Minisemlor med hallon och mandelmassa

Våra barn och även vi älskar hallon i alla former så det var en självklarhet att skapa några hallonsemlor det här året. Det blir verkligen ett helt annat bakverk när man byter ut mandelmassan mot hallon. Fördelen med att göra två smaker samtidigt är att man blir tvungen att åtminstone ta två stycken.

Ingredienser till 12 minisemlor
50 g smör
2 dl mjölk
25 g jäst
1-2 krm salt
0.25 dl socker
1 tsk stött kardemumma
4,5 dl vetemjöl
0,5 tsk hjorthornsalt
1 burk skogshallonsylt
50- 100g mandelmassa
0,5 dl mjölk
1,5 dl vispgrädde
Ca 0,5 dl florsocker till pudring
1 ägg till pensling

Gör så här: Sätt på ugnen på 225 grader. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm blandningen så att den är ca 37 grader och smula i jästen. Blanda 4 dl mjöl, kardemumma, hjorthornssalt. socker, salt i en skål och blanda väl. Blanda degspadet med de torra ingredienserna och arbeta med händer, degkrokar eller hushållsassistent fram en smidig deg. Jäs degen övertäckt i 10-20 min och ta därefter upp den på ett mjölat bakbord och dela upp den i 12 delar. Knåda varje del till en rund bulle och lägg dem på en bakpappersbeklädd ugnsplåt och låt bullarna jäsa övertäckta i ca 45 minuter. Pensla dem med ett vispat ägg och  rädda dem i ca 5-8 min i mitten av ugnen och låt dem svalna på ett ugnsgaller. När bullarna har svalnat skär man av toppen och gröpar ur lite deg från bullen. Fyll hålet antingen med skogshallonsylt eller mandelmassa som rörts ut i lite grädde och lite av bullens inkråm. Vispa grädde så att den blir lagom hård. Till hallonsemlorna är det gott att tillsätta 2-4 msk skogshallonsylt till varje dl vispad grädde. Spritsa ut grädden på bullarna, lägg locket på och pudra med florsocker. Bullarna går utmärkt att frysa men ska tinas långsamt för att behålla smak och konsistens.

Inlägget är skapat genom ett samarbete med Kung Markatta, ett företag med ekologiska livsmedel.

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *