Din varukorg är för närvarande tom!
Jag sår basilika kallt i tuvor!

Det tog många år innan jag fattade att basilika fungerar bäst att så kallt. Jag vet inte hur många småplantor som dog inne på fönsterbrädan innan jag bestämde mig för att testa att så basilikan ute i kallväxthuset.
Jag vet att det kan låta lite märkligt i en del medodlares öron, att jag lyckas bättre med att så basilika i det ouppvärmda kallväxthuset än inomhus. Men det är verkligen 100% sant och något jag praktiserat sedan mitten av 1990-talet. Mitt vurm för kallsådder har två grundorsaker. Dels att jag tidigt började så frön som behöver stratifieras, köldavhärdas, ute i mitt växthus i skogsträdgården och dels att solljuset i fönstren i stugan var minimalt. Ute i växthuset däremot var det full sol och eftersom jag redan hade börjat så blomfrön redan i januari, var det ju inte långsökt att testa att så grönsaksfrön lite senare.
Sådd av basilika med sandtäcke
Vartefter tiden går utvecklar man olika sådder för olika växter, man lär sig växterna och vet hur man lyckas bäst. Många gånger går det ju att tillämpa någon slags generell metod ( vilket jag också stundtals gör) men med en del växter vill jag trixa till det lite extra för. Basilika är en sådan växt. Basilikafrön har en egenhet när de får vatten på sig, att de bildar ett tjockt gråvitt slemmigt hölje runt sig (som ett eget fuktskydd). De ser då ut som små gråvita snigelägg så det är inte konstigt om en eller annan odlare blivit förskräckt över vad som poppat upp i krukan / odlingsbehållaren. Och just det där poppandet är lite av ett problem för mig, eller kanske mer ”oönskad egenhet”. För det får fröna att ofta resa sig ovanpå jorden och bli känsligare för uttorkning. Därför lägger jag på ett lager sand, ett par millimeter, ovanpå planteringsjorden där jag placerat basilikafröna, så att fröna verkligen inte kommer upp och råkar torka.
Den bästa tidpunkten att så basilika kallt i kallväxthuset i odlingszon 2- 4 torde vara under mitten av april, även om jag också sår i mars och under sommaren. Att jag rekommenderar mitten av april beror på att de värsta kalla nätterna då ligger bakom oss och eventuella missöden och oro minimeras.
Så basilika i grupp, så de växer upp tuvor
Nästan alla kryddor blir superfina att kallså och jag kom på ganska snabbt på, under mitt tidiga odlande, att kryddor vill jag ha i tuvor och inte som enskilda plantor en och en. Därför sår jag fröna i grupper om 5 – 20 frön och lägger ut dessa grupper på jorden i krukan / behållaren jag använder. Avståndet mellan grupperna sinsemellan kan variera, som tydligt syns på bilderna ovanför. Då får man trixa lite vid omplanteringen till krukorna de sedan ska bo i, så man får med ett gäng i varje kruka.
Var ska basilika sedan bo?
Det bästa sättet för basilikan att slutgiltigt bo, enligt mig, är att odla dem i krukor på skyddande platser så som altaner, balkonger, växthus, trädgårdsbord mm, ja även inne under belysning eller i soliga fönster (men då sår man troligtvis inte fröna kallt). Då står plantorna skyddade så att sniglar inte kastar sig över dem direkt. Det är också smidigt för en själv att ha dem i krukor, då det blir mest överskådligt var man har sina plantor och det är lätt att skörda från dem. Uppe på Takfarmen, där vi visste att det var snigelfritt, kunde vi unna oss att samodla basilika i pallkragar med massor av andra växter. Jösses vad stora buskarna blev, över en halvmeter höga och frön gav de oss också.
Jag brukar använda i 1 – 5 literskrukor för slutplanteringen och använder planteringsjord. Gödsel är en god idé att tillsätta om man vill kunna skörda mycket och länge, tänk på att planteringsjord bara innehåller näring för ca 4 veckor. Antingen kan man gödsla med ett par matskedar hönsgödsel eller pelleterat grönsaksgödsel i nedre delen av krukan när man fyller på med jord eller gödselvattna lite då och då under säsongen med en svag lösning av gödselvatten. Se bara till att det är giftfritt gödsel du använder, fritt från klo- och aminopyralider. Den flytande näringen Blomstra är säker att använda och även färskt gräsklipp eller eget ogräsgödsel.
Läs gärna: Gift i gödsel – hur ligger det till och vad gör vi?, Göra eget giftfritt gödsel på 7 sätt, Göra eget ogräsgödsel och ensilage, Blomstra – ett riktigt bra flytande gödsel.
Tips: När du skördar basilika, se till att nypa av topparna så att det på plantan finns tillväxtpunkter kvar så att den kan producera nya blad. Då kan man skörda blad från en och samma planta under flera månader.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar