här kan man se olika slags sallader och örter som är planterade i små jordfyllda svarat säckar. Säckarna är i sin tur
placerade i plastboxar, vilka blir moduler att bygga ihop och skapa formationer med. Detta är ett projekt som företaget Odla i stan har tillsammans med odlingsnätverket.
– Vi tänker oss att vi ska bygga på och göra den så stor som möjligt och i möjligaste mån kunna ge skörd under hela året, berättar Martina samtidigt som hon visar hur bevattnings-systemet för väggen fungerar. När vi står där och pratar kommer två från Odla i stan och tittar till växtväggen. Några säckar som fortfarande står på marken ställs upp och de båda studerar växtkraften.

 

Vidare berättar Martina om hur allt började. I Malmö påbörjades 2008 ett projekt – Barn i stan. Syftet var att få barn och äldre att mötas, få invandrare och svenskar att förenas. Det kom att handla om att odla tillsammans mitt i staden utanför deras lägenheter. Projektet avslutades efter
3 år, men odlingsintresset var så stort att en ideel förening skapades, Odlingsnätverket Seved, och därmed har Seveds invånare kunnat fortsätta med sina odlingar och möten över gränserna. Fortfarande är det många som är med i odlingsnätverket och varje år kommer det nya som vill vara med. Martina utgör tillsammans med Göran Larsson och Linnea Wettermark kärnan i nätverket och är till för att skapa förutsättningar för invånarna att kunna odla. De har kontakt och för dialoger med fastighetsägare, föreningar och kommunen mm.
– Fastighetsägarna bidrar med yta, jord, trädgårdsredskap och bevattningsmöjligheter men fröer, plantor och andra tillbehör får hyresgästerna stå för själva, förklarar Martina.

 

Martina visar oss runt i kvarteret. Bakom hyreshuset med växtväggen finns ett stort potatis- och lökland, samt pallkragar. Ett gäng fruktträd står i stånd att planteras.

Även en enskild frodig pallkrage syns på ett ställe ganska långt ifrån övrig odling.
– Många vill odla tillsammans, men det finns också de som vill odla ensamma, berättar Martina.

 

Utanför en balkong ser vi det frodas i odlingslådor. En kvinna som bor i lägenheter berättar om hur hon fick hjälp av fastighetsägaren att göra en öppning i balkongräcket ner till odlingen.
– Det är underbart att barnen bara kan gå ut och vistas här utanför och jag kan se dem från köksfönstret, berättar hon när vi går förbi.

 

Odlingsnätverket har fått tillgång till två källarlokaler, ett förråd och en samlingslokal med kontor och förodlingsmöjligheter. En konstnär som bor i en utav trappuppgångarna har målat den fina väggen som vittnar om att odlarglädjen är stor här i Seved.

 

 

För att få till en bra pollinering och dessutom ytterst lokalproducerad honung, finns bikupor i området som odlingsnätverket sköter om. Att ta hand om bin är verkligen inget man gör i en handvändning.- Vi har problem med en kupa som behöver en ny drottning. Det är väldigt oroligt i hela kupan nu, förklara en kvinna från odlingsnätverket som visar ett stort engagemang för kuporna.

På nätverkets facebook sida kan vi senare se och läsa om att honungen från förra året  funnits till försäljning för medlemmarna.
Runt bland husen i Seved kan man se odlingar i olika former, människor vistas ute och man pratar med varandra när man möts. Samtalen handlar till största delen om odlingarna och utemiljön, det som förenar människorna i Seved. Man får känslan av att detta är en del av en idyllisk småstad, och det är svårt att tro att detta är ett av Malmös tuffaste områden, där gängen hägrar.
Göran Larsson som också är en stor motor och drivkraft i odlingsnätverket ansluter sig till oss för att ta vid i guidningen av Malmös stadsodlingar och vi slår följe med honom mot Rosengård.
Theres Lundén

Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *