Din varukorg är för närvarande tom!
Odla till det egna julbordet

Odla till det egna julbordet: Förr i tiden var julen en tid då man plockade fram sina lagrade och sparade matvaror för att kunna njuta av en härlig julmat tillsammans. Mycket av det som hade sparats, var kanske tänkt just för julen.
Nuförtiden är det nog mer vanligt att man tar sig till matbutiken och köper det man vill ha på sin julbuffé. En del människor kanske köper färdiga anrättningar att bara ställa fram på julbordet, medan andra gör rätterna själva, men ändå av inköpta ingredienser. Alla gör såklart som de vill, men vi tycker det är roligt och extra lyxigt att spara och lagra det vi själva odlat eller plockat för att kunna ta fram på julen. Lite av en sport har det nästan blivit för oss.

För att kunna ordna ett julbord på mestadels egna grödor behöver man planera ganska långt innan vad det är man behöver. Att börja planera för årets jul är för sent nu, såvida man inte har ett härligt skafferi fyllt av egenodlat i färsk eller lagrad form. Då är det bara att börja med sin planering utifrån det man har att tillgå.
Hur som helst är det en bra tid nu att börja tänka kring ett kommande julbord med egenodlade ingredienser. Tänk efter vad du brukar tycka om på julbordet som innehåller grönsaker du skulle kunna odla själv. När du sedan ska köpa frön behöver du ha med dina planerade julbordsingredienser i tankarna.
Odlarlista till Farbror Gröns Julbord
Potatissallad – potatis, purjolök/rödlök, inlagd gurka, dill, äpple
Picklade grönsaker – morot, brysselkål, brysselkål, broccoli, blomkål, fänkål
Fänkålssallad – fänkål, äpple
Rotfruktsgratäng – potatis, palsternacka, morot, lök, vitlök, timjan
Grönkålspaj – grönkål, lök, vitlök
Rödkål – rödkål, rödlök, vinbärssaft
Broccolisallad – broccoli, rödlök
Brysselkålssallad – brysselkål, lingon
Rödbetssallad – rödbetor, lök, vinäger, pepparrot
Coleslaw med blomkål – blomkål
Dekoration – grönkål, rosettkålsblad









Hur brukar vi tänka och planera?
Vi äter mestadels vegetariskt och tycker givetvis det är viktigt med ett flertal grönsaksbaserade rätter och tillbehör. Först bestämmer vi oss för vad vi vill kunna njuta av på julbordet kommande år. Därefter införskaffar vi frön till detta. Det blir som en liten sido-planering till allt annat vi vill odla som inte hör till julbordet. Under säsongens skördande ser vi till att alltid spara och lagra grödor så att det ska finns kvar ända till julen. Om det handlar om inläggningar som t ex med gurkan till potatissalladen, eller rödbetan till rödbetssalladen, gör vi inläggningen redan efter skörden.
Varje år framåt december brukar vi ha mer grödor kvar än vad som planerats till just julbordet. Då kommer vi alltid på nya anrättningar som vi vill göra. En ny slags sallad, något substitut för köttbullar eller kanske en slags vegetarisk paté.
Kika gärna in i vårt: Receptgalleri
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar