Omplantera med gödsel

Under våren har vi likt många andra odlare mängder av frön som ska sås och plantor som ska planteras om. Växer som är näringskrävande och plantor som man vet kommer få stå en stund i sin krukor, mår bra av ett näringstillskott. I det här inlägget använder jag Hasslefors kravmärkta EKOJORD och deras kravmärkta ”Gödsel för köksträdgården”

Sedan flera år tillbaka brukar jag ge lite extra näring till våra omplanterade växter i form av något slags gödsel. Det känns skönt att veta att frösådder och omplanterade plantor har mat så att de klarar sig länge. Då vet jag också med mig att jag kan stretcha ut tiden för nästa omplantering ifall jag får mycket att göra, vilket i princip alltid brukar inträffa, alltså, mycket att göra. Då är det skönt att veta att det ligger lite gödsel i krukorna så att plantorna inte drabbas av näringsbrist. I det här inlägget är det rotselleriplantorna som får stå modell. Det är tack vare en odlarvän som gav oss ett gäng plantor som vi överhuvudtaget har några plantor i år. Vi misslyckades med två frösådder, inte en endaste planta kom upp trots miniväxthus och värmematta.

Allt sedan jag startade mitt odlande har jag använt mig av jord- och gödsel-produkter från Hasselfors Garden. Detta inlägg och flera under våren gör jag i samarbete med dem och visar på hur jag använder mig av deras jord och gödsel. 

Det gäller att lirka ut plantorna så att inte allt för många rötter slits av.

Omplantera rotselleri

Rotselleri har en lång resa från frö fram till skördad knöl och under den tiden behöver plantorna tillskott av näring på något sätt, även när de bor i krukor. Antingen kan man gödselvattna rotselleriplantorna lite då och då med någon flytande näring eller så kan man lägga i lite gödsel i jorden i den nedre delen av krukan vid omplanteringen. Denna gödselgömma gör det möjligt för plantorna att fortsätta växa fint även om och när näringen i planteringsjorden tagit slut.

Varje kruka år en liten näringsreserv längst ner.

Efter att jag fyllt på med ca en fjärdedel EKOJORD i en kruka strösslar jag ner lite gödsel. Jag tar några korn, 5 – 10 st och lägger dem jämt över jordytan.

Efter gödslet lägger jag i lite jord.

Sedan strör jag på lite EKOJORD ovanpå gödelkornen så att inte rötterna läggs direkt mot dem. Jag vet egentligen inte om det är så farligt ifall rötterna skulle ligga direkt mot gödslet men det känns bättre helt enkelt och ibland kan det vara lika viktigt, att slippa oron.

Färdig för vattning

Jag stoppar därefter ner plantorna en och en i enskilda krukor och fyller på med EKOJORD runt om och upp till kanten. Sedan brukar jag trycka lätt med fingrarna runt plantan så att den står stadigt.

Jag föredrar att vattna underifrån vid omplanteringar

Jag vattnar underifrån

När alla plantorna hamnat i enskilda krukor är det dags att vattna dem. Vid omplanteringar av krukor modell mindre brukar jag nästan alltid ställa plantorna i ett odlingstråg och vattna dem underifrån. Jag tycker att jorden suger upp och bevarar vattnet lite bättre och längre än om man vattnar ovanifrån, då pressas ofta jorden ihop. Ofta ser man när plantorna sugit upp lagom med mängd av vatten när man vattnar underifrån. Jordytan brukar bli mörk och fuktig när jorden är mättad. Är man osäker kan man känna på krukorna och känns de tunga när man lyfter upp dem och att det samtidigt droppar lite vatten från undersidan har de oftast fått i sig lagom mängd vatten. Häll då bort allt vattnet från odlingstråget och placera tråget med plantorna i ett soligt fönster eller under växtbelysning

Tips: Många omplanterade växter som man anar kommer att bli stående lite längre än vad man först tänkt sig mår bra med lite extra gödsel i krukan vid omplantering. Vi tillsätter gödsel till flera olika slags växter så som chili, tomat, rot och stjälkselleri, fänkål, lökplantor och aubergine mm.

Produkter i det här inlägget: Till alla omplanteringar och de flesta sådder använder vi planteringsjord. I det här inlägget använder vi EKOJORD. Det är en Krav-märkt mullrik torvbaserad jord som är berikad med naturgödsel. EKOJORD fungerar förutom till frösådder, planteringar och omplanteringar även att använda vid slutplantering i stora krukor och behållare. Se till att när du slutplanterar växter i planteringsjord, att du alltid tillsätter lite extra näring. Tex Hasselfors kravmärkta ”Gödsel för köksträdgården” som säljs i 3 liters förpackningar.

Lycka till med era omplanteringar Johannes Wätterbäck

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Hasselfors_logo-PNG-kopia-700x423.jpg

Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *