Morötterna blommar

Blommande morot hos Farbror Grön
Ibland bli man så besviken. Särskilt när hela ens morotssådd har förvandlats till ett hav av vita blommor. 

Det har både varit en tuff och lätt odlingssäsong i mellansverige i år. Mycket regn och väldigt lite sol. 6 dagar sol och inga tropiska nätter den här sommaren meddelade en vän mig. Oj inte undra på att vissa växter haft problem!  Kylan i slutet av maj och början och juni ställde till det en hel del i vår stadsodling. Förutom att två sådder av Västeråsgurka frös bort så blev det inget av morötter av märket ”Samurai”.
Morot är ju en två-årig växt och om den får stå kvar i odlingen även nästkommande år så skickar den upp en blomställning nästa gång det är sommar. Låter man några morötter stå kvar kan man alltså få egna morotsfrön. För oss blev det ett stort missförstånd. Försommarkylan gav signalen till morötterna att sätta igång med blomning redan det här förstå året och därmed utvecklades inte några grova rötter. Nej, all energi gick åt till den vackra blomman i stället.
Uppdatering! Jag fick höra att morotsfröna till Samurai härstammar från Australien, vilket kan förklara varför de gick upp i blom. Frön från andra delar av världen där klimatet är helt annat, kan ha svårt att tåla kalla temperaturer.
Johannes Wätterbäck

Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *