Julmandelbollar

Det här är absolut det närmaste vi har kommit traditionella köttbullar i både smak och konsistens. Dessa mandelbollar passar utmärkt till julbordet.

Ingredienser till ca 40 bullar
100 g sötmandel
1½ dl finriven Västerbottenost
1½ dl ströbröd
1/2 gul lök fint hackad
1 tsk salt
1 krm peppar
3 ägg
2 msk vatten

Till kokning
1 liter vatten
2 msk av Kung Markattas grönsaksbuljong

Till stekning
1dl neutral olja samt en stor klick smör

Gör så här: Riv eller mixa mandeln fint, riv också osten på den fina sidan av rivjärnet och finhacka löken. Blanda alla ingredienser i en bunke. Ta lite olja på händerna och rulla små bollar. En rågad tesked räcker till varje boll för de sväller vid kokningen sedan.  Koka upp 1 liter vatten och två grönsaksbuljongtärningar. Lägg i mandelbollarna och låt småkoka/sjuda i 6-7 minuter. Ta upp dem och låt rinna av i ett durkslag. Stek dem sedan gyllene i en stekpanna i smör och olja.

Tips: Vill man ha dem på julbordet så gör dem med fördel dagen innan och spar stekningen till aktuell dag. De funkar också att frysa de stekta bollarna.

Inlägget är skapat genom ett samarbete med Kung Markatta, ett företag med ekologiska livsmedel.

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 2025

Januari

Februari

Mars

  • 4 Årjäng – föreläsning
  • 8 Finland Korsholm – föreläsning
  • 15 Hillared
  • 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
  • 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.

April

  • 2 Borås

Maj

  • 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
  • 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
  • 28/6 Jönköping – föreläsning

Juni

  • 28/6 Jönköping – föreläsning

Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.

Hoppas vi ses!


Kommentarer

4 svar till ”Julmandelbollar”

  1. Profilbild för Anna Lingman
    Anna Lingman

    De här bollarna är så otroligt goda! Vi lagar dem jätteofta och banen älskar dem!

  2. Tror nu att det går att byta ut mandel mot hasselnöt..?

  3. Hej! Hur får ni dom att hålla ihop? Jag gjorde bollar idag och rärr många gick isär under sjudningen. Några blev bra men inte alla.

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Gäller att smeten är följsam och att de får koka ett tag, var det något som falerade med ingredienserna? Något du glömde?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *