Om man vill komma igång med sitt odlande tidigt på säsongen och få skörd så tidigt som möjligt är det en god idé att förodla, förkultivera sina plantor. Vi förkultiverar i princip allting utom vissa rötter som växer nedåt såsom morot, svartrot, havrerot, palsternacka och persiljerot. De har så känsliga rottrådar att de blir missbildade av själva ut – eller omplanteringsförfarandet om man inte är extremt försiktig.
Att förkultivera, förodla eller förså betyder att man sår sina frön i krukor eller andra typer av behållare. När plantorna är lagom stora kan de planteras på sin finala odlingsplats utomhus, i växthus eller på annan lämplig plats. Många växter tjänar på att omplanteras i alla fall en gång innan utplantering, då blir de större. Stora och kraftiga plantor står emot både väder och vind samt skadedjur mycket bättre än små plantor. Det traditionella sättet att förkultivera sina plantor är att man gör det inomhus. Men förhållandevis många växter fungerar att så utomhus i tex kallväxthus, på ett gynnsamt ställe i trädgården eller på en balkong eller liknande ställe.
Nu för tiden sår vi ca 95 % av våra växter kallt under vintern och våren och det har underlättat något enormt för oss. En fråga vi ofta får mellan februari och maj är om det är försent att så frön.Vi kan glädjande meddela att det i princip aldrig är försent. När helst du får feeling ska du följa dina klåfingriga gröna fingrar och så dina frön.
Komma igång tidigt
Grödor som ska växa utomhus kan inte planteras ut förrän tjälen gått ur marken och det blivit plusgrader. Kraven kan variera från växt till växt, men i regel brukar man säga att det ska vara helt frostfritt både dag och natt för att de ska kunna växa fint. Utplantering på våren sker vid olika tidpunkter olika år, beroende på hur varm eller kall just den aktuella våren är. Genom att stoppa sina frön i plastbyttor eller krukor flera veckor innan utplantering vinner man tid.
Detta försprång ger stora och ståtliga plantor att plantera ut när utomhusklimatet tillåter det. En stor fördel med att starta växter kallt är att de växter som startat under vinter och kallt under våren är mer anpassade till ett omväxlande kallt och varmt klimat. Detta och i kombination men starkt solljus på dagarna och relativt långa nätter skapar kompakta och livskraftiga plantor som inte behöver avhärdas innan de planteras ut.
Jordbearbetning och utplantering
Oavsett om man förkultiverar eller sår direkt behöver man bereda sin jord inför utplanteringen eller sådden. Att ta bort döda växter, ogräs, tillföra kompostjord, luckra upp jorden med grep och tillskottsgödsla är något vi alltid gör i samband med utplanteringen. Vi har slutat att städa på hösten och bearbetar och gödslar jorden precis innan vi sår frön eller planterar ut våra förkultiverade plantor. Fördelen med förkultiverade plantor är just att man väldigt snabbt, när vädret tillåter och när man man får flow, kan i ordningställa pallkragar och friland på nolltid. Dessutom kan man på ett enkelt sätt skapa dynamiska odlingar med olika växter lite huller om buller och slippa odla i raka och trista rader. Vi älskar att samodla
Slippa gallra
Ibland kan det vid direktsådd vara svårt att sprida ut små frön. När de sedan kommer upp har ogräset ofta hunnit före och det är dels svårt att urskilja sådd från ogräs när man ska rensa och dels kan vissa plantor behöva gallras bort för att inte konkurrera för mycket om näring och utrymme. När vi planterar ut våra plantor ser vi till att ta bort allt ogräs först, gödsla jorden och därefter plantera alla plantor. De förkultiverade plantorna får en väldigt bra start gentemot ogräset som precis blivit decimerat och att vi kan plantera ut våra plantor med det avstånd vi vill, troligtvis alldeles för tätt.
Serieodling
Vi fortsätter att förkultivera grönsaksplantor i små behållare under våren och sommaren. När vi skördat någon tidig växt tex rädisor, ruccola, spenat, vitlök eller tidig potatis vill vi direkt kunna plantera ut nya grödor som ska ge oss ytterligare en skörd. Då är det perfekt att ha färdiga plantor som står och väntar på att planteras ut och redan vuxit sig stora under flera veckor. Vi kallar det för serieodling när vi odlar flera olika grödor efter varandra under samma säsong på samma ställe. Sallat, majrova, kålrabbi, salladskål, örter, och olika bladkål är växter som är tacksamma att plantera ut någon gång under sommaren efter att man skördat grödor.
Skadedjur
I ens odling förekommer det ofta olika typer av skadedjur. Det kan var sniglar, jordloppor, larver, kålfjärilar och kålmal. Dessa kan gå hårt åt de plantor som man har i sin odling. Sår man direkt kan skadedjuren, om det vill sig illa, smaska upp rubbet av din sådd innan du hinner märka det. Men har man kraftiga plantor att sätta ut i landet klarar de sig i regel bättre mot angrepp. Då hinner man ofta dit och kan rädda eller skydda plantor som blivit angripna. Se till att du har några reservplantor att plantera ut ifall det går helt åt skogen.
Vattna
Frösådder brukar behöva jämn vattning. Vid direktsådd går det åt mängder med vatten för att hålla jorden fuktig. Med sådder i behållare räcker det med betydligt mindre mängd vatten för att sådderna inte ska torka ut. Dessutom tycker vi att det är enklare att hålla koll på sådden om den finns i krukor och lådor. Finns det snö när vi sår slänger vi på snö och finns det inte snö använder vi vanligt vatten. Ofta vattnar vi underifrån i odlingsbrickorna där vi ställer våra sådder men när vi sår i lite högre behållare vattnar vi ovanifrån med strilmunstycke.
Om det blir för många plantor ( du är inte ensam)
Om det är så att man har, liksom vi, förkultiverat en aning för många plantor ( mer en regel än undantag) brukar vi göra på lite olika sätt. Då kan man unna sig att ge bort plantor till odlingsvänner, de brukar ha svårt att säga nej även om de själva har för mycket. Det har också hänt att vi sålt plantor och på så sätt har vi fått lite pengar för den ansträngning vi lagt ner och de material som använts. Ett tredje alternativ som vi antänt oss av de senaste åren är att behålla plantor i sina små krukor eller odlingslådor och hålla dem vid liv med gödselvatten. De kommer då att stanna av i sin utveckling pga av platsbristen för rötterna men ändå få mat för att hålla sig friska.
När utrymme i odlingen finns vid en senare tidpunkt på säsongen, kan plantorna planteras ut och alltså ge en senare skörd än vad de först var tänkta för att ge. Det har ibland hänt att vi glömt bort krukor med plantor. Desssa har vi sedan kunnat skörda som ”vårprimörer” på hösten. Lite som att hitta en kvarglömd lördagsgodispåse.
Läs mer om: växtbelysning, våra bästa odlingstråg.Vi gör enkla och snygga tunnlar med fiberduk, Måste man avhärda sina plantor innan man planterar ut dem?
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Lämna ett svar