Din varukorg är för närvarande tom!
Frörea – fröer till reapris!
Nu är det äntligen dags för Impecta Fröhandels stora frörea med 40% – 60% rabatt på alla fröer samt massor av extrapriser i fyndhörnan! Rean pågår mellan den 2 – 9 juni. Passande nog sker detta nu när vi går in i den riktiga sommaren och när det börjar klia rejält i fingrarna på alla oss som vill så mer och Serieodla och få flera skördar. Den här artikeln gör vi i samarbete med Impecta Fröhandel, ett företag vars frön vi använt sedan tidigt 1990-tal.
Kicka dig in till Frörean här.
Vad ska man välja för frön?
Vad ska man välja för frön när det är reapris? Ja det är ju högst individuellt, vad man behöver/villhöver och tror att man faktiskt har användning för. Många av oss som odlat ett tag ett tag är eniga om att frön, det kan man inte få för mycket av. Kanske tycker de människor vi lever med, typ partners, något helt annat, men det bryr vi oss sällan om.
Läs gärna: Hur får man sin partner intresserad av trädgården?
Framtidens mat
Frön är framtidens mat och blomsterfägring och en investering därav. När det dessutom är reapris kan man spara en hel del pengar på att köpa på sig massor av frön till både detta år och till framtida. Skulle det vara som så att man råkar köpa på sig lite för mycket frön, så att man har för väldigt många år framöver, kan man förvara dem i lådor eller burkar i frysen för att på det sättet se till att grobarheten inte avtar. Se bara till att de verkligen förvaras torrt och är torra innan du lägger in dem i frysen.
Frön för säsong 2024
Det finns en hel del frön som kan vara användbara redan innan den här säsongen kommit igång och som det verkligen inte är försent att så i början av juni. All majs, gurkväxter, kålrabbi, dill, persilja, kryddor, många ettåriga sommarblommor mm fungerar alldeles utmärkt att så vid denna tid. En av de vanligaste frågorna vi får på nätet, ända från mars till in i juli är ”Är det för sent”? Svaret vi nästan alltid ger är att det oftast inte är försent. Ge det en chans och testa dina vingar, ingen minns en fegis och alltid lär man sig något nytt!
Ge dig in i frörean! Klicka här
Sommarså, vägen till flera skördar
Det var för ca 13 år sedan vi klev in på vägen mot en andra skörd under höst och vinter. Vi testade att så grönkål vid midsommar för att ha att sätta ut efter att vi skördat potatis och vitlök. Oj vad bra det blev! Sedan dess har det inte gått ett endaste år utan att vi sått grönkål under sommaren, låga, höga, gröna och lila.
Ta en titt på: Grönkål och få ut en till gröda i år.
Serieodla = flera skördar under samma säsong
Redan året efter att vi odlade grönkål efter potatis började vi att experimentera med flera grödor och häpnade av att det gick så bra även för dem. Även om grönkålen är en av de härdigaste grödorna att serieodla, den kan ju ofta stå kvar fram till maj – juni året därpå, så finns det en hel del grödor som är snabba och hinner leverera skörd innan den riktiga vintern kommer. Tex: majrova, kålrabbi, fänkål, betor, dill, koriander, rättika, rädisor, rovor, sallat, spenat, i princip de flesta asiatiska bladgrönsaker och kryddor så som rucola, sommarkyndel, mejram, basilika och timjan.
Tre grödor som ger fina skördar under hösten: Kålrabbi ’Azur-Star’, Majrova ’Purple Top White Globe’, Sötfänkål ’Finale’
Sugen på att Serieodla: Serieodla – få flera grönsaksskördar under samma säsong
Förlänga i båda riktningar
Genom åren har vi också lyckats att förtidliga skördarna så att vi får tidiga skördar innan vi sår eller planterar ut det som ska växa under sommaren och ge skörd under sensommar och tidig höst. Vi har så att säga tänjt ut skördeperioden i båda riktningar, backat in flera skördar på våren och stretchat ut flera skördar till hösten och vintern. Vill du testa att så spenat den 4 januari med oss 2025, passa på att beställa ett par påsar. Två påsar i en pallkrage tycker vi är lagom.
Den är spenaten gillar vi att så på vintern: Spenat ’Bazaroet
Lycka till med era fröbeställningar och sådder, må den odlare med flest fröpåsar vinna :)!
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Vårblommande lökar – dags att beställaJösses, är det redan dags att beställa vårblommande lökar till vårens blomsterfägring? Absolut, nu är tiden inne! Är man ute i god tid hinner man få ner lökarna i tid, så att de… Läs mer: Vårblommande lökar – dags att beställa
- Är ni helt självhushållande grönsaker?”Är ni självhushållande på det mesta året om?” är en fråga vi ofta får, speciellt när någon tidning ska göra ett reportage om oss. Svaret blir både ja och nej. Man behöver inte… Läs mer: Är ni helt självhushållande grönsaker?
- Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chiliDet är så roligt att odla kålrabbi, men ibland är det lite svårt att veta hur man ska använda grönsaken. Här kommer ett fantastiskt recept på en kålrabbisallad med asiatisk touch som Johannes… Läs mer: Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chili
- Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.Gratis föreläsning i Bergslagen! Snart har, jag Johannes, besökt samtliga kommuner i bergslagen (10 st) och pratat odling och inspirerat till självhushåll. Fantastiskt härligt att träffa er alla som har dykt upp. Tisdagen… Läs mer: Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.
- Gör som vi om du gillar detGör som vi om du gillar det! Så här ser tomatsorten Sart roloise ut efter 2-3 veckor på fat i köket i rumstemperatur och normalt ljus. Bild 2, så här såg de ut… Läs mer: Gör som vi om du gillar det
- Stenhammar slottI slutet av augusti dök vi upp på Stenhammar slott utanför Flen och var med på evenemanget Världens musik och mat. Väl där dök både Hans majestät Konungen och Drottning Silvia upp. Det… Läs mer: Stenhammar slott
- Eget örtsaltAtt göra eget örtsalt är kanske det självhushållartips vi rekommenderar de flesta odlare att verkligen testa om man ännu inte gjort det. Att göra eget örtsalt är som att fånga odlingssäsongens smaker och… Läs mer: Eget örtsalt
- Bli av med dina fruktflugor!Under sensommaren och hösten dyker det upp bananflugor, fruktflugor i stort antal hos oss. Bekämpar man dem inte systematiskt förökar de sig lavinartat och du får leva ditt liv bland mängder av flygande och… Läs mer: Bli av med dina fruktflugor!
Våra kommande evenemang 24/25
Augusti
- 24 Åmål (Glupsk på Dalsland)– föreläsning
- 25 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs
- 26 Rättvik (Stiftsgården) -föreläsning under en fortbildning
- 27 Ludvika (Cassels Grängesberg) – föreläsning
- 29 Surahammar (Folketshus) – föreläsning
September
- 3 Norberg (Teaterbiografen) – föreläsning
- 10 Smedjebacken (Folkets Hus) – föreläsning
- 12 Nora (Hagbyängars samlingssal) – föreläsning
- 26 Tumba (Bruksmuseet) – föreläsning
Oktober
- 1 Ryd (Biblioteket) – föreläsning
- 15 Kungsbacka -föreläsning
November
- 14 Jönköping – föreläsning (info kommer framöver)
- 17 Enköping (Blomsterlandet) – föreläsning
December
Våren 2025 (uppdateras löpande)
- 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
- 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.
Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:
Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar