Odla vitlök mitt i vintern

Det går snabbt när jag planterar 50-100 klyftor på en kvadratmeter, inte mer en 40 min om allt går som det ska.
Det kanske låter märkligt men jag har svårt att tänka mig ett liv med för mycket vitlök, snarare tvärtom! Eftersom vi redan har planterat vitlök för skörd i juli i sex pallkragar i fyra olika odlingar kunde jag unna mig att plantera jättemånga klyftor på en begränsad yta för tidigare skörd. De här vitlökarna ska bli till vårprimörer som vi skördar i maj för att steka och äta hela, torka till vitlöksflarn och använda till vårt limegröna vitlökssalt.

Tre sätt att hantera vitlök på i januari.

1 Råkade du också köpa på dig lite för mycket vitlök till utsäde? Ingen fara, det brukar gå att få ner dem ganska sent vissa år. Bor du i en odlingszon där tjälen släpper lite då och då under vintern, så som den gör i år i odlingszonerna 1 – 4,  är det ganska enkelt och då följer du instruktionen här nedanför.
 
2 Odlar du i en av de högre odlingszonerna där tjälen inte släpper är det kanske bäst att plantera dem i krukor inomhus, gärna på ett svalare ställe med bra ljus, då kan du skörda gröna groddar och skott och använda dem som färskt bladgrönt under vinterns matlagning.
 
3 Den sista lösningen som verkligen inte är fel är att du använder dessa sättlökar i matlagningen. Kanske känns det lite väl dyrt att använda sättlök i maten men om alternativet är att de ska torka bort i en frökorg tycker jag att valet att äta upp dem är ett lätt val.

Så här planterar jag vitlök mitt i vintern för vårskörd
När jag råkar ha ett överflöd av sättvitlökar, vilket jag ofta har, bredsår jag dem på en ganska liten yta, ungefär som vi gör när vi sätter flera hundra vanliga sättlökar i en pallkrage. Vitlökarna jag planterar på det här sättet ska inte få växa klart till juli utan ska skördas mellan maj-juni och lämna plats till en ny gröda ( serieodla).  I princip kan du plantera vitlök fram till i mars, så länge vitlöksklyftorna är fina och jorden är redbar.
Jag har grävt ett dike till vitlöksplanteringen.

Jag gräver som i ett dike någonstans i odlingen. Det spelar egentligen inte så stor roll var någonstans förutom att jag undviker platser där jag odlat vitlök året innan, växelbruket ni vet, för att undvika växtsjukdomar och utarmning av jorden.

Det är viktigt med gödsel till vitlöken redan vid planteringen.

När diket är klart gödslar jag först med ett mer komplext grönsaksgödsel typ grösaksgödsel eller ekologiskt fullgödsel som inte bara innehåller kväve till största del, det finns flera bra märken på marknaden. I år testar jag ett ekologiskt gödsel som är baserat på en slags mjölmaskkompost och effektiva mikroorganismer. Detta gödsel är som ett pulver, så man får vara lite försiktig när det blåser så det inte blåser bort. Alltid kul att testa nya ekologiska gödsel och det är så kul att det finns och kommer nya gödselpreparat på marknaden. När jag började odla 19992 fanns det knappt några ekologiska trädgårdsprodukter.

Kväverikt hönsgödslet blir bra till vitlöken.
Efter det komplexa gödslet ser jag till att gödsla generöst med pelleterat hönsgödsel så att det finns rejält med mat (kväve) till vitlökarna. Sedan grufsar jag ner gödslet med en grep så att det blandar sig lite i jorden.
Vi blandade olika sorter.

Här har jag slängt ner ungefär hälften av vitlökarna, blandade sorter, och när alla sedan ligger på botten är det bara att ösa på all jord igen och markera var man planterat dem. I april ska jag gödselvattna vitlökarna och sedan är det dags att skörda dem i maj-juni och lämna plats till en ny gröda.

Fräst vårvitlök hos Farbror Grön
Vi brukar sätta mycket vitlök så att vi kan skörda vårvitlök i maj. Då har inge klyftor hunnit utvecklas.
Helstekta vitlökar som tillbehör under våren då man längtar allra mest efter egna färska grödor och då det inte precis är ett överflöd i trädgården. Om det är något jag liksom inte kan få nog av så är det att experimentera med odlandet och  flytta fram skördarna och njuta av grönsaker tidigare än vad man brukligt brukar göra, att helt enkelt förtidliga skördarna. Då känner jag mig som mest lyckad i mitt odlande.
Jag längtar redan efter vårvitlöken.

Johannes Wätterbäck

 


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *