Din varukorg är för närvarande tom!
Julrecept – Skurna pepparkakor med ädelostcremé

Om man inte orkar baka vanliga pepparkakor men ändå inte helt vill vara utan, kan man istället baka dessa skurna pepparkakor i stället. Minst lika goda om inte ännu lite godare. Dessutom innehåller de mandelspå som är så gott i kakor. Fördelen med dessa kakor är att de tar kortare tid att baka eftersom man inte kavlar ut någon deg, utan istället skär skivor.
Skurna pepparkakor med ädelostcremé
Ingredienser till 50-60 st
- 1 dl mandelspån eller skållad mandel
- 100 g rumstempererat smör
- 0,75 dl strösocker
- 0,5 dl ljus sirap
- 1 tsk malen kanel
- 1 tsk riven färsk ingefära eller mald torkad
- 1 tsk stött kardemumma
- 1 tsk malda kryddnejlikor
- Någon nypa salt
- 0,5 tsk bikarbonat
- 2,75 dl vetemjöl
- ädelost
- gräddfil
Gör så här: Vispa ihop smör, strösocker och sirap med elvispen. Tillsätt kryddorna. Blanda mjöl och bikarbonat separat. Vänd sedan i mjölblandningen i smörblandningen. Använd elvispen för att blanda allt väl. Vänd ner mandeln och rör med en slev tills det verkar jämnt fördelat. Lägg degen på ett bakbord och forma den till en rulle, ca 25-30 centimeter. Rulla in den i plastfolie och låt ligga i kylskåpet i några timmar, gärna över natten. Degen kan också i detta skede frysas och sedan tas fram och gräddas vid annat tillfälle.
När det är dags att grädda kakorna, sätter man ugnen på 175 grader. Sedan skär man rullarna i tunna skivor. Tänk att det ska bli 50-60 skivor. Skivorna läggs på plåt med bakplåtspapper och gräddas i mitten av ugnen i ca 8-9 minuter. Låt kakorna svalna på galler.
Till pepparkakorna kan man servera en ädelostcremé. Ta en klick ädelost och ungefär lika mycket gräddfil. Mosa ihop med en gaffel. Lägg i en liten skål och servera.
Till glöggmyset är det roligt att krydda egen glögg och framför allt gott: Julens godaste glögg – Äppelglögg, Egen vinbärsglögg
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck

Våra senaste inlägg
- Frys in persilja – enkelt och gottVi odlar gärna mycket persilja så att vi kan frysa in och ha tillgång till under resten av året. Det är både roligt och gott att odla sina egna kryddväxter, och persilja är… Läs mer: Frys in persilja – enkelt och gott
- Läcker smörgåstårta med medelhavssmakerGillar du medelhavssmaker och smörgåstårta? Då kan kanske denna matiga tårta passa? I vår enkla smörgåstårta har vi feta, soltorkade tomater, oliver, gurka och kapris. Fyll i din mailadress och få en mailnotis… Läs mer: Läcker smörgåstårta med medelhavssmaker
- Lagringstips – frys in bondbönorHar du skördeklara bondbönor och funderar på ett bra sätt att lagra dem? Vi brukar både torka och frysa in bondbönor – här berättar vi hur! Att odla egna bondbönor känns som en… Läs mer: Lagringstips – frys in bondbönor
- När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller kryddaNär koriandern blommar tror många att odlingssäsongen är över, men det är snarare då det roliga börjar. Vi brukar ta tillvara både blommor och frön till krydda eller till nästa års sådd. Här… Läs mer: När koriandern blommar – ta frö till utsäde eller krydda
- Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igångNu blommar vallmon – och med det drar vår årliga ”vallmoteater” igång. Nya blommor gör entré varje dag, medan tidigare favoriter lämnar efter sig sina dekorativa fröställningar. Att njuta av vallmo som snittblommor… Läs mer: Nu blommar vallmon – och vallmoteatern är igång
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar