Din varukorg är för närvarande tom!
Odla kallt = odla naturligt!

Att Odla kallt är att odla naturligt! Att odla kallt har förenklat vårt odlande enormt. På köpet har vi även fått, kraftigare, tåligare och fler plantor = mer mat. Vi har liksom förlängt säsongen i båda ändar, bakåt och framåt och sår många växter när det fortfarande är snö och skördar ända in i vintern. Att odla kallt är att följa naturen, lära sig av den och att leka med den.
I vår bok Odla kallt finner du våra olika odlingstekniker och alla växter, grönsaker, perenner och blommor som vi odlar utan växtbelysning och värme. Från frö till skörd under hela året. Kunskap från över 30 års odlande och som tre böcker i en enda bok. Välkommen in i vår kalla värld !


Här hittar du vår bok: Odla kallt och använd gärna sökrutan här på vår sida och skriv odla kallt, vinterså eller vintersådd, i har mängder med artiklar. Se också till att så två påsar spenat i en pallkrage om du inte redan gjort det.
Lärs mer här: Visst sår du spenaten kallt?

Att härma naturen
”När vi odlar kallt härmar vi naturen. Vi låter frön ligga i kall jord och gro när de behagar. Det mesta av allt vi odlar under en säsong – grönsaker, sommarblommor, tvååriga blommor och perenner – sår vi under vintern eller kallvåren. Fördelarna är många: vi sparar tid men också plats och energi, då vi inte behöver förkultivera plantor inomhus på våren. Kallsådda växter vänjer sig vid utomhusklimatet redan från start och blir kompakta och otroligt livskraftiga. På sommaren sår vi nya växter som kommer ge oss njutning under höst och vinter då det åter blir kallt ute.
Frosttåliga grödor och blommor får alltså stå kvar på sin växtplats så länge som de klarar. Fler grödor än man tror kan även övervintra och ge skörd under nästa säsong. Att odla kallt förlänger odlingssäsongen så att början och slutet möts någonstans mitt i vintern. I stället för att så och skörda under några få månader, sår och skördar vi året om.”






Den blåa bollvivan visade oss vägen
Vår odla kallt resa startade när jag Johannes som ung och oerfaren odlare under 1990-talet cyklade fel en vårdag i maj. Jag skulle besöka en äldre odlare som börjat att odla grönsaker i pallkragar men hamnade istället i ett hav av blåa bollvivor.
Jag föll pladask för dessa blommor som med sina kraftiga bladrosetter, upprätta blomstänglar och mängder av små blommor i bollar smyckade denna trädgård. Efter en hel del arbete fann jag både frön och odlingsinstruktioner genom Trädgårdsamatörerna och började odla bollvivorna själv. Bollvivornas frön behövde starta kallt för att väckas till liv. Med tiden sådde vi flera sorters växter, fler perenner och även ettåriga blommor, kryddor och grönsaker på samma sätt. Idag sår vi 90% av alla växter kallt och under hela året för att få ut så mycket skörd som möjligt. Att odla kallt har förenklat odlandet enormt för oss!
Läs mer om primula: Primula – tidig vårfägring i våra trädgårdar


30 års erfarenhet
Vår ambition med ”Odla kallt” har varit att skapa en heltäckande och tydlig bok så att fler odlare lyckas lika bra som vi. Det är första gången våra egna bilder från vår odlingar och vårt odlande är med i bok, tidigare har vi mest arbetat med målningar. Det känns spännande att visa upp oss på det här sättet.
Läs gärna våra odlingsråd: Farbror Gröns 10 bästa odlingsråd

Vinterodling?
Handlar vår bok om vinterodling, kanske någon undrar. Ja, till viss del. Vad vi förstått har begreppet vinterodling olika innebörder för olika odlare. En del odlare tänker att det handlar om att kunna skörda ätbara växter under vintern, både utomhus och inomhus under växtbelysning. Andra menar att det endast handlar om att skörda utomhus på vintern och att man därför förbereder för detta tidigare under säsongen. En del hävdar att vinterodling handlar om att så innan det blir vinter så att fröna ligger i kall jord under vintern och sedan gror när våren kommer. Det brukar vi kalla för sen höstsådd. Du har kanske en annan tolkning på begreppet vinterodling och det är ju helt okej.
Läs om hur vi skördar kål smart och länge: Visst skördar du smart och länge?


Utan växtbelysning och värme
Vi har valt att inte ge oss in i begreppstolkningen så mycket utan mer beskriva hur man kan odla utomhus i låga temperaturer, dvs helt utan artificiellt ljus och värme. Vilka frön och växter kan tåla att sås när det är kallt under senhöst, vintern och tidig vår? Vilka grödor tål att växa eller förvaras på odlingsplatsen trots att temperaturen och ljuset sjunker under hösten och vintern? Vilka kortlivade växter kan sås under sommaren för att kunna ge njutning innan vinter tar kol på dem och vilka kan övervintra i jorden och ge njutning mitt i vintern eller nästa säsong?
Här finner du vår bok: Odla kallt Så och skörda året runt. Grönsaker. Sommarblommor. Perenner
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
- Pak choi – skörda, lagra och lagaPak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak. Vi odlar allra helst… Läs mer: Pak choi – skörda, lagra och laga
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar