Din varukorg är för närvarande tom!
Vad är det som kommer upp i rabatten?
I rabatterna hos oss är det små blad överallt. Vissa perenner och andra växer enskilt och andra tillsammans i en bladrosett. Här kommer en genomgång av vad vi hittat hittills i en skuggig trädgård i odlingszon 3.
Förra sommaren grävde vi om flera rabatter och fixade med stenar och ny jord. Vi vräkte ner gödsel och biokol för att liksom luckra upp och näringsberika den annars så torra och sandiga jorden. Vi passade också på att dela perenner och skaffa några nya. Egentligen är det först nu som vi kan börja se resultatet av våra ansträngningar. Mycket av alla tidiga perenner har kommit upp och ser oförskämt fräscha ut.
För att deras etablering och start ska bli så bra som möjligt ser vi till att vattna rejält när vi är vid vår stuga och även gödselvattna. Vissa växter kan blomma sämre om det varit en för torr vår. Så skäm gärna bort dina perenner, så blir blomningen rikare. På bilden ovan är det den perenna jättervallmon som ser ut som stora tuvor. I framkant har jättedaggkåpan utvecklat nya små söta blad.
Primula, ulleternell, blåklocka, näva och lungört
Blåklockor dyker upp lite här och där i trädgården. På bilden högst upp till vänster finns dess bladverk. Lungörten överst till höger med sina fläckiga blad ser ut att må bra och är en rotstickling från min systers trädgård vi fick förra året. Så här långt ser den jättefin ut. Under nunneörten växer en trädgårdsnäva. Nere till vänster en ganska tidig primula Primula. denticulata. Man kan ser att blomman när som helst kommer skjuta upp och blomma ut till en vacker blå boll. Den lilla ludna bladrosetten i nedre högerhörnet är början till ulleternell som vi har ett ganska stort bestånd av.
Daglilja, fingerborgsblomma, borstnejlika och botanisk tulpan
På bilderna ovan syns från vänster borstnejlika. Blommorna är fantastiskt fina och passar bra i buketter. Bladen på marken kan dock te sig ganska skräpiga så här års. Överst i mitten är det den botaniska tulpanen Turkestancia som kommit upp. Vi har satt lökarna intill funkior. Den brukar precis hunnit blomma över när funkiorna slår ut sina blad och lägger dem över de överblommade plantorna.
På bilden överst längst till höger och nere till vänster är det dagliljor som börjat växa upp, vanliga gula. Nere till höger är en av våra verkliga favoriter i trädgården. Den bruna fingerborgsblomman Digitalis. ferrunginea. Den är förövrigt tvåårig, oftast. Första året blir det endast en stor bladrosett med mörkgröna blad. År två går den upp i blom. Inte lika svulstig som andra fingerborgsblommor utan något nättare och med en särdeles fin stil. Ibland när den står magert och inte blommar andra året, kan den överleva flera år tills dess att den blommar. Vi har inte behövt så denna digitalis sedan 1996, den självsår sig alltid och på ett lagomt sätt.
Vårkrage, studentnejlika, stjärnflocka, trädgårdsiris och såpnejlika
Vårkragen, på bilden uppe i vänstra hörnet, har bott i denna trädgård länge. Den tar verkligen för sig och inom en snar framtid kommer den blomma med knallgula prästkragsliknande blommor. Bredvid åt höger växer trädgårdsirisen. Tidigare år har vi haft alla plantor samlade på en och samma plats, men förra året spred vi ut dem. Nu håller vi tummarna för att alla trivs på sin nya plats. På mittenbilden på högra sidan syns nya skott av såpnejlika. Den sprider sig hejdlöst och är kanske inte den vackraste blomman i trädgården, men den skapar ändå något vackert med sin sena blomning. I 20 år har Johannes tänkt att han ska göra schampo på dess rötter men det har inte riktigt blivit av ännu.
En nykomling syns på bilden i vänstra nedre hörnet. Det är en studentnejlika som är perenn och såddes från frö förra året. Vanligen blommar inte perenner sitt första år, så det ska bli så spännande att se den första blomningen i år. Stjärnflockan nere i högerhörnet delades förra året och fick står i kruka under sommaren och växa på sig. I höstas fick den sin nya plats och nu är den uppe och ser ut att trivas.
Rosenkrage, prästkrage, rudbeckia, skilla och skuggbräcka
Uppe i vänstra hörnet syns skuggbräcka och är som det låter en växt som passar bra i skuggiga trädgårdar och gärna vid stenar. Skillan har spridit ut sig ganska mycket i stugan och blommar med sina blåa blommor även på grästaket. Lite extra nöjda är vi med rudbeckian som frösåddes och planterades förra året och nu kommer upp. Rosenkragen i mitten på bilden längst ner, köpte vi två plantor av förra sommaren och den kommer förhoppningsvis blomma med knallrosa blommor. Längst ner i högra hörnet är det prästkrageplantor. Huruvida de är vilda eller ditplanterade vet vi inte. Men vi tycker att de är fina.
Hjärtbergenia, krokus, höstsilverax, fingerborgsblomma och blåklint
En ganska stor perenn blåklintsplanta har vi i skogsträdgården. På bilden överst till vänster kan man se dess smala blad. Bladrosetten överst i mitten tillhör en rosa fingerborgsblomma. Den är tvåårig, frösår sig lätt och dyker upp lite här och där i trädgården eller på grusgången. Ganska svulstig blomma.
Nere till vänster börjar höstsilveraxen att komma upp. Den införskaffades förra året och man blir verkligen lycklig när nya plantor visar sig överleva, i år testar vi även att så den från frö. Längs ner i högra hörnet är det krokusblad och blommorna är nästan överblommade.
Blå bolltistel, anisisop, alunrot, blågull och akleja
I övre vänsterhörnet tittar den blå bolltisteln upp med grågröna ganska flikiga blad. Bredvid är det anisisop med sina lilaaktiga blad som växer. Under anisisopen växer en alunrot med mörkröda blad. Rådjuren åt under senhösten upp alla alunrotsblad med rödaktig färg, så det känns riktigt fint att de inte tog så stor skada och nu kommer åter. Nere till vänster växer en liten planta, blågull, och bredvid en av alla aklejor som vi har.
Prickklocka, praktlysing, aurikel och primula
Överst växer två primulor upp med sina svulstiga bladrosetter. På mittenbilden på högersidan är det en aurikel som snart ska blomma i citrongula blommor. I nedre vänsterhörnet växer praktlysing, en torparväxt som blir ett gult hav om den får härja fritt. Vi är lite trötta på den och försöker varje år minska ner på dess omfång.
Prickklockan, Campanula. punctata, som såddes från frö under 1990-talet växer i högerhörnet längst ner. Efter att vi förra året grävde upp de plantor vi hade, satte dem i krukor med planteringsjord och vattnade rejält, fick de ny kraft. Det var länge sedan de var så här frodiga så här års.
Nunneört, ormöga, penningblad, lammöron, kransveronika och kungsängslilja.
Det är inte lätt att se kransveronican på den första bilden i övre vänstra hörnet. Men det är några rödaktiga prickar i jorden som vittnar om att de är på gång. Dessa exemplar är också lite nya i trädgården då de planterades i somras. Vi håller tummarna för att de blir lite större detta år. Uppe i högerhörnet är nunneörten snart på väg att blomma. Den är också ganska ny i trädgården och har bara levt på denna plats i några år. Johannes fick plantorna när han bodde på ett vandrarhem i Varberg.
Under nunneörten sprider marktäckaren ormöga ut sina ljusgröna blad. Blommorna är blåaktiga och på vissa håll blommar den redan. Mittenbilden på vänster sida visar penningört. För oss är den nästan som ett ogräs där den sprider ut sina långa rankor, men det är kanske för att den blivit lite förvildad. Längst ner åt vänster tittar de ludna lammöronen upp. De fick flytta hit från Västerås förra året och de verkar ha accepterat flytten bra.
Våra ogräs
Ogräs är för oss sådant som växer där vi inte vill ha det. I mångt och mycket är vi ganska välkomnande till olika växter som visar sig i våra rabatter. En del tar vi bort, medan andra bryr vi oss inte så mycket om.
Överst till vänster syns det kanske vanligaste ogräset vårarv. Mest växer det i våra grönsaksodlingar, men på vissa håll i rabatterna också. Bredvid våtarven på vänstersidan växer plantor med åkerförgätmigej. I vissa fall kan ju förgätmigej vara vackra små ljusblå blommor, men i vår rabatt har de inget att göra. Bilden i övre hörnet åt höger är vitsippa. I vanliga fall är det kanske en av de vackraste blommorna, men i rabatten sprider den sig och bladverket blir inte så fint ihop med planterade växter.
I den stora bilden växer skogsviol. De är så söta att de får växa vidare, men de har inte planterats utan tagit sig dig på egen hand.
Under vitsipporna växer vilda smultron och under smultronen växer skelört. Bladrosetten är ganska fin, men man kan få dess frätande växtsaft på sig om man rensar utan trädgårdshandskar. Bryter man av bladrosetten sipprar vätska ut från en knallorange pålrot.
I nedre vänsterhörnen växer revsmörblomma. Dessa växter blidar revor är sitter ganska hårt fast med roten. Sist, men absolut inte den som ger minst bekymmer…kirskål. Kriskålen har långa vita rötter som kan skrida sig i en hel odling och skicka upp sina blad och hundkexliknande blommor lite här och där. Svår att bli av med, men kan hållas i schack om man kontinuerligt rycker bort det som växer upp. De späda bladen är ganska goda och kan fräsas i olja eller ugntorkas med olja och bli till frasigt snacks. Som med allt ogräs lyckas man bäst om man rensar bort plantorna på ett tidigt stadie men var försiktig, det är inte helt lätt att veta vad som är vad.
Lästips: Perenners växtsätt och hur jag rensar rabatterna på våren. , Vi höstsår perenner till nästa års blomsterplanteringar. och Skuggig trädgård – tips för både rabatter och grönsaksland
Perenner vi väntar på
Kanske har några till perenner som hunnit titta upp sedan vi tog bilderna. Men just då hade tex inte pionerna börjat visa sig. Funkiorna tar lite mer tid på sig och en del lökväxer som vi petade ner i höstas kunder vi inte heller se så mycket av.
Vad har kommit upp hos dig och vad väntar du fortfarande på?
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Stenhammar slottI slutet av augusti dök vi upp på Stenhammar slott utanför Flen och var med på evenemanget Världens musik och mat. Väl där dök både Hans majestät Konungen och Drottning Silvia upp. Det… Läs mer: Stenhammar slott
- Eget örtsaltAtt göra eget örtsalt är kanske det självhushållartips vi rekommenderar de flesta odlare att verkligen testa om man ännu inte gjort det. Att göra eget örtsalt är som att fånga odlingssäsongens smaker och… Läs mer: Eget örtsalt
- Bli av med dina fruktflugor!Under sensommaren och hösten dyker det upp bananflugor, fruktflugor i stort antal hos oss. Bekämpar man dem inte systematiskt förökar de sig lavinartat och du får leva ditt liv bland mängder av flygande och… Läs mer: Bli av med dina fruktflugor!
- Ny version av vår första handbok i grönsaksodling2025 blir det en ny version av vår första handbok i grönskaodling. Boken Alla fingrar gröna kom ut 2015. Nästa år är det precis 10 år sedan och det vill vi fira genom en nyutgåva.… Läs mer: Ny version av vår första handbok i grönsaksodling
- Ta in paprika- och chiliplantorna och skörda fram till julHjälp, mina paprika- och chiliplantor har massor av omogna frukter och snart kommer frosten! Hur får jag dem att mogna? Visst kan det kännas surt att det är först nu när hösten nalkas… Läs mer: Ta in paprika- och chiliplantorna och skörda fram till jul
- Rensa bort gamla solrosorVi tycker det känns tråkigt att de flesta av våra solrosor har blommat över. Genom att ta bort överblommade blommor hoppas vi på mer solrosblomning. I våra odlingar har vi ofta solrosor i… Läs mer: Rensa bort gamla solrosor
- Enkel granola med blåbär och kokosI veckan var det dags att göra egen granola igen. Den här gången fick det bli blåbär och kokos som smaksättare förutom hasselnötter, mandel och äppelmust. Fyll i din mailadress och få en… Läs mer: Enkel granola med blåbär och kokos
- Farbror Grön medverkar på Världens musik och mat på StenhammarLördagen den 31 augusti finner ni oss i slottsparken vid Stenhammar slott i Flens kommun under evenemanget ”Världens musik och mat” där även Kungen och Drottningen medverkar. Vi kommer ha ett bord där… Läs mer: Farbror Grön medverkar på Världens musik och mat på Stenhammar
Våra kommande evenemang 24/25
Augusti
- 24 Åmål (Glupsk på Dalsland)– föreläsning
- 25 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs
- 26 Rättvik (Stiftsgården) -föreläsning under en fortbildning
- 27 Ludvika (Cassels Grängesberg) – föreläsning
- 29 Surahammar (Folketshus) – föreläsning
September
- 3 Norberg (Teaterbiografen) – föreläsning
- 10 Smedjebacken (Folkets Hus) – föreläsning
- 12 Nora (Hagbyängars samlingssal) – föreläsning
- 26 Tumba (Bruksmuseet) – föreläsning
Oktober
- 1 Ryd (Biblioteket) – föreläsning
- 15 Kungsbacka -föreläsning
November
- 14 Jönköping – föreläsning (info kommer framöver)
- 17 Enköping (Blomsterlandet) – föreläsning
December
Våren 2025 (uppdateras löpande)
- 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
- 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.
Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:
Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar