Din varukorg är för närvarande tom!
Gör en lökbädd och skörda lök hela sommaren

Har du testat att göra en lökbädd? Vi tycker att lök är bland den mest användbara grödan ever? För oss återfinns lök i någon form nästan i all matlagning. Lök är en förhållandevis billig grönsak att köpa i matbutiken och man tjänar inte direkt några stora summor på att odla den själv. Men känslan av att kunna gå till sin odling och skörda egen lök är obetalbar. Det här löktipset fick vi av Åke Truedsson året innan vi blev Farbror Grön 2011 och har tillämpad då och då i våra odlingar.
Eftersom lök är en varje-dag-gröda behöver vi ha mycket lök i odlingen. I april maj brukar vi sätta löken. Vi brukar göra som grönsaksodlaren Åke Truedsson och proppa en pallkrage full med lökar av blandade sorter och färger. Vi brukar ta gul lök, röd lök och silverlök. Om man har sätter 200-400 lökar i en och samma pallkrage blir det ju oerhört trångt och näringen och platsen i jorden kommer inte räcka till att göra alla lökar stora och praktfulla. Men det är inte meningen heller.

När löken växer upp påbörjas skördandet relativt snabbt och blir samtidigt till gallring. Vi brukar tänka att blasten ska vara ca 20 centimeter hög innan vi börjar rycka upp några lökar som verkar befinna sig väldigt nära andra lökar. De första lökarna är väldigt små och efter att vi tagit bort den gamla lökens hölje, använder vi lök och blast som salladslök. Den kan finfördelas i sallad, hackas i grytor eller fräsas hela i rapsolja och serveras som ett tillbehör till middagen.
Varteftersom sommaren går skördar vi kontinuerligt just de lökar som är satta nära någon annan lök. I slutet av sommaren finns ett fåtal lökar kvar som har stor plats. När lökblasten lagt sig ner säger man att löken är skördeklar. De sista lökarna brukar inte bli så stora hos oss, ungefär som pingisbollar är de största. Vid den sista skörden kan man om man vill lagra lökarna. Då låter man de ligga torrt och gärna i solen så att det yttersta lagret på löken torkar. Därefter ska löken ligga i rumstemperatur och inte kylskåp. I kylskåpet tror löken att det är kallperiod och så börjar de gro.
I vårt filmklipp visar vi hur vi preparerar jorden och sätter löken. Fler odlingsfilmer finns på vår youtube-kanal Farbror Grön
Våra senaste inlägg
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
6 svar till ”Gör en lökbädd och skörda lök hela sommaren”
Oj! Jag har alltid följt alla anvisningar med avstånd och dylikt och inte fått så många lökar från min odling mer ert sätt låter ju mycket mer givande. Får försöka minnas det till nästa år för årets lökar är redan planterade och har börjat komma upp så smått.
Jag fick råd från en kompis och det funkade perfekt. Har redan plockat två gånger. Mycket nöjd med tipset
Hej Farbrorn,
Nu har jag sökt överallt på nätet men kan inte finna någonstans hur man tar frön själv från lök.
Kan inte du göra ett inlägg om detta så blir jag väldigt glad 🙂
Jag är en riktig nybörjare som vill lära mer!Tack för tips, det måste vi göra 🙂
Hej! Tack för er fantastiska webbsida!! Var/ I vilken bok berättar Åke Truedsson om metoden?
Tack, ja det gör han inte utan det snappade vi upp på en föreläsning för 10 år sedan.
Lämna ett svar