Din varukorg är för närvarande tom!
IKEA på besök

Hur många gånger har man inte tagit sin tillflykt till IKEA för att få idéer och material för att inreda sitt hem. Igår var det precis tvärtom, IKEA kom till oss för att bli inspirerade.
Anledningen är att ett av Sveriges största företag är intresserade av ett hållbart liv där man producerar sin egen mat. Och vad kan passa bättre än att besöka odlare för att få reda på mer. Vi berättade om hur vi odlar, var vi odlar, hur vi tar till vara och förädlar råvaror och hur vi tänker kring odlandets konst och smakerna.
Innan, under och efter besöket fick vi en hel del tankar kring vårt sätt att leva utifrån ett inredningsperspektiv. Att odla innebär förutom plantuppdragningar, vattning, skötsel och skörd, en hel del annat. Vårt hem är i ständig förändring.
Vid den här tiden på året ( januari) finns växtbelysning på skänken i vårt kök och i vardagsrumsfönstret. Ovanpå bokhyllan står olika slags skålar med grödor som torkat, tex örtsalt i burkar, chilifrukter, lök, vitlök och ett gäng tomater som inte givit upp, men som finns där för att vi ska kunna se hur länge de håller sig hyfsat färska. På andra håll finns torkade frön som ska tjäna som utsäde nästa säsong. För att kunna så och plantera om behövs säckvis med jord och gödsel. Krukor och odlingstråg staplas lite här och där.
Under våren fortsätter detta belamrande av odlingsbehållare av olika slag, många växter förkultiveras i vår lägenhet. När temperaturen tillåter och plantorna kan börja avhärdas, brukar våra fönster vara välfyllda med växter av alla de slag. Det blir en stor befrielse när allt flyttas ut. Något fönster brukar såklart ha tomatplantorna kvar för fönsterodling, men resterande fönster släpper in mycket ljus och kan kännas en aning kala på sina håll.
Säckar med diverse odlingstillbehör förpassas till växthuset. Då, när allt på sätt och vis lämnat lägenheten kan vi ställa iordning våra fönster på ett mer normalt sätt, dvs med någon krukväxt, en lampa och någon fin ljusstake. Men tittar man i hallen så har den plötsligt blivit full av skitiga stövlar och handskar, sekatörer, saxar, snören, fröpåsar mm som belamrar hallgolv och hyllor för att vi nu ägnar så mycket tid utomhus i våra odlingar. Vi är i princip bara inne för att laga mat och sova.
När sensommaren är på ingång börjar skörden bli ganska stor och var och vartannat utrymme inomhus behöver användas som skafferi eller mognadsplats. Burkar i olika delar av syrningsprocessen trängs under hösten på skänken i köket. Det är kål, chili, jordärtskocka och något nytt experiment för säsongen. Även äppelcidervinäger och kombucha står och bubblar någonstans.
I en lägenhet finns många gånger inga naturliga utrymmen så som garage, stora skafferier, jordkällare eller ett extra rum som väntar på att fyllas. Ofta har man ingen förrådslokal eller tvättstuga som kan användas för odlingens äventyr. Här får man spela med det man har och vara kreativ. Ibland är köksbänken platsen där alla chiliplantornas planteras om och ibland får städskåpet vara förvaringsplats åt årets kummin.
Det ska bli spännande att se vad IKEA får för tankar genom att titta in i vårt odlarliv. Kanske blir det till dem man beger sig i framtiden när man ska handla smarta odlargrejer eller inspireras av praktiska lösningar för denna föränderliga livshållning. Inte helt omöjligt att ett av Sveriges största varuhus för smarta och snygga lösningar hittar spännande vägar för framtidens odlare.
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Vi dukar upp för höstens fåglarVid den här tiden på året brukar vi börja tänka på våra flygande vänner, fåglarna. I ett samarbete med pippifoder.se berättar vi mer om årets fågelmat hos oss. Dessutom får du som läsare… Läs mer: Vi dukar upp för höstens fåglar
- Stekta lila morötter med persilja och jordnötterVi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
- Rotselleri – skörda, lagra, lagaNär är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga
- Möt oss på Nordiska Trädgårdar HöstNu är hösten på intåg och snart är det dags för höstens trädgårdsmässa Nordiska Trädgårdar Höst på Stockholmsmässan i Älvsjö. Vi kommer som vanligt hålla föredrag, prata odling i vår monter och sälja… Läs mer: Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
- Potatisbladmögel – hur man räddar knölarnaPotatisbladmögel eller brunröta som det också kallas är ett gissel som kan drabba både potatis och tomater. Under alla år vi odlat har vi knappt haft några angrepp som verkligen skadat potatisarna –… Läs mer: Potatisbladmögel – hur man räddar knölarna
- Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakesoVi älskar sallad och olika typer av sallader! Ibland har vi dem som sidorätter och ibland som hel maträtt. Här har vi blandat till en sallad med vintersallat, gurka, zucchini och tomater. Till… Läs mer: Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakeso
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”IKEA på besök”
Mycket spännande! Smart förvaring för alla som odlar kan vi inte få för mycket av.
Kristina
Lämna ett svar