Din varukorg är för närvarande tom!
Snart går ”Den gröna handboken i grönsaksodling” till tryck

Nu är det intensivt hemma i Farbror Grön-lyan. Det närmar sig tryckning av boken ”Den gröna handboken i grönsaksodling”. Det är en helt omarbetad version av Alla fingrar gröna. Det är sannerligen en hel del vi behöver ordna med nu, veckorna innan vi lägger den i tryckeriets händer. Sedan ett år tillbaka ger vi ut våra böcker på eget förlag. Vi lever inte bara från jord till bord utan också ordnar det mesta med våra ord, skulle man kunna säga. Vi har helt enkelt blivit mer självförsörjande och vi tycker att det är underbart.
Ni som längtar efter långa uttömmande artiklar här på farbrorgron.se om blomstertobak, solrosor, havsväxter, trädgårdstankar, egen planteringsjord utan torv, hur man stjäl potatisgroddar, tänker kring uggleholkar, så dröjer det lite till. Vi måste först baka klart boken så att alla ni som kommer ha den i er ägo, får en bok som vi med nöjdhet och stolthet kan lämna över.
Här kan du förboka boken om du vill ha den skickad till dig: Den gröna handboken i grönsaksodling.
Här kan du förboka boken om du vill hämta den på Nordiska trädgårdar i mars: Den gröna handboken i grönsaksodling. Använder du koden Farbrorgron25 får du 25 % på entrébiljetten när du bokar en vuxenbiljett online. Köp din biljett Här.


Mindre tidsödande?
Vi trodde att det skulle vara mindre tidsödande att omarbeta Alla fingrar gröna, men oj så fel vi hade. Ytterligare 10 års erfarenhetsbaserande odlande och experimenterande har breddat vårt odlande och vi vill få med allt nytt vi lärt oss och praktiserar. Vi ville också stoppa in ytterligare några växter så som sockerrör, staketdruva, ingefära, dragon, wasabi, kronärtskocka, rosettkål och kryddsalvia.






Extra allt
Vi var, och är, väldigt nöjda med Alla fingrar gröna som såg dagens ljus 2015. Men tiden går, man mognar, man odlar och man utvecklas och upptäcker flera skadedjur och metoder för att bekämpa dem, flera sorter och hur man kan odla dem. Eftersom vi är väldigt nyfikna och experimenterar en hel del, så kommer vi hela tiden fram till nya insikter och metoder. Som till exempel att odla flera grödor i back, segdra plantor, att flera växter kan sås kallt, lämnas kvar in i vintern och nya sätt att lagra och tillaga grödorna. På dessa 10 år har vi verkligen finslipat vårt odlande och självhushållande till nya nivåer. Vår nya bok är fullproppad med kunskap!

Erfarenhetsbaserad kunskap
Den Gröna handboken i grönsaksodling är välfylld med vår erfarenhetsbaserad kunskap utan pekpinnar och måsten. Vi vill förenkla och samtidigt maximera både vårt och ditt odlande och att du, likt oss, ska upptäcka fler möjligheter till att odla och skörda över hela året och ha ännu roligare i ditt odlande. Vi hoppas att du ska älska den lika mycket som vi.
Har du tänkt köpa boken? Här kan du förboka den: Den gröna handboken i grönsaksodling
Här kan du förboka boken om du vill hämta den på Nordiska trädgårdar i mars: Den gröna handboken i grönsaksodling. Använder du koden Farbrorgron25 får du 25 % på entrébiljetten när du bokar en vuxenbiljett online. Köp din biljett Här.
Johannes Wätterbärk & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
- Ta groddar från potatisar och gör nya plantorVill du få dubbelt så mycket potatis att skörda utan att behöva köpa mer utsäde? Eller äta upp kakan och samtidigt behålla den, alltså dina fasta fina knölar som skjuter groddar men ändå… Läs mer: Ta groddar från potatisar och gör nya plantor
- Vi sår alla ettåriga blommor kallt!Vi sår alla ettåriga blommor kallt och slipper springa ut och in för att avhärda våra växter innan utplantering. Det var ett vanligt och smått omständigt scenario när vi sådde dem inomhus. I… Läs mer: Vi sår alla ettåriga blommor kallt!
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
- Gängliga tomatplantor – Halshugg demDärför halshugger jag mina tomatplantor: Om och när jag förodlar och inomhusodlar tomater och när de blir höga och gängliga, klipper eller kapar jag plantorna. Jag kallar det för att jag halshugger tomatplantorna men… Läs mer: Gängliga tomatplantor – Halshugg dem
- Eterneller – evighetsblommorEterneller är fantastiska blommor. De skapar färgklickar i odlingen och kan dessutom sparas och tokas utan att de tappar sin färg eller form. För många pollinatlörer är de viktiga och inte sällan besöks… Läs mer: Eterneller – evighetsblommor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar