I år odlar jag bara Dwarftomater!

2020 var första året jag odlade Dwarftomater men definitivt inte det sista! På alla punkter, avkastning, skörd, växtsätt och vackerhet slår de flesta andra sorters tomater jag odlat. Detta inlägg gör vi samarbete med Meraki seeds.

Jag älskar tomater och jag har odlat dem varje år under mina 29 odlingsår. Genom åren har jag brottats rejält med denna växt och har blivit drabbad av än det ena eller det andra problemet men ändå fått stora skördar. Ett av de stora irritationsmomentet jag kände redan från år ett med tomater, ja de jag odlade i mitt växthus, var att de blev så förbaskat höga. Det var ett attans bindande och trixande med tomaterna för att få dem att inte ramla ihop och gå av. Tomater i våra växthus börjar oftast ge som mest skörd när de blivit så långa att de trängs i taknocken med sina toppar och dignande klasar.

När jag började odla i staden och främst på takfarmen tog jag en paus från att odla tomater i växthus och sökte istället upp soliga och gynnsamma lägen. Det blev mycket bättre och skörden blev inte märkbart senare, för jag vann flera fördelar. Tomaplantor blir mer kompakta och lägre när de står utomhus och utsätts för väder och vind. De pollineras även enklare ( även om jag alltid är där med mina fingrar och hjälper till). Eventuella skadedjur är lättare att hitta för alla naturliga fiender.

Läs gärna: Mina värsta tomatproblem.

2020 – Första året med Dwarftomater

2020 var mitt första år med Dwarftomater. Det var Helena som först berättade om dem för mig. Jag tänkte att nu äntligen finns det en tomat vars växtsätt harmonierar med mina drömmar! Låg och rikgivande och som man inte behöver tjuva ( något jag i och för sig nästan aldrig gör). Jag sådde dem kallt i mars i vårt växthus, så som jag gör med alla tomater nu för tiden som jag planerar att odla utomhus. Jag satsade på att odla dem i 20 litershinkar tillsammans med minst 100 g pelleterat grönsaksgödsel. Jag testade även några plantor i några större lådor sk Earthboxes. Totalt testade jag 5 – 6 sorter och blev imponerad, var de än växte, över hur otroligt mycket frukter de producerade i förhållande till dess ringa storlek. Den sort som producerade mest hos oss på takfarmen var Tasmanian Choclate och frukterna var stora och vackra och kunde ligga länge i fönster och på brickor innan de gav upp.

Läs gärna: Odla ätbart i kruka – tips för krukodling

Det här är ett samarbete med Helena / Meraki seeds. Helena har en mängd olika tomat och övriga frön till försäljning. Enklast är det om du söker upp facebookgruppen Meraki seeds och går med i denna, där finns både frölistor och info.

Skicka ett mail till Helena merakiseeds@gmail.com med följande info:

 • Vilken/vilka sorters frö du vill köpa.
 • Adressen du vill ha postat till.

OBS! Leveranstiden är ca 2 veckor eftersom Helena skickar från Grekland.Förskottsbetalning via PayPal eller med betalkort. I Helenas Facebook-grupp finns bilder på sorterna. Du kan också följa henne på instagram.

Helena berättar om Dwarftomater

Jag kom i kontakt med ”the Dwarf Tomato Project” första gången sommaren 2019. Jag odlade då 25 olika sorter och blev fast direkt! Plantorna var lättskötta, cirka en meter höga, med kraftiga stammar. De behöver inte tjuvas eller stöttas på höjden. De är mycket rikgivande men måste stöttas på bredden när de sätter frukt. Grenarna blir tunga och tippar lätt av tyngden om de inte stöttas.

Totalt cirka 130 sorters dwarftomater är framtagna inom ”the Dwarf Tomato Project”. Generellt med alla dwarfsorter är att de är stabila med kraftiga stammar, cirka en meter höga och lättskötta. Själva frukten, tomaterna alltså, finns dock i alla färger, former och storlekar. Det finns körsbärstomater, normalstora tomater och bifftomater. Och ett antal sorter med paste-type-tomater, alltså sådana sorter som lämpar sig bra till tomatsås och matlagning då de innehåller mindre vatten än ”vanliga” tomater.

Det finns gula, röda, orangea, gröna, mörk-röd-bruna, metallic-randiga, rosa och flerfärgade sorter med olika smaker och dofter. Många sorter är också mycket tidiga med en utvecklingstid på 60-70 dagar. Med sin behändiga storlek lämpar de sig också väl att odla i krukor och behållare. Sorterna från ”the Dwarf Tomato Project” ska inte förväxlas med micro-dwars, alltså mycket lågväxande sorter på cirka 20cm som lämpar sig för att odla exempelvis på fönsterkarmen. Inte heller ska de förväxlas med busk-tomater som generellt har ett vekare växtsätt. Det finns också många sorter av dwarf-tomater som inte är framtagna inom ”the Dwarf Tomato Project”, så det gäller att veta vad man skaffar.

Vad är då ”the Dwarf Tomato Project”? Det är ett projekt som pågått i cirka 10 år runt om i världen, med projektledare i USA och Australien. Syftet är att korsa fram en stor variation av utsökta tomater på lättskötta dwarf-plantor. Efter samtycke från samtliga deltagare i projektet är alla sorterna betecknade som OSSI-sorter, alltså ”open source seed initiative”. Vilket innebär att samtliga av dessa sorter delas eller säljs med följande löfte: ”The OSSI pledge – You have the freedom to use these OSSI- Pledged seeds in any way you choose. In return, you pledge not to restrict others’ use of these seeds or their derivatives by patents or other means, and to include this Pledge with any transfer of these seeds or their derivatives.”

Läs gärna mer på: ”Dwarf Tomat Project”

Frankling County, Tasmanian Chocolate, Yukon Quest och Sturt Dessert Pea.

Det där med att välja

Det är så svårt att välja vilka sorter man ska odla när Helena har så många Dwarftomater. Det har tagit mig många års odlande och mycken livserfarenhet för att överhuvudtaget nå upp till något man ens kan kalla för karaktär att begränsa mängden av sorter och grödor jag odlar. Frukten av alla års ansträngningar börjar nu att kunna skördas och jag kunde faktiskt hålla mina klåfingriga fingrar i styr när jag sådde årets dwarftomater. Jag valde bara fyra sorter av alla dwarftomater varav en är Tasmanian Chocolate, trots att jag har så många olika sorter. Resterande fröpåsar får sparar jag till framtida odlingssäsonger och projekt.

Som brukligt de senaste åren sår jag tomaterna kallt i växthuset. Måndagen den 1 mars placerade jag tomaterna i kallväxthuset i tillsammansodlingen. 2020 la vi ner Takfarmen, där vi i huvudsak tidigare odlat våra tomater. Därför kommer tomaterna i år att växa i krukor i skogsträdgården och i tillsammansodlingen.

Läs gärna: Våra kallsådda tomater ska ge oss en stor skörd.

Vill du förkovra dig när det gäller tomater har vi en mängd artiklar på farbrorgron.se. Skriver du in Tomat i vår sökruta får du upp 28 sidor med 9 inlägg på varje sida som har med tomater att gör 8 x 28 = 252 artiklar!

Vill du handla frön av Helena?

Det här är ett samarbete med Helena / Meraki seeds. Helena har en mängd olika tomat och övriga frön till försäljning. Enklast är det om du söker upp facebookgruppen Meraki seeds och går med i denna, där finns både frölistor och info.

Skicka ett mail till Helena merakiseeds@gmail.com med följande info:
 • Vilken/vilka sorters frö du vill köpa.
 • Adressen du vill ha postat till.

OBS! Leveranstiden är ca 2 veckor eftersom Helena skickar från Grekland.Förskottsbetalning via PayPal eller med betalkort. I Helenas Facebook-grupp finns bilder på sorterna. Du kan också följa henne på instagram.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

4 svar till ”I år odlar jag bara Dwarftomater!”

 1. Profilbild för Lotta Pettersson
  Lotta Pettersson

  Hej Farbror grön. Jag är nyfiken, hur gick det med dina dwarftomater? Jag har inte sett nån uppföljning av detta inlägg.
  Mvh Lotta Pettersson

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Det går bra tycker jag, tack för tipset att skriva mer om dem 🙂

   / Johannes

 2. Profilbild för Margit Boman
  Margit Boman

  Hej
  Intressant med din beskrivning av dwarf. Är det F1- hybrider?
  Och därmed ej möjligt ta egna frön?
  Tack för info🙏

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Nej det är inte F1 hybrider, de är sortäkta kolla på merakiseeds

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *