Din varukorg är för närvarande tom!
Odla till det egna julbordet

Odla till det egna julbordet: Förr i tiden var julen en tid då man plockade fram sina lagrade och sparade matvaror för att kunna njuta av en härlig julmat tillsammans. Mycket av det som hade sparats, var kanske tänkt just för julen.
Nuförtiden är det nog mer vanligt att man tar sig till matbutiken och köper det man vill ha på sin julbuffé. En del människor kanske köper färdiga anrättningar att bara ställa fram på julbordet, medan andra gör rätterna själva, men ändå av inköpta ingredienser. Alla gör såklart som de vill, men vi tycker det är roligt och extra lyxigt att spara och lagra det vi själva odlat eller plockat för att kunna ta fram på julen. Lite av en sport har det nästan blivit för oss.

För att kunna ordna ett julbord på mestadels egna grödor behöver man planera ganska långt innan vad det är man behöver. Att börja planera för årets jul är för sent nu, såvida man inte har ett härligt skafferi fyllt av egenodlat i färsk eller lagrad form. Då är det bara att börja med sin planering utifrån det man har att tillgå.
Hur som helst är det en bra tid nu att börja tänka kring ett kommande julbord med egenodlade ingredienser. Tänk efter vad du brukar tycka om på julbordet som innehåller grönsaker du skulle kunna odla själv. När du sedan ska köpa frön behöver du ha med dina planerade julbordsingredienser i tankarna.
Odlarlista till Farbror Gröns Julbord
Potatissallad – potatis, purjolök/rödlök, inlagd gurka, dill, äpple
Picklade grönsaker – morot, brysselkål, brysselkål, broccoli, blomkål, fänkål
Fänkålssallad – fänkål, äpple
Rotfruktsgratäng – potatis, palsternacka, morot, lök, vitlök, timjan
Grönkålspaj – grönkål, lök, vitlök
Rödkål – rödkål, rödlök, vinbärssaft
Broccolisallad – broccoli, rödlök
Brysselkålssallad – brysselkål, lingon
Rödbetssallad – rödbetor, lök, vinäger, pepparrot
Coleslaw med blomkål – blomkål
Dekoration – grönkål, rosettkålsblad









Hur brukar vi tänka och planera?
Vi äter mestadels vegetariskt och tycker givetvis det är viktigt med ett flertal grönsaksbaserade rätter och tillbehör. Först bestämmer vi oss för vad vi vill kunna njuta av på julbordet kommande år. Därefter införskaffar vi frön till detta. Det blir som en liten sido-planering till allt annat vi vill odla som inte hör till julbordet. Under säsongens skördande ser vi till att alltid spara och lagra grödor så att det ska finns kvar ända till julen. Om det handlar om inläggningar som t ex med gurkan till potatissalladen, eller rödbetan till rödbetssalladen, gör vi inläggningen redan efter skörden.
Varje år framåt december brukar vi ha mer grödor kvar än vad som planerats till just julbordet. Då kommer vi alltid på nya anrättningar som vi vill göra. En ny slags sallad, något substitut för köttbullar eller kanske en slags vegetarisk paté.
Kika gärna in i vårt: Receptgalleri
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
- Ta groddar från potatisar och gör nya plantorVill du få dubbelt så mycket potatis att skörda utan att behöva köpa mer utsäde? Eller äta upp kakan och samtidigt behålla den, alltså dina fasta fina knölar som skjuter groddar men ändå… Läs mer: Ta groddar från potatisar och gör nya plantor
- Vi sår alla ettåriga blommor kallt!Vi sår alla ettåriga blommor kallt och slipper springa ut och in för att avhärda våra växter innan utplantering. Det var ett vanligt och smått omständigt scenario när vi sådde dem inomhus. I… Läs mer: Vi sår alla ettåriga blommor kallt!
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
- Gängliga tomatplantor – Halshugg demDärför halshugger jag mina tomatplantor: Om och när jag förodlar och inomhusodlar tomater och när de blir höga och gängliga, klipper eller kapar jag plantorna. Jag kallar det för att jag halshugger tomatplantorna men… Läs mer: Gängliga tomatplantor – Halshugg dem
- Eterneller – evighetsblommorEterneller är fantastiska blommor. De skapar färgklickar i odlingen och kan dessutom sparas och tokas utan att de tappar sin färg eller form. För många pollinatlörer är de viktiga och inte sällan besöks… Läs mer: Eterneller – evighetsblommor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar