Din varukorg är för närvarande tom!
Julmandelbollar
Det här är absolut det närmaste vi har kommit traditionella köttbullar i både smak och konsistens. Dessa mandelbollar passar utmärkt till julbordet.
Ingredienser till ca 40 bullar
100 g sötmandel
1½ dl finriven Västerbottenost
1½ dl ströbröd
1/2 gul lök fint hackad
1 tsk salt
1 krm peppar
3 ägg
2 msk vatten
Till kokning
1 liter vatten
2 msk av Kung Markattas grönsaksbuljong
Till stekning
1dl neutral olja samt en stor klick smör
Gör så här: Riv eller mixa mandeln fint, riv också osten på den fina sidan av rivjärnet och finhacka löken. Blanda alla ingredienser i en bunke. Ta lite olja på händerna och rulla små bollar. En rågad tesked räcker till varje boll för de sväller vid kokningen sedan. Koka upp 1 liter vatten och två grönsaksbuljongtärningar. Lägg i mandelbollarna och låt småkoka/sjuda i 6-7 minuter. Ta upp dem och låt rinna av i ett durkslag. Stek dem sedan gyllene i en stekpanna i smör och olja.
Tips: Vill man ha dem på julbordet så gör dem med fördel dagen innan och spar stekningen till aktuell dag. De funkar också att frysa de stekta bollarna.
Inlägget är skapat genom ett samarbete med Kung Markatta, ett företag med ekologiska livsmedel.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
- Skörda basilika hela sommarenBasilika är en av våra mest älskade örter – doftande, smakrik och oumbärlig i allt från pesto till pasta. Med rätt knep kan du skörda basilika i mängder hela sommaren. Här får du… Läs mer: Skörda basilika hela sommaren
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
5 svar till ”Julmandelbollar”
De här bollarna är så otroligt goda! Vi lagar dem jätteofta och banen älskar dem!
Tror nu att det går att byta ut mandel mot hasselnöt..?
Hej! Hur får ni dom att hålla ihop? Jag gjorde bollar idag och rärr många gick isär under sjudningen. Några blev bra men inte alla.
Gäller att smeten är följsam och att de får koka ett tag, var det något som falerade med ingredienserna? Något du glömde?
Wow, helt fantastiskt goda. Jag brukar inte föredra vegetarisk, men detta recept fick mig på andra tankar.
Mandlarna plockade från våra egna träd 👌🇪🇦
Lämna ett svar