De självutnämnda väktarna – en inblick i vår vardag

De självutnämnda väktarna: Under 12 år har vi utvecklat och delat med oss av det vi håller på med. Det började med bloggen farbrorgron.se som vi trevande och med nyfikenhet utvecklat till att bli en av Sveriges mest lästa. Det har fortsatt med flera plattformar på sociala medier. Den här artikeln handlar om vårt arbete på blogg och på sociala medier och framförallt, vad vi då och då, förutom att skriva kunskapsbaserade inlägg och svara på frågor, behöver lägga ner många timmars arbete på. Att se till att det flyter på och att människor och konton som sprider negativitet stoppas.

Med tiden har våra plattformar på Facebook, Instagram och TikTok blivit större och större och från att ha gjort det här vid sidan av våra andra arbeten arbetar vi båda två, Theres och jag, sedan en tid tillbaka på heltid med detta. Det är ingen överdrift att säga att om man arbetar heltid med ens eget företag och med det man älskar, så är 100% inte tillräckligt för att beskriva hur mycket arbete man lägger ner på arbetet. Vi liksom lever i vår livstil som har blivit vårt arbete. Allt vi gör på våra sidor och plattformar härstammar från vår egen erfarenhet, kunskap och nyfikenhet. Vi säger inte att vårt sätt är det enda rätta eller att vi alltid kommer att göra som vi gör, men allt det vi delar med oss av har vi personlig erfarenhet av och kan stå för.

Det här inlägget har vi skrivit på lite då och då ända sedan i våras. När vi såg en livesändning som vår odlarvän Sara Bäckmo sände i veckan ( oktober 2023) om aktuellt tema, mindes vi detta inlägg och tänkte att det var dags att skriva klart och publicera detta.

Tolerans

Vi anser att vi, Theres och jag i grunden är skapligt toleranta mot hur folk tänker tycker, talar och handlar. Vi har ett mångfaldstänkande när det gäller åsikter och olika tekniker och har inte benhårda åsikter om allt mellan himmel och jord. Ej heller har vi någon odlingsideologi vi lutar oss emot. Vi styrs av nyfikenhet och att liksom skapa en hela tiden bredare bild genom att låta flera perspektiv leva sida vid sida. Citatet ”Försvara din begränsning och du får behålla den” från Illussioner av Richard Bach och den indiska filosofen Nagarjuna som menade på att han ”kritiserade någons åsikt utan att ha en egen” är för oss inspirerande. Man måste inte ha åsikter om allt och man måste inte bestämma sig.

När det gäller en del av vårt arbete, på sociala plattformar kan vi gå med på ganska mycket så länge det inte är uppenbart att någon vill skada andra människor eller oss. Det allra mesta som sker på våra plattformar handlar om att inspirera andra i kombination med att svara på inlägg och att ställa en hel del frågor. Man skulle kunna säga att vårt arbete bärs upp av otaligt många inspiratörer som delar med sig av sina tankar och förehavanden, allt som oftast erfarenhetsbaserat. I gruppen Farbror Gröns trädgårdsland har vi inga regler ens, vill vill att det ska vara öppet och förvånansvärt ofta fungerar det.

En av anledningarna till att det fungerar så bra med Farbror Gröns trädgårdsland är faktiskt att vi kastar ut enskilda människor som vi anser ställt till med skada eller kommer ställa till mer skada, vi kan känna vibbarna ganska omgående. Vi anser inte att det är en mänsklig rättighet att kommentera negativt på andras plattformar.

När det gäller interaktion på sociala medier är det som allra bäst när det sker någon form av samtal och diskussion som kan föras framåt, men det är ingen regel eller ett krav vi har. Och om det skulle hetta till, önskar vi att det sker under skapligt sansade former. Ibland kan det dock spåra ur och människor hamnar i affekt så att säga och häver ur sig än det ena eller det andra. Det kan vara helt ok att få göra det, att få bli berörd och inte alltid vara så skicklig i processen med att känna och tycka och hur man skriver, stavfel bryr vi oss inte alls om om det framgår vad personen vill få fram. Vi gillar verkligen när det är högt i tak och vi har en väldigt bred humor med en böjelse för ironi.

Då och då kan det dock för oss te sig lite märkligt att man vill skriva något negativt i våra eller andras kommentarer. Som att man överhuvudtaget skulle vilja ta sig tiden och kraften att gå från tanke till att skriva något om något man inte gillar. Det är väl bara att bläddra, scrolla vidare och låta sig inspireras av det man anser vara positivt och berikande, ja så tänker vi. Vi rekommenderar att människor som har problem med att känslorna tar överhanden, att ha ett block vid sidan av datorn eller telefonen och först skriva av sig där.

Hur kan man ens vilja tillrättavisa en vuxen medmänniska? Vem gillar det?

Våra sociala plattformar

På Instagram når vi under 30 dagar ut till över 700 000 konton på 30 dagar. På vår Facebook-sida Farbror Grön har vi 82 000 följare och gruppen Farbror Gröns trädgårdsland 70 000 medlemmar. Vår största målgrupp är främst kvinnor mellan 25 år och upp till + 65 (89,4% kvinnor på instagram). De flesta problem och skav vi har på olika sidor och grupper är med kvinnor + 40 och uppåt med tonvikt på + 50, samma kategori som även ertappas med att stjäla i våra odlingar. Ju äldre desto värre med andra ord. Om varför det är så har vi en del teorier om men de tänker vi inte avslöja än.

Fem kategorier

Det finns fem kategorier av kommentarer som återkommande dyker upp lite här och där och det kan vara var och närsomhelst.

 • Att man inte gillar det vi skriver: Att det vi gör är felaktigt, fel teknik, fel handhavande, fel produkt, fel frön, fel gödsel osv.
 • Att man inte gillar hur vi skriver: Fel ord, fel uttryck, fel skämt, fel meningsbyggnad, fel känsla i det vi skriver.
 • Att man tycker att vi missat att skriva något: Att vi utelämnat något, borde skrivit till det ena eller det andra för att inlägget skulle vara komplett.
 • Att man inte förstår vår humor: Att det ibland finns en humoristisk, ironisk ton i inlägget som inte förstås.
 • Att man inte gillar oss men ändå följer oss.

Vi kallar dessa människor som vill tillrättavisa oss och andra lite skämtsamt här hemma för ”De självutnämnda väktarna” Men de skulle också kunna kallas för ”De självutnämnda goda” Att vilja påverka, tysta, styra, trycka till och kontrollera sina medmänniskor är i grunden fröet till fascism och likriktning och långt ifrån mångfald. Detta frö har ingen politisk färg, etnicitet eller religös inriktning utan är en möjlighet/ egenhet som finns i oss människor och som behöver hanteras ( kanske är det bästa sättet att inte skriva). Det är när vi låter detta frö slå rot och blomma ut i full blom tillsammans med andra som det kan det bli ett helvete på jorden, vilket både forna Sovjet, Kambodja, NaziTyskland mm samt otaliga häxprocesser mm är ett facit på. Brist på kärlek och tolerans är vidrigt det leder oftast till ett helvete!

Läs mer: Häxorna i Torsåker

Så när vissa människors idéer anses vara så väsensskilda mot andra människors idéer, att de känner ett tvång att trycka till snarare än att berika varandra, då har fröet till fascism vaknat och dumheten visat sig. Då behöver man, om man har dessa tendenser, ta ett par djupa andetag och räkna till 20 och scrolla vidare. För er som inte har den behärskningen försöker vi hjälpa till med att ta bort kommentarer och blockera oroshärdar.

Vi ger oss inte in i diskussioner och vi ger sällan en andra chans. Har din kommentar blivit raderad och du är blockerad så beror det på att du inte är kvalificerad att vara kvar på våra plattformar, du är helt enkelt inte bra nog. Här är det vi som bestämmer, det är vårt vardagsrum, vårt liv, vårt arbete och vårt ansikte utåt. Vi kommer aldrig gå med på att ”Du är en offentlig person” du har du ett ansvar kommentarerna.

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

OCH: Varför ska det vara så jävla gravallvarligt hela tiden? Varför hetsa och jaga upp sig? Livet är så kort! Videon på min pappa här nedanför väckte en hel del uppmärksamhet av det negativa slaget. Alla som känner honom och som sett flera videos med honom vet att han är en vänlig själ med en stor portion humor. Det finns flera videos på Pappa att titta på på vårt instagramkonto. Nästa år i september kommer boken ”Min pappa Paul” ut.

@farbrorgron.se

Pappa tar livet med en klackspark, har alltid gjort det, trots alla sorger. Pappa har har inte så mycket Över för människor som tar på sig offerkoftor, inte jag heller. #pappafilm

♬ originalljud – Farbror Grön

PS: Har man ett stort behov av att skriva och dela med sig av än det ena eller det andra och märker att man ”råkar” gå i klinsch med sina medmänniskor, så är det alldeles förträffligt att starta en egen blogg, grupp, facebooksida eller instagramkonto.

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

27 svar till ”De självutnämnda väktarna – en inblick i vår vardag”

 1. Tack för ett helt fantastiskt blogginlägg! Klokt, rätt och bara så in i norden viktigt att förmedla!
  Tack igen!

  Och du- din pappa är grym!

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Tack 🙂 Vad härligt att du tycker det.

 2. En viktig text och en text som jag tyvärr tycker passar rätt många FB-grupper. Jag läser er på FB, jag är 50+ eller snarare 60- men jag blir ledsen över att det är så många i min ålder som tycker att de har rätten att trycka ner andra. Det jag har lärt mig om odling är genom min mamma, egen erfarenhet och genom att följa er, Skillnadens trädgård och Forsnäs Hemann – den sistnämnde eftersom jag bor i Västerbotten & för att vi har vår stuga några mil därifrån. Jag skulle aldrig komma på tanken att säga att nån gör/tänker fel utan jag tror mer på att säga åt dom att testa & se hur det går. Går det så går det, går det inte så får man prova nåt annat 🙂 Och som ni säger – varför ska allt vara så jävla gravallvarligt? Lev och ta vara på livet i stället <3

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Tack, ja den passar dessvärre ganska många grupper och en hel del grupper har större problem än oss. Att vi blockerar på ett tidigt stadie verkar ha varit lyckosamt för att kunna behålla en god stämning. Vi håller med dessa två andra konton är oerhört inspirerande. Tack för din kommentar.

 3. Profilbild för lena.hallkvist@telia.com
  lena.hallkvist@telia.com

  Mycket bra skrivet. Numera undviker jag att kommentera om det inte är enbart positivt. Man vet ju inte vilken boll som kommer i rullning.
  Men jag blir så glad och engagerad när jag läser era inlägg. Tack för att ni delar med er ♥️

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Tack, ja det kan vara svårt, nej man vet ju aldrig det. En hel del kommentarer där ute på våra plattformar är humoristiska kommentarer som tas fel.

 4. Tack, mycket bra skrivet! Synd bara att självklarheten att hålla en god ton inte är naturligt för alla!
  Jag har lärt mig så oerhört mycket av er och är tacksam för det ni gör! Ni fyller en otroligt viktig mission! Tack för att ni båda finns! Kram!

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Ja det är lite synd, för det stjäl en hel del energi och framför allt tappar man tron på människan. Tack, vad roligt att höra 🙂

 5. Profilbild för Barbro Gejdebäck
  Barbro Gejdebäck

  Det är skrämmande med nätet, att en del tycker sig ha rätt att ge dig på andra människor! Oberoende av vad det gäller! Tips: stäng ner, andas djupa andetag och gör nåt annat som inte sårar andra!

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Japp och framförallt är det ganska arbetsamt att plocka bort de ruttna äggen som tack o lov inte är så många.

 6. Så fint skrivet !
  Ja så är det tyvärr att folk kan tycka det är okej att trycka ner någon/något som de tycks ogilla. De finns. Om någon kommenterat nedsättande på något av mina kommentarer så tar jag enkelt bort det genom att hålla fingret på kommentaren och sedan trycka på ”radera” . Så slipper vi läsa eländet.
  Så bra att ni är raka om detta problem. Bra att påminna och att bli påmind. Tack🌹

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Vi hoppas ju att det kan få fler att tänka till kring detta.

 7. Profilbild för Katarina Åkerman
  Katarina Åkerman

  Stå på er, så inte någon annan gör det 😍
  Jag uppskattar humor och ”utanför ramarna-tänk”!
  Så kul att följa er och få inspiration 💕

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Tack 🙂

 8. Det jag är mest förvånad över är att de är kvinnor 50+som stjäl – sånna som jag??
  Skulle inte falla mig in att ta nåt nån annan odlat!
  Å andra sidan är jag tämligen säker på att en odlingslott-granne(60+) stal blommor av mig i höstas!?
  Altså varför?
  Hade hon frågat hade hon fått en bukett!
  Mötte henne (hon gick, jag körde) på byn med en bunt ringblommor i handen! Ingen annan odlar den sorten här vad jag vet…
  Nåja hon ska få frön som en överraskningspresent till jul 😉

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Ja en hel del blir förvånade, det blev vi med till en början. Man tänker att kvinnor i den åldern är lite mer ”moraliskt” utvecklade, tydligen inte alla 😉

   Ja du ser, då har du också erfarenhet av detta.

 9. Ja, det är konstigt — det är ju så himla lätt att bara scrolla vidare om det är ngt man inte gillar?!

  Däremot gillade jag när en annan grupp jag följer gjorde en frågeenkät om innehållet de producerar. Har man följt ngn/ngt länge så känner man ju sig investerad – och detta kändes som ett rimligt sätt att i viss mån påverka innehållet. Och känna delaktighet.

  Nu är ju ni förstås helt fria att skriva om sådant ni brinner för och har ju ingen skyldighet att kamma hela den stora massan medhårs – men en enkät kan ju vara ett sätt att ”möta” den stora grupp som gärna följer, men kanske inte kommenterar (åt varken det ena eller andra hållet).

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Intressant.

 10. Ni är bäst! Go on…. Bryter inte allt för mycket om negativ kritik eller ”elakheter” Ha en fin dag, idag är det i Stockholm 15 minusgrader och ett starkt skinande solljus. 🌞🌞🌞🌞🌼🌼❤️

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Tack 🙂

 11. Profilbild för Karin Blomqvist
  Karin Blomqvist

  Bra skrivet, så sorgligt och oförståeligt att ni ska behöva möta dessa tråkiga människor på era sidor. Tur att ni plockar bort, så man slipper läsa. Men så tråkigt arbete😔
  Tacksam för alla goda råd om odling och det underbara, bästa brödreceptet jag har. Johannes rågbröd👌🏻 kvinna 65+

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Ja det är lite tråkigt arbete och det stjäl en hel del tid. Känns bra att berätta det för alla er, att det är en del av vad vi måste göra.

 12. Profilbild för Katja Kristoffersson
  Katja Kristoffersson

  Glad att ni skriver detta och att ni orkar fortsätta.
  Enligt de senaste ”Svenskarna och internet”-rapporterna så är ju framför allt Facebook för ”äldre”. Hur ser era kommentarsfält ut på de andra plattformarna? Är det någon skillnad?
  Det tråkiga med detta är jag antar att många väljer att lämna grupp efter grupp på Facebook. Grupper som man gått med i för att lära dig saker eller dela med sig av erfarenheter till andra.
  Ett exempel: en nybörjare ställer en fråga i ”Vi som älskar keramik”. Och jo, det är en ganska korkad fråga som hen lätt hade kunnat googla och fått bra svar på, och ja, det kan tyckas lite fräckt att er erfarna ska lägga sin tid på detta. Att då vissa tar sig tiden att skriva ett spydigt eller rent elakt svar, som inte ens är svar på frågan är för mig en gåta.
  ❤️

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Jag tror facebook är värst, men även på instagram kan det dyka upp en del. Ja det är märkligt många gånger. Vi försöker att städa undan dessa ”tråkmånsar” i våra grupper och på våra sidor så snart det går. De är ytterst få, men de tar en hel del tid från oss.

 13. Många kvinnor 60+ har oerhört dåligt med pengar. Kanske är en orsak till att de stjäl toarullar på en hantverksgård, när de är en hel buss med 65+. Det slog aldrig fel, toarullarna och ibland torkpappren och en och annan tekanna hittade nya hem i samband med bussarna. Om de dessutom lever ensamma, kanske att skälla ut nån på nätet är ett slags social kontakt, bättre än ingenting..

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Intressanta perspektiv.

 14. […] Lästips om det man i folkmun kallar för troll: De självutnämnda väktarna – en inblick i vår vardag […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *