Jag brukar sätta hinkar över några av våra rabarberplantor varje vår. Det är nämligen första steget om man vill göra glasrabarber, en efterätt vi inte kan leva utan.
Det här är världens snabbaste efterrätt som hela familjen längtar efter när det börjar att våras. Genom att täcka befintliga rabarberplantor så att de inte får något solljus på sig blir stjälkarna alldeles ljusa och mjälla och bildar en sagolikt god ingrediens till ett mellanmål eller avslutning på en middag. Det sägs att oxalsyrehalten minskar när de får leva en tid under hinken där inget solljus kommer in, bara det är ju värt en del. Rabarberna på bilderna är frösådda plantor av sorten Glaskins ( tar 3 år att få fullstora plantor) men vi gör glasrabarber på alla orter vi har, vi har även Victoria och Barbro i våra odlingar.
Jag brukar leta efter de kraftigaste plantorna med mest skott på så att skörden ska bli så riklig som möjligt. Ibland gödselvattnar jag i samband med att jag placerar hinken över plantan men det är inget krav, bara som ett tack för hjälpen redan innan skörd. Hinkpåläggningen brukar göras någon gång under mars – april, men kan även fungera under i maj i de högre odlingszonerna. Är du osäker gör det ändå, plantorna bukar vara förlåtande om du skymmer dem även när de kommit upp en bit.
Vi har ganska många rabarberplantor så vi kan unna oss att göra glasrabarber av ett flertal plantor utan att för den sakens skull vara utan vanlig rabarber under försommaren. Vi låter plantorna ha hinkarna på sig så länge som möjligt innan vi skördar eftersom vi vill ha så stora och så mycket rabarber som möjligt. Vissa år har hinkarna liksom puttats upp av rabarberplantorna ( som ni kan se på bilden ovanför) och det brukar vara ett tydligt tecken på att det är dags att skörda.
Det är alltid lika spännande att lyfta på locket för att upptäcka de vackra bleka rabarberplantorna. Vi brukar skörda rabarberstjälkarna genom att dra stjälkarna uppåt, då brukar de lossna lätt. Men när det gäller glasrabarber brukar jag även använda kniv och skära av dem försiktigt, jag vill inte av misstag råka dra upp fler knoppar och hämma framtida skördar, vilket är lätt hänt gällande dessa späda glasrababerplantor.
Ett lagom knippe glasrabarber till fyra personer som är riktigt sugna. Det är liksom samma känsla som att skörda vårmusseroner eller de första kantarellerna när man kommer in med ett sådant här vackert knippe rabarber.
Smörstekt rabarber med glass och frasigt havretäcke
Ingredienser
- Ca 0,5 kg glasrabarber eller vanlig rabarber
- 3-4 dl havregryn
- 50 g smör ( ibland lite till)
- Några nypor salt
- 1 – 2 dl socker ( även mindre eller mer fungerar)
- Glass eller vaniljsås efter tycke och smak
Gör så här: Häll i nästan allt smör i en stekpanna och tillsätt havregryn och några nypor salt. Stek på hög till medelvärme så att havregrynen och smöret går in i varandra och att grynen får lite yta, häll då i 1 dl socker och rör runt så att sockret smälter och absorberas av grynen. När du anser att grynblandningen är klar häller du av grynen i en skål bredvid. Hacka rababerstjälkarna, bladen ska inte vara ned, i 2 cm stora bitar. Lägg i det kvarlämnade smöret i den varma pannan samt rabarberbitarna och 1 dl socker.
Placera pannan på plattan igen och stek rabarberbitarna tills de börjar flyta ut och bilda vätska. Avbryt stekningen innan stjälkarna löst upp helt, det är gott när det finns lite tuggmotstånd och att allt inte blivit till sås. Socker kan överdoseras i detta recept ifall man tycker att det blir för surt eller helt uteslutas eller minskas om man tycker att det blir för sött.
Lycka till!
Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar