I vår frys finns alltid persilja och kryddväxten används mycket flitigt i vårt kök. Under lång tid står den också grön och frodig i våra odlingar.
Det finns så många smakminnen med persilja i, så det är svårt att välja ut något specifikt att berätta om. Flera av minnena är från min mormor som i stället för dill brukade strö över finhackad persilja över potatisen. Jag minns även hennes press-gurka med persilja i som allt som oftast fanns med på hennes middagsbjudningar. Till sensommarens stekta kantareller är persilja ett måste och i mitt vitlökssmör finns alltid persilja tillsammans med lite citron. Just denna kombination med citron, vitlök och persilja, ingår i kryddblandningen gremolata som används flitigt i italiensk matlagning.
Att odla persilja
lägga ett snötäcke över sådderna eller vattna för att förhindra frystorka. Fina
resultat får man också om man vintersår i drivbänkar med lock, i plastlådor med
inte allt för täta lock och på balkonger. Det fungerar också att förkultivera persiljan inomhus eller så direkt utomhus under våren. Men vi föredrar att driva upp små plantor som vi sedan planterar ut lite här och där i trädgården.
När man har sått sina kryddor och de börjar komma upp är det inte ovanligt att man blir lite orolig för persiljan, den tar helt enkelt lite längre tid på sig att gro än övriga kryddväxter.
finns även steg-för-steg-anvisningar för 35 andra ätbara växter.Läs också om dill, persilja, timjan, kyndel, gräslök, koriander, mynta, körvel, libbsticka, citronmeliss och basilika.
Theres
Lämna ett svar