Din varukorg är för närvarande tom!
Odla för dina ögon och gör pollinatörerna glada

I våra odlingar gläds även pollinatörer då vi blandar det mesta, grönsaker, blommor och perenner. Det skapar en mångfald av former, färger och dofter och det gör tusentals varelser som lever på pollen och nektar glada. Att odla blommor och grönsaker tillsammans har blivit i högsta grad naturligt för oss och varje år testar vi nya kombinationer. Den här artikeln är ett samarbete med Impecta Fröhandel, frökällan till de flesta växter vi odlar. Spana in deras kategori Dragväxter för pollinatörer.
Det var blommor jag började att odla i begynnelsen i skogsträdgården. Jag ville återskapa blomsterhavet jag mindes från min mammas tid i rabatterna. En hel del kunskap saknades hos mig när jag satte igång, ja i princip det mesta. Men jag gav inte upp och för varje år lärde jag mig mer och mer. Det första jag behövde sätta mig in i var att skapa en god jord, en luftig, fukthållande och näringsrik jord där växterna kunde trivas. Det andra var att lära mig att odla fram nya och flera växter. Sist men inte minst behövde jag acceptera de perenna växter jag hade i odlingen och av dem lära mig vad som trivs i min trädgård. Perennerna var vägvisarna, skoningslöst ärliga!
Lästips: Odla i pallkrage – så får du till en bra jord,Varför förodla, förkultivera eller förså?, Hur gick det med våra höstsådda perenner?, Mitt trädgårdsliv – den genetiska förklaringen och olyckan
Perenner
Till en början låg inte mitt största fokus på växter som pollinatörer tycker om, jag var egentligen bara intresserad av att få någonting att överhuvudtaget överleva. Det var något perennerna varit experter på att göra i skogsträdgården, att överleva, trots alla år av bortglömdhet. Perennerna blev stommen i mina rabatter, den evigt spelande symfoniorkestern som gav ton och takt till mina rabatter.
Utan de överlevande perennerna hade mina rabatter varit extremt sparsmakade, så det vara bara att börja gilla pastellakleja, vårkrage, alunrot och bergenia. Inte mina första val gällande växter under tidiga odlarår men om det var de som ville var mina vänner så var det bara att tacka ja. Dessutom myllrade det av liv när de blommade och alla omöjliga och möjliga insekter på jakt efter pollen och nektar tyckte om dem. Jag gillade surret, det gjorde att min trädgård lät sommar.
Flera plantor
Vartefter åren gick sådde jag fler frön till nya perenner, oftast genom att läsa och titta på de svartvita bilderna i Impecta Fröhandels frökataloger. Jag delade även de växer som redan fanns och fick flera exemplar att bygga upp grunden med. Ju mer perenner jag hade i min odling, desto mer mat blev det även för pollinatörerna och desto mer levande och färgsprakande och grönskande blev min trädgård.
Läs mer: Perenners växtsätt och hur jag rensar rabatterna på våren, Vad är det som kommer upp i rabatten?, Så räddar jag mina perenner under torra perioder

Anisisop – humlornas favorit
Anisisopen blev tidigt en favorit och till en början var det inte 100% sjävklart att plantorna överlevde de sörmländska vintrarna. Osäkerheten för dess framtid har resulterat i att vi har mängder med anisisopplantor i alla våra trädgårdar, då jag har en tradition att varje år så 10 nya tuvor för säkerhetsskull. De sista 10 åren har inga plantor dött ifrån oss. Man kan lätt tro att man kan få för mycket av en växt, men det har nästan aldrig hänt varken med ettåriga blommor eller perenner. Det verkar alltid finnas en plats som kan ta emot en planta eller två.
Lång blomning
Fördelen med anisisiopen är att när den väl börjar blomma så slutar den aldrig, den är otroligt envis. Blomningen pågår ofta i ett par månader och blir därmed en stabil leverantör av nektar till traktens humlor. Vissa blommor som tillverkar nektar kan fylla på med ny nektar i respektive blomma på ett par minuter. Så om du tycker att de pollinerande insekterna verkar lite halvkorkade då de på rad besöker och suger på samma blomma är det kanske troligtvis du som ( är lite korkad och) ännu inte förstått att nektar är något som hela tiden tillverkas hos växterna.
Ettåriga blommor
I början av mitt odlande var det mest åt det ettåriga blommorna jag sneglade. Det faller sig ganska naturligt under ens odlarungdom då själva sinnebilden är att så ett blomfrö på våren som blommar på sommaren. Och visst kan det förefalla enklare att odla ettåriga växter gentemot perenner som ofta tar ett år på sig innan de blommar. Men båda grupperna av växterna har sina för- och nackdelar. Det var egentligen inte förrän vi började att odla ettåriga blommor kallt, samma teknik som för perennerna men i april/maj istället för januari/februari, som vi verkligen lyckades bra med ettåriga blommor.
Värt att veta: Det finns några solrosor som inte producerar så mycket pollen men även de är uppskattade och används främst av humlor som viloplatser, i alla fall i våra odlingar. Vem skulle inte vilja tillbringa eftermiddagens tupplur i purpursolrosen F1 Claret en ljum sommarkväll, se bild ovan?
Hur vi bredesår och sår i grupp: Jag sår blommorna kallt – såklart
Så zinnia kallt: Vi sår zinnia kallt och lyckas så bra.
Samodla för pollinatörer
Att odla grönsaker och blommor tillsammans ger enligt oss en vackrare och mer spännande odling. I pallkragarna där vi odlar grönsaker finns det alltid plats för ett par tuvor med blommor i varierande storlekar och färger. Det är kul att se dem samexistera och liksom tävla om ljuset och platsen, nästan alltid blir det bättre än vad vi tänkt oss. Vi har inga regler när det gäller samodling och vi blandar hej vilt. Är du inte kinkig med olika färgkombinationer är det i princip bara en endaste sak du behöver tänka på, att inte sätta låga växter bakom höga växter så att de får solbrist.

Dragväxter för pollinatörer
Det finns alldeles för många växter att välja mellan och vi som har odlat ett tag har lärt oss att leva med detta ”problem”. Odlare är otroligt måttlösa, har ett utvecklat habegär och ofta svårt att disponera tiden. Vi placerar våra odlingsatteraljer där resten av våra familjemedlemmar kanske inte alltid uppskattar dessa och har växter lite överallt. Det bästa man kan göra är att acceptera att dessa karaktärssvagheter har byggt bo i oss och sluta lova varje vinter att man inte ska odla färre växter än förra året, det känns ju så onödigt att ljuga om något som aldrig kommer gå att hålla.
Efter 31 års odlande har jag fortfarande inte stött på någon som mått dåligt av att odla eller blivit utbränd. Tvärtom! Odlandet verkar läkande för de flesta och vad jag kan se genererar positiv energi på så många plan. Att råka så lite fler dragväxter torde inte göra någon som helst skada, tvärtom.
Det enklaste du kan göra, om du vill odla växter som pollinatörer verkligen älskar är att förutom perenner och ettåriga blommor även odla örter och kryddor. Olika slags myntor, timjan, isop, oregano, sommarkyndel, vinterkyndel är växter som flygfäna älskar villkorslöst, flera av dem är dessutom även perenna. Perfekta växter för uteplatsen eller balkongen.
Den här artikeln är ett samarbete med Impecta Fröhandel, frökällan till de flesta växter vi odlar. Spana in deras kategori Dragväxter för pollinatörer och uppslukas du med.
Känner du att du behöver lite extra odlarpepp under denna kalla vår, välkommen att läsa : Farbror Gröns 10 bästa odlingsråd
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
- Gängliga tomatplantor – Halshugg demDärför halshugger jag mina tomatplantor: Om och när jag förodlar och inomhusodlar tomater och när de blir höga och gängliga, klipper eller kapar jag plantorna. Jag kallar det för att jag halshugger tomatplantorna men… Läs mer: Gängliga tomatplantor – Halshugg dem
- Eterneller – evighetsblommorEterneller är fantastiska blommor. De skapar färgklickar i odlingen och kan dessutom sparas och tokas utan att de tappar sin färg eller form. För många pollinatlörer är de viktiga och inte sällan besöks… Läs mer: Eterneller – evighetsblommor
- Farbror Grön i Borås 2 aprilVarmt välkommen till invigningen av Sjuhärads fröbibliotek! Här kan du låna fröer, få inspiration och kunskap om odling och dela odlingsglädjen med andra.Under invigningen kan du ta del av:*Praktiska odlingstips från Farbror grön:… Läs mer: Farbror Grön i Borås 2 april
- Välkommen till oss på Nordiska trädgårdar A 21:34På Nordiska trädgårdar den 27 – 30 mars finns vi i montern A 21:34, mittemot Gjordnära. Välkomna att titta förbi och säga hej och sitta ner och kika i våra böcker bla den… Läs mer: Välkommen till oss på Nordiska trädgårdar A 21:34
- Samplantera broccoli, sallat, shungiku, trumpetblomma och jätteeternellAtt samplantera är roligt och framför allt vackert. Genom att kombinera olika växter på en och samma yta kan det bli otroligt effektfullt och man får mycket att äta. Bästa kombinationen tycker vi,… Läs mer: Samplantera broccoli, sallat, shungiku, trumpetblomma och jätteeternell
- Vi sår allt i planteringsjord!Kan man så sina frön i planteringsjord? Eller måste man använda såjord för att lyckas med sina inomhus eller utomhus/ kallsådda plantor? Behöver man tillsätta vermikulit, pimpsten eller perlit för att det ska… Läs mer: Vi sår allt i planteringsjord!
- Samplantera majs, sockerrör och solrosorVi har fattat tycke för att samplantera tre höga växter tillsammans: majs, solrosor och sockerrör. Växterna skapar en hög, pampig och storslagen djungel som dessutom ger lite insynsskydd. I Tillsammansodlingen råkade det vara… Läs mer: Samplantera majs, sockerrör och solrosor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar