Din varukorg är för närvarande tom!
Furikake – den japanska kryddan med mystisk smak

För oss fanns det endast en anledning att odla växten Shiso även om vi drömt om torkade japanska plommon. Vi ville göra den extremt goda japanska kryddan furikake. Jag hade njutit av köpta varianter på både sushi och nudlar tidigare men nu var det dags att göra den alldeles själv.
Min furikake består av 4 ingredienser, rostat sesamfrö, fint havssalt, nori-sjögräs och den japanska bladmyntan Shiso, eller shiso Pernilla som den också kallas. Växten finns i två färger, i alla fall i sverige, grönt och violett. Eftersom jag har en fallenhet för färgsprakande växter blir det den lila jag allt som oftast odlar. Bladen smakar som en blandning av bränt bröd, curry, mynta och basilika.
Lästips för dig som är premiumläsare: Odla shiso (bladmynta) – från sådd till skörd
Ingredienser
- En näve torkade shisoblad.
- 1 – 2 dl sesamfrön som först rostas i stekpanna.
- 1 – 2 tsk fint havssalt
- 2 sushiark nori som smulas sönder i små bitar
Gör så här: Rosta noriarken snabbt i en stekpanna så att de blir så pass torra att de går att smula med handen, tar ett par sekunder. Smula sedan även de torkade shisobladen och blanda med de rostade sesamfröna och saltet. Fyll på flaska eller burk och förvara torrt.
Tips: Har du svårt för sjögräs kan du utesluta denna ingrediens. Furikakekryddan är god att panera tex tofu och liknande substanser med och går även att använda som bordskrydda på tex nudlar, ris och sushi. Testa nästa gång du gör sushimakirullar att lägga en sträng inne i rullen med kryddan eller att vända ena sidan av en färdig makibit i kryddblandningen. Bladen fungerar också som en spännande smakförhöjare i tex i en lyxig nudelsoppa och är supersnygg som garnering.
Recepttips: Nudelsoppa med pak choi, rädisa och morot, Sushi ”vegetarisk” göra själv, Snabbmarinerad morot till sushi
Våra senaste inlägg
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar