Din varukorg är för närvarande tom!
Frysa broccoli

När man odlar sina egna grönsaker är det en fröjd att kunna skörda till sin egen middag. Nästan ännu häftigare är upplevelsen att ta fram frysta grönsaker under vintern som lagrats från eget grönsaksland.
Något märkligt hände när vi för första gången började frysa in vår egen broccoli. Jag hade ansträngt mig under en längre tid att skörda för att kunna frysa in, särskilt för att vår familj skulle kunna njuta av egen broccoli under en tid på året då färsk inte finns hos oss. Johannes äter ganska mycket broccoli och istället för att behöva köpa den så tänkte jag att när han är hemma och jobbar och ska till att laga lunch, så skulle han kunna plocka ut några egenodlade buketter från frysen.
I år har vi testat att odla en F1 hybrid som heter Green magic
Den bildar buketter extremt tidigt och stora blir de också.
Det blev ganska många påsar i frysen, men varje gång jag själv lagade mat med den frysta broccolin i, tyckte jag att de där påsarnas innehåll inte verkade minska. Jag fick helt enkelt ställa Johannes mot väggen! ”Jag tänkte att det var lyxbroccoli som vi bara skulle ha till särskilda tillfällen, så jag har inte vågat ta någonting”. Och visst är det lyxigt, men jag tänkte ju att varje måltid kunde bli en gourmetmiddag. Är man en matodlare och frambringar delikatesser året runt är det väl det som är meningen.
Så här går jag tillväga:
Jag finfördelar broccolin och försöker tänka att bitarna ska vara lika stora ungefär. Sedan tar jag en kastrull med saltat vatten som jag låter koka upp. Jag lägger broccolin i en sil som jag sänker ner i vattnet. Är bitarna så små som på bilden högst upp, behövs bara en minut i det kokande vattnet. Det är inte meningen att bitarna ska vara helt genomkokta utan lättkokade. När en omgång är klar, lägger jag ner nästa i samma vatten som innan. Kastrullen med vattnet får stå och koka tills all broccoli har blivit förvälld.
Jag brukar rensa i frysen så att en låda eller hylla blir tom, sedan lägger jag ett bakplåtspapper på hyllan eller i lådans botten. Varje broccolibukett eller bit av stam sprider jag ut på bakplåtspapperet och styckfryser tills de är genomfrysta och kan stoppas i en påse eller låda. Bakplåtspapperet brukar få ligga kvar eftersom jag kontinuerligt förväller mer broccoli, allt eftersom det finns buketter att skörda.
Vad fryser jag in?
Det är en ganska vanlig uppfattning att det endast är buketterna som man äter. Men stammen och bladen är minst lika goda och om man har bemödat sig med att odla fram egna broccoliplantor ska man väl för sjutton äta upp så mycket som möjligt. Jag kan förstås hålla med om att buketterna är snyggast men faktiskt inte godare än det andra. Vi fryser in buketter, stammar och blad i små delar. Vill man sedan göra en broccolisoppa som ska mixas så kan man ju passa på att använda stammar och blad till det och buketterna där man kan njuta av dem visuellt.
När man ska använda den frysta broccolin
När jag ska göra en pastasås av grädde tex brukar jag lägga i den frysta broccolin i såsen och låta den tina och koka med några minuter. Broccolin som ska ätas solitär kan kokas lätt i vatten någon minut i en kastrull eller i vatten på full effekt i micron några minuter.
Vill du läsa om hur vi skördar broccolin klickar du Här.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januari
Vinterns Odlingskurs på Hälsans hus i Stockholm den 14/12 är fullbokad men vi har en ny i januari. Välkommen på Endagskurs & Odlingsdag på Hälsans Hus, Stockholm – 25 januari 2026 Januari är… Läs mer: Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januari - Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026
Välkommen till 2026 års odlarhelg på Färna Herrgård i Bergslagen där vi går på djupet i odlandets konst. Under odlingskursen på Färna Herrgård med Farbror Grön går vi på djupet i odlandet under… Läs mer: Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026 - Gör egen buljong på dina rester
Många gånger kan man faktiskt sno ihop en grönsaksbuljong av bara farten, av lite skal, fula blad, några ledsamma rotfrukter och en och annan torkad lök. Gratismat utan någon större ansträngning och otroligt… Läs mer: Gör egen buljong på dina rester - Farbror Grön – Norrbottenturné
Under V 45 gör jag Johannes en Norrbottenturné och föreläser på 4 olika ställen i de riktigt höga zonerna. Den 3 november besöker jag biblioteket i Gällivare, den 4 november Folkets hus i… Läs mer: Farbror Grön – Norrbottenturné - Vi dukar upp för höstens fåglar
Vid den här tiden på året brukar vi börja tänka på våra flygande vänner, fåglarna. I ett samarbete med pippifoder.se berättar vi mer om årets fågelmat hos oss. Dessutom får du som läsare… Läs mer: Vi dukar upp för höstens fåglar - Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
Vi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter - Rotselleri – skörda, lagra, laga
När är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga - Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
Nu är hösten på intåg och snart är det dags för höstens trädgårdsmässa Nordiska Trädgårdar Höst på Stockholmsmässan i Älvsjö. Vi kommer som vanligt hålla föredrag, prata odling i vår monter och sälja… Läs mer: Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!










Lämna ett svar