Din varukorg är för närvarande tom!
Himmelsk god rödbetskaka med mörk choklad

Att använda grönsaker i bakverk kan verkligen bli en lyckträff. Som tex i denna rödbetskaka då rödbetor och mörk choklad blir till en supergod kaka.
Det är roligt när grönsaker kan få vara värdefulla ingredienser även till söta bakverk. I denna mustiga chokladiga rödbetskaka ger rödbetan en saftig karaktär. Kakan upplevs inte så söt och den mörka chokladen ger kakan lite av en vuxen smak. I vår familj spelar det ingen roll, alla i familjen älskar den. En riktigt fin bieffekt med rödbetan i denna kaka är att den gör den så pass saftig att kakan inte blir nämnvärt torr varken andra eller tredje dagen. Det här är verkligen en kaka att leva med, ja om man har karaktär, vilket är svårt med denna kaka. Man vill bara ha mer!
Ingredienser
- 3 ägg
- 3 dl strösocker
- 2,75 dl vetemjöl
- 2 tsk vaniljsocker
- 3 tsk bakpulver
- 2 krm salt
- 4 msk kakao
- 1 1/2 dl solrosolja eller rapsolja
- 4 1/2 dl rårivna rödbetor
- 50 g mörk choklad, gärna 70%
Chokladganache
- 1/2 dl vispgrädde
- 50 gram mörk choklad
- 1-2 tsk smör
- en nypa salt
Gör så här: Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en form med en skvätt olja och ”bröa” med socker. Finriv rödbetorna. Hacka chokladen i 0,5 cm bitar, vispa ägg och socker. Blanda i resten av de torra ingredienserna och blanda ner det i äggsmeten. Rör om tills allt är blandat, men använd inte elvispen. Då finns risken att kakan sjuker ihop i mitten. Tillsätt till sist de rivna rödbetorna och oljan samt chokladhacket och rör försiktigt. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 50 minuter. Känn efter med en sticka, är kakan väldigt kladdig i mitten behöver den vara i ugnen ett tag till. Låt kakan svalna.
Koka upp grädden i en kastrull. Ställ kastrullen åt sidan och bryt ner chokladen. Vispa sedan runt tills all choklad smälter. Vispa därefter ner smöret och salta. Häll den varma chokladblandningen över kakan. Vill du ha mycket ganache behöver du kanske dubbla satsen.
Om man önskar att ganachen ska stelna lite kan man ställa kakan i kylskåpet eller kanske utomhus en stund innan servering.
Tips!
Om man skippar ganachen och den mörka chokladen som man hackar i smeten, passar denna rödbetskaka även för den som inte tål mjölk.
Fler bakverk med grönsaker: Zucchinimuffins med blåbär och Saftig morotskaka
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Himmelsk god rödbetskaka med mörk choklad”
Den mörka chokladen till själva kakan nämns inte i texten. Ska den finhackas/smältas? I tillsammans med det torra eller på slutet?
Tack för tips, nu har vi ändrat / lagt till.
/ Johannes
[…] chokladkakerecept som passar till kaffe: Kärlekskaka- varför välja mellan mums eller kladd?, Himmelsk god rödbetskaka med mörk choklad, Kladdkaka […]
[…] på andra goda kakor: Himmelsk god rödbetskaka med mörk choklad, Saftig rabarberkaka med smak av citron, Rabarberkaka med mörk choklad, Vallmokaka med chiafrön […]
Lämna ett svar