Din varukorg är för närvarande tom!
Gör en lökbädd och skörda lök hela sommaren

Har du testat att göra en lökbädd? Vi tycker att lök är bland den mest användbara grödan ever? För oss återfinns lök i någon form nästan i all matlagning. Lök är en förhållandevis billig grönsak att köpa i matbutiken och man tjänar inte direkt några stora summor på att odla den själv. Men känslan av att kunna gå till sin odling och skörda egen lök är obetalbar. Det här löktipset fick vi av Åke Truedsson året innan vi blev Farbror Grön 2011 och har tillämpad då och då i våra odlingar.
Eftersom lök är en varje-dag-gröda behöver vi ha mycket lök i odlingen. I april maj brukar vi sätta löken. Vi brukar göra som grönsaksodlaren Åke Truedsson och proppa en pallkrage full med lökar av blandade sorter och färger. Vi brukar ta gul lök, röd lök och silverlök. Om man har sätter 200-400 lökar i en och samma pallkrage blir det ju oerhört trångt och näringen och platsen i jorden kommer inte räcka till att göra alla lökar stora och praktfulla. Men det är inte meningen heller.

När löken växer upp påbörjas skördandet relativt snabbt och blir samtidigt till gallring. Vi brukar tänka att blasten ska vara ca 20 centimeter hög innan vi börjar rycka upp några lökar som verkar befinna sig väldigt nära andra lökar. De första lökarna är väldigt små och efter att vi tagit bort den gamla lökens hölje, använder vi lök och blast som salladslök. Den kan finfördelas i sallad, hackas i grytor eller fräsas hela i rapsolja och serveras som ett tillbehör till middagen.
Varteftersom sommaren går skördar vi kontinuerligt just de lökar som är satta nära någon annan lök. I slutet av sommaren finns ett fåtal lökar kvar som har stor plats. När lökblasten lagt sig ner säger man att löken är skördeklar. De sista lökarna brukar inte bli så stora hos oss, ungefär som pingisbollar är de största. Vid den sista skörden kan man om man vill lagra lökarna. Då låter man de ligga torrt och gärna i solen så att det yttersta lagret på löken torkar. Därefter ska löken ligga i rumstemperatur och inte kylskåp. I kylskåpet tror löken att det är kallperiod och så börjar de gro.
I vårt filmklipp visar vi hur vi preparerar jorden och sätter löken. Fler odlingsfilmer finns på vår youtube-kanal Farbror Grön
Våra senaste inlägg
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
6 svar till ”Gör en lökbädd och skörda lök hela sommaren”
Oj! Jag har alltid följt alla anvisningar med avstånd och dylikt och inte fått så många lökar från min odling mer ert sätt låter ju mycket mer givande. Får försöka minnas det till nästa år för årets lökar är redan planterade och har börjat komma upp så smått.
Jag fick råd från en kompis och det funkade perfekt. Har redan plockat två gånger. Mycket nöjd med tipset
Hej Farbrorn,
Nu har jag sökt överallt på nätet men kan inte finna någonstans hur man tar frön själv från lök.
Kan inte du göra ett inlägg om detta så blir jag väldigt glad 🙂
Jag är en riktig nybörjare som vill lära mer!Tack för tips, det måste vi göra 🙂
Hej! Tack för er fantastiska webbsida!! Var/ I vilken bok berättar Åke Truedsson om metoden?
Tack, ja det gör han inte utan det snappade vi upp på en föreläsning för 10 år sedan.
Lämna ett svar