Din varukorg är för närvarande tom!
Odla egna kryddor – gräslök

Gräslök, visst är det den allra vanligaste kryddan i våra svenska köksträdgårdar? Det kanske kan bero på vår nationalrätt sill och potatis, som oftast serveras med gräddfil och gräslök.
Vi har plantor lite varstans i våra land som ger riklig skörd varje år. Den är otroligt lättskött också och så här års slår blommorna ut och gör tuvan mycket dekorativ. Plockar man en del blommor, alltså klipper bort dem, kommer man få uppleva en till blomning under sommaren. Dessutom blidas det en del nya strån. Blommorna går att äta och ger både fin smak och färg i t ex en sallad.
Gräslök ger en något mildare smak än vanlig lök och håller smaken allra bäst färsk eller torkad. Vi tar hellre en stor hög finhackad färsk gräslök ovanpå en tillagad rätt, än att låta den koka med.
Allra godast är den i ett örtsmör eller i en kall gräddfilssås. I sallader av olika slag ger den en mjuk löksmak som inte blir allt för påträngande.
Att odla gräslök
Eftersom gräslök är perenn, brukar vi så vår ranson av gräslök vid ett och samma tillfälle under året och vi sår ny gräslök varje år för att föryngra och öka vårt bestånd. Förr om åren skedde sådden alltid på våren i ett kallt växthus. Nu förtiden sås den under ett snötäcke mitt i vintern i växthuset sk vintersådd. Under våren tittar den upp när den behagar och förutsättningarna är som bäst.
För att få till tuvor behöver fröna planteras tillsammans i en liten hög om 15-20 stycken frön.
Har man köpt en planta i matbutiken som man skördat av, kan man plantera om resterna i en större kruka med näringsrik jord. Kort därefter börjar gräslöken skjuta nya strån.
Vill du veta mer om hur man kan odla gräslök, om omplantering, vilken jord den trivs i, gödselbehov, vattningsbehov, skörd och hur man undviker problem finns exakta anvisningar i vår bok Den gröna handboken i grönsaksodling . Där finns även steg-för-steg-anvisningar för 35 andra ätbara växter.
Läs också
Odla egna kryddor
Odla egna kryddor – timjan
Odla egna kryddor – kyndel
Odla egna kryddor – persilja
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Vinterns kurser med Farbror GrönNu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Vinterns kurser med Farbror Grön
- Smart skördetips för morötter som växer tättVäxer dina morötter väldigt tätt? Här berättar vi om ett smart tips för tätväxande morötter som både ger mer plats och fin skörd. Morotsfrön är otroligt små, och alla som har sått egna… Läs mer: Smart skördetips för morötter som växer tätt
- Frys in persilja – enkelt och gottVi odlar gärna mycket persilja så att vi kan frysa in och ha tillgång till under resten av året. Det är både roligt och gott att odla sina egna kryddväxter, och persilja är… Läs mer: Frys in persilja – enkelt och gott
- Läcker smörgåstårta med medelhavssmakerGillar du medelhavssmaker och smörgåstårta? Då kan kanske denna matiga tårta passa? I vår enkla smörgåstårta har vi feta, soltorkade tomater, oliver, gurka och kapris. Fyll i din mailadress och få en mailnotis… Läs mer: Läcker smörgåstårta med medelhavssmaker
- Lagringstips – frys in bondbönorHar du skördeklara bondbönor och funderar på ett bra sätt att lagra dem? Vi brukar både torka och frysa in bondbönor – här berättar vi hur! Att odla egna bondbönor känns som en… Läs mer: Lagringstips – frys in bondbönor
- När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller kryddaNär koriandern blommar tror många att odlingssäsongen är över, men det är snarare då det roliga börjar. Vi brukar ta tillvara både blommor och frön till krydda eller till nästa års sådd. Här… Läs mer: När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller krydda
- Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igångNu blommar vallmon – och med det drar vår årliga ”vallmoteater” igång. Nya blommor gör entré varje dag, medan tidigare favoriter lämnar efter sig sina dekorativa fröställningar. Att njuta av vallmo som snittblommor… Läs mer: Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igång
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Odla egna kryddor – gräslök”
Åh! Gräslök som är så gott! Har lite på g som inte mått så bra, behöver ta ett litet omvårdnadstag kring dem!
/Anna
Lämna ett svar