Din varukorg är för närvarande tom!
Ja, ett år till på Takfarmen – säsong 2020
Häromdagen fick vi klartecken från den nya fastighetsägaren där Takfarmen är belägen: Vi får odla ännu ett år! 2020 blir det åttonde året för Christopher och mig.
När fastigheten där Takfarmen ligger, skulle säljas under 2019, visste vi inte om vi kunde fortsätta att odla där kommande år. Odlingen har alltid varit temporär, då det är meningen att takbeläggningen, stenplattorna som terassen är belagd med, ska renoveras. Men nu är det bestämt att vi får odla där 2020.
På Takfarmen odlar jag och Christopher och tar då och då emot hjälp av Theres och barnen, inte minst gällande den estetiska utformningen, men även när det gäller skördandet. Här odlar vi tomater, sockerrör, quinoa, chili, paprika, kål, lök, ärter, aubergine, tomatillo, gyllenbär, gurkor, meloner, stevia mm. Takterassen har full sol mellan 05 på morgonen till ca 18:30 under juni- juli och augusti. I kommande inlägg kommer jag presentera vårt äventyr med Takfarmen, hur det började och hur det utvecklats genom åren och vad taket lärt oss om odlandet. Utan att överdriva kan man nog påstå att taket verkligen tagit vårt odlande till en högre nivå och är den av våra odlingar som producerat mest mat på minst yta. Tomatskörden brukar ligga på mellan 150 – 300 kg tomater på ca 50 plantor.
Vi odlar främst i dubbla pallkragar med vår biokolsjordblandning och i planteringsjord i olika odlingsbehållare och krukor. Nedan följer ett gäng bilder på hur det ser ut nu under tidig vår. Då vi i princip inte har några skadedjur får många av våra grödor så helt orörda under de kalla månaderna.

Rosettkålen har blivit en gröda vi odlar varje år sedan vi upptäckte den. Få kålsorter är så rikgivande under så lång tid som denna delikata skönhet. Det är utmed stammen den bildar sina halvknutna rosetter. Om du tycker att brysselkål är trist, testa denna! Vi har två inlägg om rosettkål: Odla rosettkål – från sådd till skörd och Rosettkål med Saint Agur.

Om bronsfänkålen har vi inte skrivet ett inlägg ännu, det är mest sin grönsakssläkting fänkålen som fått ta utrymme. Bronsfänkålen är mer att betrakta som en bladgrönsak mer åt krydda. Sorten vi odlar heter Smokey och är supersnygg i olika samlingar men även som solitär. Den skapar genom sitt växtsätt ett lummigt och diffust uttryck både bland blommor och grönsaker.

Anisisopen är perenn och är pollinerarnas stora favorit. Vi samordnar den överallt och en del av dess bladrosetter, inte alla, är så otroligt vackert lila nu på vårkanten. Anisisop är superlätt att odla och gillar att sås kallt men kan också sås varmt. Lärs gärna mer om Anisisopen: Den vackra anisisopen lockar till sig pollinerare.

Grönkål är magisk vacker och mystisk när det gäller smaken. Precis som jordärtsskocka förvandlas den av värmen i tex en soppa till att bli rikare och mer komplex. Det här är en lagringsbar gröda som trivs att stå kvar på sin växtplats genom hela vintern, ja så länge det inte dyker upp fyrfota marodörer. Som gröda två efter potatis eller vitlök är grönkål ett riktigt bra val för serieodling. Om grönkål har vi skrivit ganska mycket genom åren: Sommarså grönkål – skörda hela hösten och vintern, Grönkålspaj med ädelost, Grönkålspesto.

Luftlök, vandringslök, topplök? Kärt barn har många namn och vi älskar denna lök som både ger saftiga stjälkar och små härliga minilökar i dess toppar. Luftlök är en gröda som kan vara svår att finna i trädgårdsbutiker och handelsträdgårdar. Den är lite som en bra surdeg, den kommer till en när man är redo. Läs gärna vårt inlägg om Luftlök om du vill skapa ett nytt habegär.
Så småningom kommer det fler inlägg om Takfarmen under våren och sommaren 2020. Nu har jag precis beställt jord och tankarna börjar snurra om vad vi ska odla för något där uppe i år och vad vi ska låta bli.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Ja, ett år till på Takfarmen – säsong 2020”
Jag tänkte testa anisisop i sommar. Har ni någon sort ni särskilt rekommenderar? Det finns ju även Koreansk Anisop….
Vi älskar alla men har kört mest den vanliga.
Lämna ett svar